GENEL

Samsunluları İşten Çıkarıp, Suriyelileri İşe Alıyorlar

Samsunluları İşten Çıkarıp, Suriyelileri İşe Alıyorlar

samsun

Suriye’de yaşanan iç savaş yüzünden memleketlerini terketmek zorunda kalan Suriyeli vatandaşlara kapılarını açan Türkiye, Suriye’ye sınır olan Gaziantep’te oluşturulan kamplara yerleştirilmişlerdi.

SAMSUN’A GELİYORLAR
Gaziantep ve bölgesinde yaşamlarına devam etmeye çalışan Suriyeli vatandaşlar ekmeğini kazanmak için büyükşehirlere akın etmeye başladı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere her yerde para kazanmak için çalışmaya başlayan binlerce Suriyeli vatandaşların şimdiki hedefi Samsun’da yaşamak oldu.

SAMSUN’DA YAŞAMAK GÜZEL
İsminin Unus olduğunu söyleyen Suriyeli bir vatandaşın Samsunda Haber’e anlattığı bilgilere göre, Unus; ‘’Samsun’da insanlar bize iyi davranıyorlar burası çok güzel, Türkler çok iyi Suriye’de İngilizce öğretmenliği yapıyorum iç savaşlardan dolayı buralara geldik. Samsun’da insanlar çok iyi bize iyi davranıyorlar İstanbul ve Ankara’da yaşayan tanıdıklarımıza sürekli söylüyoruz Samsun’a gelin burada bizlere iyi davranıyorlar diyerek onlarında Samsun’a gelmesini istiyoruz’’ dedi.

SAMSUNLULAR İŞTEN ATILIYOR
Suriyeli Unus’un anlattıkları bununla da sınırlı değil. Unus; Samsun’da 400 TL maaş alıyoruz sigortamız zaten yapılmıyor. Çünkü Türkiye’de çalışma ruhsatımız yok. Samsun Çiftlik caddesinde 10 kişi bir evde kalıyoruz. 600 TL ev kirası veriyoruz’’ dedi.

Samsunlu işverenler 800 TL maaşla ve sigortalı olarak çalıştırdıkları Türkleri işten çeşitli bahanelerle çıkararak onların yerine Suriyeli vatandaşları en fazla 400 TL ücretle ve sigortasız çalıştırmaya başladılar. Bu sayı her geçen gün katlanarak devam ediyor. Her gün onlarca Samsunlu işçiler çeşitli bahanelerle işten çıkarılarak yerine Suriyeli vatandaşlar alınmaya devam ediyor.

SAMSUN’DA ÇATIŞMA ÇIKAR
Samsunlu işçiler bu şekilde işten çıkarılarak çaresiz bir duruma itilmeye devam ediyor. İşsiz kalarak evine ve ailesine para götüremeyen insanlar bir süre sonra kendilerine ve çevredekilerine zarar vermeye başlayabilir. Samsunlular, Suriyelilere karşı antipati besleyerek daha da kötü sonuçlar doğurabilir.

Samsun Valiliği başta olmak üzere Samsun’da yetkili tüm kamu kuruluşları hatta iş adamları, bu hassas konu üzerine eğilmeleri, gerekirse yeni bir istihdam kapısı oluşturularak sadece Suriyeli vatandaşların çalıştırılacağı bir fabrika oluşturulmalı. Bu sayede Suriyeli vatandaşlar hor görülmeden çalışacak, Samsunlu vatandaşlar işini kaybetme korkusu yaşamayacak, ayrıca işveren kamu kuruluşu ya da özel firma sahibi düşük maliyetle iş üretmiş olacak. Aksi takdir de Samsunlular ile Suriyeliler arasında çatışmalar ve kavgalar olması çok muhtemel.

Kaynak: Okan Çakır/Samsunda Haber

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL