DIŞ HABERLER

LİBYA ESKİ GÜNLERİ ARIYOR!

LİBYA ESKİ GÜNLERİ ARIYOR!

libya

Büyük Ortadoğu Projesi’nin uzantısı Arap Baharı isyanlarının duraklarından olan Libya’da şimdi de darbe korkusu yaşanıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD-İsrail ikilisinin İslam dünyasını talan projesi olan Büyük Ortadoğu Projesi’nin (BOP) değdiği yerler huzura hasret kalıyor, kan, gözyaşı ve kaosun merkezi haline geliyor. BOP’un devamı Arap Baharı isyanlarının duraklarından biri olan Libya’da da bu temel kural işliyor. Şubat 2011’de Muammer Kaddafi’nin NATO destekli çetelerin saldırılarıyla devrilmesinin ardından ülke terör merkezi haline geldi. ABD ve İsrail yanlısı yönetim ilk iş olarak ülke petrollerini bu ülkeler arasında pay eden anlaşmalara imza atarken halk sokağa çıkamaz hale geldi. Bölünmenin eşiğine gelen Libya’da çatışmalar ülke genelinde yayılırken her gün onlarca ölüm haberi geliyor.

ABD vatandaşı Generalden darbe girişimi
Çatışmaların yayıldığı Libya’da şimdi de darbe korkusu başladı. El altından destekledikleri çetelerle ülkeyi karıştıran güçler şimdi de bu çeteleri bahane ederek darbe planları yapıyor. Darbenin liderliğini ise Kaddafi döneminde ABD’ye kaçarak CIA ile işbirliği yapan emekli tuğgeneral Halife Kasım Haftar yapıyor. Tansiyon Haftar’ın önceki parlamentoya yaptığı silahlı baskınıyla tırmandı. Yeniden şiddetlenen çatışmalarda 100’den fazla kişi öldü. 20 yıla yakın bir süre ABD’de yaşayan Haftar’ın darbe girişimine özel kuvvetler de destek verdi. ABD vatandaşı Haftar geçmişte de ABD desteğiyle Kaddafi’yi öldürmeye teşebbüs etmiş ancak başarılı olamayınca bu ülkeye kaçmıştı. Bir yandan da hükümet kurma çalışmalarının sürdüğü ülkede darbe tedbirleri de yükseltildi. Başkent Trablus’a, güvenliğin sağlanması ve darbe girişimleriyle mücadele amacıyla yüksek donanımlı askeri güç takviye edildi. Libya Orta Kalkan Güçleri tarafından yayımlanan yazılı açıklamada kalkan güçlerinin halktan ve halk iradesinden yana olduğu belirtilerek, “Demokratikleşme süreci sabote edilmemeli” ifadesi kullanıldı. Libya ordusunun ihtiyat kuvvetlerinden olan, silah ve mühimmat gücü bakımından ilk sırada yer alan Libya Orta Kalkan Güçleri, bünyesindeki asker ve devrimcilerle ülkenin güney bölgelerinde güvenliği sağlıyor. Öte yandan Tobruk askeri, hava ve kara üsleri, istihbarat birimi, askeri polis, Ömer Muhtar Taburu ve Tobruk Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polisler, ordu birlikleriyle çatışan emekli general Halife Haftar’a bağlı gruplara katıldığını açıkladı.

Kaosta Ankara’nın payı büyük!
Ankara çatışmaların şiddetlenmesi üzerine Bingazi konsolosluğunu kapattı. Böylece Türkiye’nin Irak, Suriye ve Mısır’dan sonra Libya Bingazi’de de temsilcisi kalmadı. Libya’nın içine düştüğü kaosta Ankara’nın tavrı da etkili oldu. NATO destekli operasyona tam destek veren hükümet bu tavrıyla 1974 Kıbrıs Barış Harekâtında Türkiye’ye destek veren birkaç ülke liderinden biri olan Kaddafi’nin devrilmesinde de önemli bir rol oynadı. Bu tavrıyla hem Libya’da Müslüman kanı akıtılmasına dolaylı olarak destek olan hükümet, ülke petrollerinin de batının eline geçmesinde etkili oldu. Olaylar sırasında bu ülkede çalışan yaklaşık 25 bin Türk işçisi de tahliye edilerek milyarlarca dolarlık iş sahası da batının eline geçmiş oldu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL