BİLİM&TEKNİK

TÜRKİYE REKOR KIRABİLİR!

TÜRKİYE REKOR KIRABİLİR!

TEKNOFES İSTALBUL 2021’de görücüye çıkan Bayraktar DİHA, Türkiye’ye ihracat rekoru kırdırabilir.

Türkiye İHA ve SİHA sistemlerinde sadece dünyanın konuştuğu bir platform ve altyapı kurmakla kalmadı, aynı zamanda bu oluşturduğu ekosistemin diğer ihtiyaçlara göre ürünler ortaya koyabilmesinin de önünü açtı.

Daha net bir ifadeyle Türkiye, yerli ve milli SİHA hikayesinde başrolde olan Bayraktar TB-2 ile yetinmek yerine, ondan gelen bilgi birikimini TB-3, Akıncı, Bayraktar Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı (DİHA) ve Milli İnsansız Muharip Uçak projelerine aktararak yola devam etti.

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen TEKNOFEST 2021’de ilk kez görücüye çıkan Bayraktar DİHA da bu projelerden biri. Söz konusu hava aracı sadece teknik özellikleri, imkan ve kabiliyetleriyle değil ortaya koyduğu yaklaşım tarzıyla da ayrı bir parantezi hak ediyor.

TRT Haber, Savunma Sanayii Araştırmacısı Kadir Doğan ile görücüye çıkan DİHA’nın detaylarını konuştu.

DİKEY İNİŞ-KALKIŞ YAPABİLİYOR

Bayraktar DİHA, bulut altı insansız hava aracı olarak tanımlanan sınıfta yer alıyor. Otomatik seyir uçuşu, otonom kalkış, otonom iniş ve yarı otonom seyir uçuşu yapabiliyor. Elektrik motorlarıyla kalkış yaptıktan sonra seyir uçuş moduna geçiyor ve bu kısımda sadece yakıt motorunu aktif olarak kullanıyor.

Diğer platformlardan farklı olarak iniş modu için dikey iniş, gövde üzerine iniş ve paraşütlü iniş olmak üzere üç farklı yöntemi tercih edebiliyor.

İSTİHBARAT VE KEŞİF İÇİN BİÇİLMİŞ KAFTAN

Savunma Sanayii Araştırmacısı Kadir Doğan, uzun zamandır konuşulan ancak ilk kez görücüye çıkan Bayraktar DİHA’nın dikey iniş-kalkış yapabilme özelliği sayesinde piste ihtiyaç duymayacağını anlatıyor.

Bu durum son derece önemli bir kabiliyeti de beraberinde getiriyor. Çünkü pist olmadan uçuşa geçebilmek demek, ihtiyaç duyulan hemen her yerde göreve çok hızlı bir şekilde başlayabilmek anlamına geliyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL