SAGLIK

ŞEKER HASTALIĞI HIZLA YAYILIYOR!

ŞEKER HASTALIĞI HIZLA YAYILIYOR!

ŞEKARı

Diyabet hastalığı hızla artarak çağın hastalığı haline gelirken, diyabetli hasta sayısı her 10 yılda iki katına çıkıyor. Bu hastalıkla mücadele eden kişiler için beslenme ve yaşam koşulları üzerinde sıklıkla durulmasına karşın, diyabet hastalığını etkiley

Diyabet hastalığı hızla artarak çağın hastalığı haline gelirken, diyabetli hasta sayısı her 10 yılda iki katına çıkıyor. Ağız ve diş sağlığı arasındaki bağlantıya dikkat çeken Periodontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinem Yıldız Çiftlikli, “Diabetes mellitus, tüm dünyada inanılmaz bir hızla artarak modern çağın hastalığı haline gelmiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2011 yılı tahminlerine göre dünyada 346 milyon diyabetli hasta bulunmaktadır. 15 yıl sonra bu sayının 439 milyona yükselmesi beklenmektedir. Ülkemizde de erişkin toplumun yaklaşık yüzde 14’ü diyabetlidir. Ayrıca her 10 yılda bir diyabetli hasta sayısının iki katına çıktığı bilinmektedir” dedi.
Diş eti hastalıklarının dişleri destekleyen dokulardaki kronik enfeksiyonlar olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Çiftlikli, “Dişlerin çevresinde biriken bakteri plağı ve bu bakterilerin zararlı ürünlerine karşı gelişen iltihap dişeti hastalıklarını meydana getirir. Dişeti hastalıkları ileri evrelerde dişi çevreleyen kemikte erimelere ve diş kayıplarına yol açabilir. Bu hastalıklardan korunmanın tek yolu, doğru ağız bakımı ve düzenli diş hekimi kontrolüdür” açıklamalarında bulundu.
“Diyabet ve diş eti hastalıkları, tüm vücudu etkileyebilen şekilde iltihaba yol açan hastalıklardır. İlerleyen yaş, obezite, fiziksel aktivite azlığı, düşük sosyo–ekonomik durum ve stres hem diyabeti, hem dişeti hastalığını tetikleyen faktörlerdir. Doğrudan birinin diğerine yol açtığı söylenemeyecek olsa da bu iki hastalık çift yönlü alarak birbirini etkiler” diye konuşan Yrd. Doç. Dr. Çiftlikli, “Diyabetli bireylerde sağlıklı bireylere göre dişeti hastalığının ve diş kayıplarının görülme oranı oldukça yüksektir. Aynı zamanda kan şekerinin iyi kontrol edilmemesi de dişeti hastalığı oranını ve şiddetini ciddi şekilde artırmaktadır. Diğer taraftan dişeti hastalığının tedavisi kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır” dedi.
Diyabetli hastalara diş sağlığı konusunda tavsiyelerde bulunan Yrd. Doç. Dr. Çiftlikli açıklamalarına şöyle devam etti:
“Diyabetli bireylerin, stresten mümkün olduğunca uzak durmaları, beslenmelerini uygun bir diyetle kontrol altında tutmaları, fiziksel olarak aktif olmaları ve mümkün olduğunca spor yapmaları, diyabet kontrollerini düzenli yaptırmaları ve reçete edilen ilaçları belirtilen şekilde kullanarak kan şekerini kabul edilebilir bir düzeyde tutmaları, düzenli diş hekimi kontrolü yaptırmaları ve kendileri için doğru olan ağız bakımı tekniklerini öğrenerek uygulamaları son derece önemlidir.”yenimesj.com.tr

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL