GIDA

Kaya Tuzu faydalımı !

Kaya Tuzu faydalımı !

kaya tuzu

Yemeklerde kullanılan ve neredeyse herkes tarafından tüketilen kaya tuzları birçok kimyasal maddelerle karışıp, işlendikten sonra sofralarımızda kullandığımız sofra tuzu haline gelmektedir. Sofra tuzunun aksine kaya tuzu tamamen doğal minareller bakımından oldukça zengindir. Kaya tuzuna ulaşmak sofra tuzuna ulaşmaktan daha zor olduğun için insanlar tarafından zararlı olan sofra tuzu kullanılmaktadır. Fakat sıklıkla kullanmadığımız kaya tuzunun birçok faydası bulunmaktadır.

Kaya Tuzunun Faydaları

Kaya tuzunun yaygın olarak bilinen faydası sinirleri yatıştırmasıdır. Bu yüzden insanların en büyük problemi olan stresle mücalede önemli rol üstlenmektedir.
Tüketilmesinin yanı sıra son zamanlarda popüler olan kaya tuzu lambaları insanlar tarafından kullanıldığı zaman havadaki oksijen akışını arttırmaktadır. Bunun yanı sıra tuz lambaları televizyon ya da telefonlardan dolayı insan vücudunda oluşan elektriği normal düzeye çekmekte ve havanın tozlardan ve polenlerden arınmasını sağlamaktadır.
Kaya tuzu alerjik astım ve bronşit başta olmak üzere solunum hastalıklarının tedavisine katkı sağlamaktadır.
Kaya tuzu mineraller bakımından zengin olduğundan dolayı yemeklerde kullanıldığı zaman insanın ihtiyaç duyduğu kalsiyum, demir ve magnezyum minerallerine ulaşmasını sağlamaktadır.
Kaya tuzu bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır. Bu nedenle vücut direncini arttırarak grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklara karşı direnci arttırmaktadır.
Sofra tuzunun aksine kaya tuzun böbreklere yüklenmemekte, böbreklerin çalışmasına zarar vermemektedir.
Kaya tuzu sindirim sistemine doğrudan etki etmektedir. Bu yüzden iştah acıcı özelliği bulunmaktadır. Bunların yanı sıra bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli rol almaktadır. Ayrıca mide asidinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.
Kaya tuzunun insan vücuduna yararının yanı sıra çürümeyi engelleyici özelliği de bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse, Çankırı’da bulunan tuz mağarasında yaklaşık 200 yıllık bir eşek bulunmuştur. Fakat eşek kaya tuzlarının sayesinde çürümemiş, ilk günkü halini korumuştur. Üstelik o mağarada ölen bazı hayvanlar ilk günkü hallerinde sergilenmektedir.

Kaya tuzu sofra tuzu gibi yiyeceklerle kolay bir şekilde karışamadığı için sofralarımızda çok fazla yer bulamamaktadır. Fakat yavaş yavaş, restaurantlarda da kullanılan öğütücüler sayesinde, sofralarımızda yer bulmaya başlamaktadır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL