BİLİM&TEKNİK

Türkiye’nin ilk Grafen üretimi başladı

Türkiye’nin ilk Grafen üretimi başladı

Türkiye’nin ilk Grafen üretim tesisi,Ahlatçı Holdink tarafından,üretime alındı

Grafen nedir?Hepimiz kurşun kalem kullanmışızdır. Her ne kadar ismi “kurşun” kalem olsa da, aslında günümüzdeki kurşun kalemlerin “uçları” kurşundan değil, grafit adı verilen bir kimyasal maddeden yapılmaktadır. Grafit, karbon atomlarının altıgen düzende bir araya gelmesi sonucu oluşan maddeye deniyor. Bu şekildeki karbon, bildiğimiz en kararlı yapıdaki karbon düzenlenmesine sahiptir. Normalde grafit 3 boyutlu katmanlar halinde oluyor, hatta bu nedenle kurşun kalem uçlarını katmanlar halinde parçalamak mümkündür. Peki ya, bu katmanlardan sadece 1 tanesini alsaydık? İşte bunu yapmayı başardığımızda, karşımıza sıradışı bir malzeme çıkıyor: Grafen!

Grafen, grafitin tek katmanlı haline verilen isim. Yine altıgen şeklindeki karbon dizilimine sahip; ancak üç boyutlu yapısı sadece 1 atom yüksekliğinde. Aşağıda bunun neye benzediğini görebilirsiniz:

Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı, Türkiye’de ilklere imza atmaya devam ediyor. Türünün tek örneği olarak sürdürülen burun spreyli aşı ile ülke gündeminde olan Ahlatcı, sahibi olduğu Grafen seri üretim tesisini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katıldığı törenle hizmete açtı. Bakan Varank, Ahlatcı Holding bünyesinde hizmet veren Nanografi firmasının çalışmalarından umutla ve övgüyle bahsederek, aşı çalışmalarının umut verici olduğunu, Grafen üretim tesisi ile Türkiye’nin ilk grafen üretiminin de yapılıyor olmasından duyduğu memnuniyetini dile getirdi. Türkiye’nin bu tesisin kapasite büyüklüğü ile birlikte dünyanın en büyük grafen üreticisi durumuna geleceğine inandığını kaydeden Bakan Varank, Grafen malzemesinin önemine ve özelliklerine değindiği konuşmasında şunları kaydetti: “Grafen, çelikten 200 kat daha mukavemetli, bakırdan yüzlerce kat daha iletken, bir o kadar esnek ve hafif bir malzeme. Sergilediği mukavemet, esneklik, termal ve elektriksel iletkenlik özellikleriyle çok farklı sanayi alanında kullanılabiliyor.” Bakan Varank, Grafen sayesinde daha uzun ömürlü malzemelerin, ultra hızlı şarj edebilen bataryaların, daha hızlı ve hafif uçaklar, vücuttaki nöronlara bağlanabilen biyonik cihazlar üretebileceğini belirterek, “Vücut elektriğini okuyup değiştirerek gerçek zamanlı tedavi sağlayan bioelektronik tıbbi teknolojiler geliştirilebilecek, korozyon, ısınma ve iletim sorunlarına da çözümler getirilebilecek” diye konuştu. Bakan Varank, Grafen malzemesinin üretiminin kolay olmadığının altını çizdi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL