EKONOMİ

TÜRKİYE’DE YOKSULLUK ARTTI

TÜRKİYE’DE YOKSULLUK ARTTI

YOKSULLUK

OECD, teşkilata üye ülkelerdeki yoksulluğun bugünkü durumunu ortaya koyan bir rapor hazırladı. Rapora göre 2007-2011 yılları arasında yoksulluk en çok Türkiye ve Macaristan’da arttı

HABER MERKEZİ
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı OECD’nin üye ülkelerde 2011 yılının gelir dağılım durumunu ortaya koyan Gelir Dağılımı Veri Tabanı güncellemesi yayınlandı. “Artan Eşitsizlik: Genç ve Yoksullar Geriye Düştü” başlıklı raporda Mayıs 2013’te yayınlanan 2010 rakamları güncellendi. OECD teşkilata üye ülkelerde göreli yoksulluğun 2007-2011 arasında genel olarak değişmediğini ancak özellikle Türkiye ve Macaristan’da yüzde 2 ve yüzde 4 arttığını bildirdi. Nüfusun yüzde 19.2’sinin göreli gelir yoksulluğu içinde bulunduğu Türkiye bu sonuca göre OECD’de üçüncü konumda yer alıyor. Türkiye’den daha kötü durumdaki İsrail’de nüfusun yüzde 20.9’u, Meksika’da nüfusun yüzde 21.4’ü göreli gelir yoksulluğuna sahip.

Yoksulluk ülkeden ülkeye değişiyor
Göreli gelir yoksulluğu, geliri ülkedeki medyan ücretin, yani nüfus sıralandığında en ortadaki kişinin gelirinin yüzde 50’sinden azına sahip bireylerin oranı anlamına geliyor. Rapordaki bulgular şöyle: “OECD ülkeleri arasında göreli gelir yoksulluğunda büyük fark var olmaya devam ediyor. İzlanda, Çek Cumhuriyeti ve Danimarka’da nüfusun yaklaşık yüzde 6’sı göreli gelir yoksulluğu içinde. İsrail’de nüfusun yüzde 20.9, Meksika’da yüzde 21.4’ü aynı durumda. OECD ortalaması ise yüzde 11.5. OECD genelinde en yoksul yüzde 10’un geliri 2007-2011 arası yüzde 1.6 azaldı. Gelir eşitsizliği 2010’dan 2011’e özellikle İspanya’da yüzde 1.5 ve Yunanistan’da yüzde 3 olmak üzere önemli ölçüde arttı. Gelir eşitsizliği 2011’de Almanya, Lüksemburg ve Portekiz’de 2010’a göre yüzde 1’den fazla çoğaldı. Avustralya, Kanada, İrlanda, İsrail ve İsveç’te ise düştü.
Vergi ve işsizlik yardımı gibi transferler harcanabilir gelir üzerinde olumsuz etkileri azaltmaya yardımcı oldu. Ancak zengin-yoksul uçurumu hala geniş. 2011’de OECD ülkelerindeki toplumların en zengin yüzde 10’u, en yoksul yüzde 10’unun gelirinin 9.6 katı fazla gelire sahip. 2007’de ise en zenginler en yoksullardan 9.3 kat fazla gelire sahip idi.

Gelir uçurumu
OECD raporuna göre zengin-yoksul arasındaki en büyük uçurum, Meksika, Şili, Türkiye ve ABD’de. Zengin-yoksul ayrımının en az olduğu ülkeler ise Danimarka, Slovenya, Finlandiya ve Çek Cumhuriyeti. 2005’te yaygın reel medyan gelirin yarısından daha az gelire sahip kişilerin payı ise örneğin Yunanistan’da yüzde 15, İrlanda ve İspanya’da yüzde 8 arttı. Göreli gelir yoksulluğu bir bütün olarak OECD bölgesinde krizin başlangıcı ve 2011 arasında büyük ölçüde değişmeden kaldı. Ancak 1 puandan fazla yükseldiği Yunanistan, Hollanda, Polonya, Slovak Cumhuriyeti, İspanya ve İsveç’in yanı sıra özellikle Türkiye ve Macaristan’da yüzde 2 ve 4 olmak üzere artarken, Şili, Finlandiya, Yeni Zelanda, Portekiz, İngiltere ve Estonya’da düştü. Diğer ülkelerde değişim yüzde 1’in altında kaldı. YENİMESAJ.COM.TR

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL