MEDYA

PASAPORT TÜRLERİ,PASAPORT ÇEŞİTLERİ

PASAPORT TÜRLERİ,PASAPORT ÇEŞİTLERİ

pasaport

Pasaport Türleri / Pasaport Çeşitleri;

24 Kasım 2015 tarihine kadar kullanımı devam edecek eski tip pasaportlar 4 farklı türe sahip. Farklı türden pasaportların değişik kişiler adına düzenlenmesine rağmen aynı seri numaralara haiz. Bu sebeple diğer ülkelerin hudut kapılarından geçişlerde veritabanlarından pasaport türü dikkate alınmadan seri numarası ile sorgu yapılıyor. Elinde geçerli pasaport olmasına rağmen benzer seri numaralı kayıp veya sorunlu pasaport yüzünden vatandaşlar sorunlar yaşayabiliyor.

Yeni tip pasaportlarda ise umuma mahsus pasaport için ‘U’, hususi damgalı pasaport için ‘S’ ve hizmet damgalı pasaport için ‘Z’ seri kodları belirlenmiş ve pasaport numaralarında benzerlik durumu ortadan kaldırıldı. Dolayısıyla eski tip (çipsiz) pasaport kullanan vatandaşların hudut kapılarından geçişlerde sorun yaşamamaları için güvenlik özelikleri artırılmış olan uzun süreli yeni tip e-pasaport almaları tavsiye ediliyor.
Umuma mahsus pasaport (Eski lacivert, yeni bordo renkte), hususi pasaport (yeşil renkte), hizmet pasaportu (gri renkte), diplomatik pasaport (eski kırmızı, yeni siyah renkte) olmak üzere 4 tip e-Pasaport bulunmaktadır.
T.C. Anayasasının 23.Maddesine göre herkes seyahat etme ve yerleşme hürriyetine sahiptir. Bu hürriyet ancak Milli Güvenliği sağlamak ve salgın hastalıkları önlemek amacıyla kanunla sınırlandırılabilir.
Pasaport nedir ?
Pasaport; Kanun’un Yetkili kıldığı Makamlar tarafından verilen ve hamiline bir Ülkenin Milli Hudutlarından diğerine geçmeyi sağlayan belgedir.

5682 sayılı Pasaport Kanuna göre;
T.C Vatandaşlarının Türkiye’ye girip çıkabilmeleri için muteber ve usulüne uygun pasaport veya pasaport yerine geçen vesika ibraz etmeleri mecburiyetindedirler.

T.C. Vatandaslarinin ve devlet görevlilerinin kullanmis oldugu pasaport türleri asagida verilmisti buna göre yasalar çercevesinde kullanimda olan Pasaport türleri şunlardır;

-Umuma Mahsus Pasaportlar
-Hususi Pasaportlar
-Hizmet Pasaportları
-Diplomatik Pasaportlar
-Gemi Adamı Cüzdanı
-Yabancılara Mahsus Pasaport

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL