GIDA

Sağlık İçin “Yeşil Mercimek ” Tüketin

Sağlık İçin “Yeşil Mercimek ” Tüketin

Yeşil Mercimeğin Faydaları

Yeşil mercimeğin faydaları, kuru baklagillerden olan yeşil mercimek herkes tarafından bilinmesine rağmen, sofralarımızda hak ettiği yeri bulamamış bir besin kaynağıdır. Baklagiller familyasına ait olan yeşil mercimek, vitamin ve diyet lifi deposu olan yassı yuvarlak şeklinde bir üründür. İçeriğinde yüksek miktarda karbonhidrat bulunan, ancak glisemik indeksi düşük olan yeşil mercimek, sindirimi uzun süren ve kana yavaş geçen özelliğe sahiptir. Bir tabak yeşil mercimek yemeği, kişinin uzun süre tok kalmasına ve kilo almamasına yardımcı olur. Bu nedenle diyetisyenler tarafından önerilen besinlerin içinde yer alır. İçeriğinde % 24 oranında protein olması nedeniyle, bir kilo yeşil mercimek, bir kilo ete eşdeğer besleyici özelliğe sahiptir. Yapılan araştırmalarda eşit kalorilere sahip olan 2 farklı diyette akşam menülerinde birinde ızgara balık, diğerinde yeşil mercimek yer almasına rağmen, yeşil mercimekle diyeti uygulayan grubun ilk ay içinde 2 kg daha fazla kilo verdiği belirlenmiştir.

Folik asit deposu olarak değerlendirilen yeşil mercimek, osteoporozda, hamilelikte, diyabet, kanser ve kalp hastalıklarında oldukça faydalıdır. Haftada tüketilen besinlerin içinde en az 4 defa yeşil mercimek olmasının sayısız faydası bulunmaktadır. B grubu vitaminleri, aminoasitler yönünden zengin olan yeşil mercimeğin uygun koşullarda pişirilmesi ve besin değerlerini koruması oldukça önemlidir. Pişirme sırasında içine kereviz yaprağı, kuru soğan, biber gibi ilavelerle besleyiciliğini ve lezzetini destekleyebilirsiniz.

Diyet yapanlar içinde bir hatırlatma yapalım. Bir tabak yeşil mercimek yemeği 230 kaloriyken, 2 dilim pizza 450 kalori, bir hamburger 500 kaloridir. Bu nedenle kilo vermek isteyenlerin tercihi olmalıdır. Hem kalorisi düşük, he de doyurucu özelliği daha fazla olan bu yararlı yiyeceğe sofralarınızda yer açmalısınız. Gaz sorununa çare olarak, pişirirken içine kimyon koyabilirsiniz ya da yeşil mercimeği pişirmeden önce ılık suda kabartabilirsiniz.

Yeşil mercimeğin faydaları

İçeriğindeki vitamin ve mineraller açısından besin değeri yüksek bir besindir. Vücudun zinde olmasına, enerjik olmasına neden olur.
Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuttaki yorgunluğu giderir.
Gözler için faydalı bir besindir.
Kansızlığın giderilmesinde etkilidir
Anne sütünü arttırır
Kolesterol oranını düşürür
Kan akımını hızlandırır
Kabızlığı gideren etki yapar
Şeker hastalığının oluşmasını engeller
Suda kaynatılarak, suyunu içmek kas ağrılarının giderilmesini sağlar
Kalp ve damar sağlığını korumada faydalıdır.

Yeşil mercimeğin faydalarından gerektiği şekilde yararlanmak için, farklı şekillerde pişirilmesi mümkündür. Yemeği, salatası, böreği, köftesi gibi değişik yemekleri bulunmaktadır. Ayrıca oldukça lezzetli bir besindir. Bu yüzden çocuklarımızı yeşil mercimeğin lezzetiyle tanıştırmalı ve ileri yaşlarında sağlıklı beslenmelerine yardımcı olunmalıdır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL