GENEL

Trafik Sigortası,El Yakıyor !

Trafik Sigortası,El Yakıyor !

Trafik Sigortası geri viteste !Trafik sigortasına yapılan faiş zam,Vatandaşı canından bezdirici nitelikte.Zira sigorta şirketlerinin geçen seneye nazaran yaptıkları 3 kata yakın zam,zaten zor geçinen dar gelirli vatandaşı araçlarına Sigorta yaptırmaktan sarfı nazar etmesinde etkili oluyor.Bu konuda görüşlerinine baş vurduğumuz vatandaşlar,”Geçen sen 175 liraya yaptırdığımız sigorta,bugün 500 lira nın üstünde bir rakam,buda % 300 bir zammı işaret ediyor.hangi gelirimiz bu kadar arttıki;bu kadar zam yapılıyor! iktidar buna bir çözüm bulmalı” diyerek yetkilileri göreve çağırmaktalar.

Türkiye’de son aylarda gündemden düşmeyen ve konuyla ilgili yeni yasal düzenlemelerin hazırlandığı Zorunlu Trafik Sigortasındaki prim artışları, trafik sigortası yaptıranların azalmasına neden oldu

Yaşar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Banu Özgürel, ülkemizde yılda 1 milyonun üzerinde trafik kazası meydana geldiğini, bu kazalarda binlerce kişi yaşamını yitirirken, 10 binlerce kişinin de yaralandığını belirtti. Özgürel, kazaların yıllık 4 milyar dolar zarara neden olduğunu vurgulayarak, yaşanan prim artışlarının vatandaşların tepkisine neden olduğunu; ancak yaşanan prim artışlarına karşın şirketlerin zararının sürdüğünü söyledi. Prim miktarındaki artışın bu zarar nedeniyle yaşandığını kaydeden Özgürel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Zorunlu Trafik Sigortası karşı tarafın zararını karşılar, kasko ise sizin zararınızı karşılar. Yani kasko ile trafik sigortası birbirini tamamlar. Kaza durumunda cebinizden hiç para çıkmamasını istiyorsanız her iki sigortayı da yaptırmakta fayda var. Son dönemde, trafik sigortası oldukça gündemde, çünkü ciddi anlamda bir prim zammı gerçekleşti. Ancak şu var ki siz kaza yapan bir sürücü değilseniz, yani hasarsız bir araca sahip ve dikkatli bir sürücüyseniz sizin trafik sigortası primlerinize yapılan zam yüzde 18.84. Yani hasarlı taşıt sürücülerinin karşılaştığı yüzde 100’ün üstünde artış değil. Burada kurala uyanlar ve dikkatli olanlar korunmakta. Trafik sigortalarında tarife basamakları var. Bu tarife basamaklarının 1. basamağının dışında kalan diğer tüm basamaklar için prim artışı yüzde 100’ün üzerinde. Ayrıca yapılması planlanan yasal düzenleme ile yüzde 100 kusurlu olan kişilere tazminat ödemesi yapılmaması planlanıyor. Bu durumda kurallara uymak ve dikkatli bir sürücü olmak bu anlamda çok önem kazanıyor.”
Sigortalılık oranı düştü
Son zamanlarda bu konu hakkında her gün bir gelişme olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Özgürel, şunları söyledi: “Hatta kasko ile trafik sigortalarının birleştirilmesi gündeme geldi. Ancak rakama bakacak olursak 2015 yılı Ocak ayında 1 milyon 483 bin 898 yazılan poliçe varken 2016 yılının Ocak ayında düşüş var ve 1 milyon 458 bin 199 poliçe yazılmış. Trafiğe çıkan yeni araç sayısı düşünüldüğünde bu sayının çok daha fazla olması beklenirdi. Benzer durum Şubat ayı verilerinde de görünüyor. 2015 yılının Şubat ayında 2 milyon 812 bin 695 yazılan poliçe varken 2016 Şubat ayında 29 gün olmasına karşın çok küçük bir artışla 2 milyon 820 bin 314 yazılan poliçe var. Prim miktarı 2 kata yakın artmış. Bu Mart ayında da prim miktarı 2 kat artarken yazılan poliçe sayısı 24. günde geçen yılı yakalamış değil.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL