GÜNDEM

Türkiye tercihini ‘devam’dan yana kullandı. AK Parti, MHP ve BBP’nin kurduğu ‘Cumhur’ ittifakı, yüzde 53,58’le büyük bir zafer kazandı. Ak Parti 291 milletvekili çıkarırken, MHP parlamentoda 49 sandalyeye sahip oldu.

Yorum Yaz0
‘Cumhur’ kazandı!
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi seçimlerinden ‘Cumhur’ ittifakı büyük bir zaferle çıktı. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda kazanılması Ak Partililere sevinç yaşatırken, yüzde 42,4’lük oy ve Meclis’te tek başına “güçlü” bir çoğunluğun elde edilememesi ise burukluğa yol açtı.

AK Parti 62 ilde birinci

Erdoğan, 64 ilde birinci çıkarak seçimleri kazanırken, Ak Parti 62 ilde birinci parti olmayı başardı. Iğdır ve Tunceli’den milletvekili çıkaramayan Ak Parti, Bayburt, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Kilis ve Rize’de ise tulum çıkardı. Erdoğan, en yüksek oyu ise yüzde 77 ile memleketi Rize’den aldı.

300’ün altında kaldı

Ancak Ak Parti, “Cumhur İttifakı” ile Meclis’te çoğunluğu yakalasa da parti olarak çoğunluk sınırı olan 300 milletvekilini aşamadı. Ak Parti kurmayları, seçim sonuçlarına ilişkin ilk değerlendirmesinde Erdoğan’ın beklendiği gibi ilk turda Cumhurbaşkanı seçilmesinden memnuniyet duyulduğunu ifade etti.

MHP’ye giden oylar

7 Haziran’da MHP’ye gittiği değerlendirilen, 1 Kasım’da ise geri geldiği şeklinde yorumlanan oyların tekrar MHP’ye gittiği az bir kısmının ise İYİ Parti’ye yöneldiği değerlendirildi. Erdoğan’ın ise Ak Parti’nin oylarının yanı sıra MHP ve İYİ Parti’den ciddi oy aldığı değerlendirmesi yapıldı. 1 Kasım’da yüzde 49,3 olan Ak Parti oyu 7 puan farklı yüzde 42,4’e gerilerken, “Cumhur İttifakı”nın oyu yüzde 53,58 olarak gerçekleşti.

Çoğunluk ‘Cumhur’da

AK Parti, 317 milletvekili çıkardığı 1 Kasım’ın ardından vekil sayısının 600’e yükselmesine karşın çoğunluğu yakalayamadı. Resmi olmayan sonuçlara göre 291 milletvekili çıkaran Ak Parti, MHP’nin 49 milletvekilinin desteği ile “Güçlü Meclis”e ulaşabildi. Ak Parti’de 300’ün aşılması hedeflenirken, bu hedefe ulaşılamadı. Cumhur İttifakı 340’a ulaştı. Ak Parti’de bu sonuç, “MHP ile ortak çalışmaya devam” şeklinde değerlendirilirken, “İttifakımızın beş yıllık olacağını söylemiştik” değerlendirmelerine yol açtı.

Doğuda oylar arttı

AK Parti’nin oyu 1 Kasım’a göre Bitlis, Diyarbakır, Edirne, Hakkâri, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Van, Şırnak illerinde artarken 71 ilde oyu düştü. Ak Parti’nin bazı illerdeki oy düşüşü ise dikkati çekti. Adıyaman’da 69 olan oy 55’e, Çankırı’da 69 olan oy 59’a, Erzurum’da 68’ten 55’e; Kayseri’de 65’ten 50’ye; Kocaeli’nde 56’da 48’e; Konya’da 74’ten 59’a; Maraş’ta 72’den 58’e; Sivas’ta 68’den 55’e Şanlıurfa’da 64’ten 52’ye oyların gerilemesi dikkat çekti.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL