Türkiye, 24 Ağustos 2016 ile 29 Mart 2017 tarihleri arasında Cerablus ve El Bab şehirlerine yönelik Fırat Kalkanı Harekâtı’yla Suriye’nin geleceğine yön veren ana aktörlerden biri olmuştu.
Fırat Kalkanı’yla Kilis’in ötesi DEAŞ militanlarından temizlenmişti. Bölgeye şu ana kadar Türkiye’den dönen 336 bin Suriyeli sığınmacı yerleşti.
Ankara’nın ikinci hamlesi Afrin’e yönelikti. PKK/YPG’ye karşı 20 Ocak 2018’de başlatılan operasyon 24 Mart 2018’de başarıyla sona erdi. Böylece Hatay’ın doğusu terörden arındırıldı. Türkiye’nin Suriye’deki son hamlesi ise Barış Pınarı oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Ekim’de attığı tweet’lerle PKK/YPG’ye karşı kritik operasyonu ilan etti.
Erdoğan, operasyonun düğmesine Türkçe, İngilizce ve Arapça attığı tweet’lerle şu ifadelerle bastı:
• TSK, Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı’nı başlatmıştır. Barış Pınarı Harekatı ile ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf edeceğiz.
• Barış Pınarı Harekatı ile Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruyacak, tüm bölge halkını terörün pençesinden kurtaracağız.
• Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir.
• Barış Pınarı Harekatı ile oluşturacağımız güvenli bölge sayesinde Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerini sağlayacağız.
• Harekatta görevli kahraman Mehmetçiklerimizin her birini alnından öpüyor, kendilerine ve yerel destek unsurlarına muvaffakiyetler diliyorum.
Önce Putin’le görüştü
Erdoğan’ın operasyon talimatını vermeden önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüşmesi dikkat çekti.
Erdoğan, görüşmede Fırat’ın doğusuna düzenlenmesi planlanan askeri harekatın Suriye’nin barış ve istikrara kavuşmasına katkıda bulunacağını ve Suriye’deki siyasi sürecin önünü açacağını ifade etti.
Suriye halkının hak ve menfaatlerinin korunmasının Türkiye açısından asli bir unsur olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Rusya Federasyonu’nun bu süreçteki yapıcı tutumunu takdir ettiğini dile getirdi.
Cezayir’de kritik mesajlar
Öte yandan resmi temaslarda bulunduğu Cezayir’de mevkidaşı Sabri Bukadum ile düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Suriye’nin kuzeydoğusunda maalesef bir terör yapılanması var. Bu bize yönelik çok ciddi bir tehdit ve ABD’nin kendilerine verdiği silahları biz Türkiye’de yakalıyoruz çünkü PKK ile buradaki yapılanmaların hiçbir farkı yok” dedi.
Terör örgütünün şu anda bulunduğu bölgedeki insanlara yönelik de büyük bir zulüm uyguladığını söyleyen Çavuşoğlu, “300 binden fazla Suriyeli Kürdü de kendilerini desteklemedikleri için sürgüne gönderdiler, Türkiye’de yaşıyorlar” diye konuştu.
Suriye’nin toprak bütünlüğünü terör örgütünün tehdit ettiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Terör örgütünün esas amacı Suriye’yi bölmektir. Suriye’nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Uluslararası hukuk çerçevesinde BM dahil, Suriye ve ilgili ülkelere bildirimlerde bulunacağız. Bu harekât bölgenin istikrarı için önemli bir harekât olacak. Türkiye ve bölgedeki göçmenlerin de gönüllü bir şekilde bölgeye dönmesi mümkün olacak. Tek hedefimiz Suriye’nin kuzeyindeki teröristler” şeklinde konuştu.
Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamalarındaki en dikkat çeken sözleri, Fırat’ın doğusuna yönelik başlatılması planlanan harekâttan Suriye hükümetine de bilgi verileceğini ifade etmesi oldu.
Trump şartını açıkladı
Öte yandan geçtiğimiz günlerde Türkiye ekonomisini yine mahvetmekle tehdit eden ABD Başkanı Donald Trump, 9 Ekim’de konuyla ilgili bir tweet daha attı.
Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna planladığı harekata yeşil ışık yakmasının perde arkasına ışık tutan bir mesaj paylaşan Trump, 9 Ekim 2019 tweet dizisine, “Türkiye Kuzey Suriye’ye uzun zamandır planladığı operasyonunu ilerletiyor” ifadeleriyle başladı. Daha sonra ise asıl mesajını veren ABD Başkanı Trump şu ifadeleri kullandı: “Türkiye, Avrupa’nın geri almayı reddettiği DEAŞ esirlerini devralmak zorunda.”
Suriye sınırında askeri hareketlilik
Operasyon için hazırlıklar da son aşamaya gelmiş durumda. Suriye’de muhalif savaşçılardan meydana gelen Suriye Milli Ordusu (SMO) unsurları 8 Ekim’de geldikleri Akçakale’deki sınırda gözlem yaptı. Fırat’ın doğusuna yönelik olası harekatta Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) destek vermek için Şanlıurfa’ya gelen SMO güçleri, TSK unsurlarıyla Suriye sınırının sıfır noktasından Tel Abyad’ı gözlemledi.
Bazı noktalarda duran ve görüş alışverişinde bulunan askeri unsurlar, daha sonra sınırda bulunan TSK’ye ait birliğe katıldı. Bu arada TSK tarafından Suriye sınırındaki askeri birliklere komando ve araç takviyesi de sürüyor.
Çeşitli bölgelerden gelen komando birlikleri ve mayına dayanıklı kirpiler, Kilis sınırına getirildi. Ayrıca, farklı birliklerden gönderilen askeri araçlar ve zırhlı personel taşıyıcılar ile komando birlikleri de Hatay’a ulaştı.ky:yenimesaj.com.tr
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)