BİLİM&TEKNİK

LİNUX VE WİNDOWS ARASINDAKİ KARKLAR NELERDİR?

LİNUX VE WİNDOWS ARASINDAKİ KARKLAR NELERDİR?

Windows, kişisel masaüstleri / cihazlar veya bilgisayar (PC) için Microsoft tarafından geliştirilen bir dizi işletim sistemi, bilgisayar işletim sistemidir (OS). Her işletim sistemi, kullanıcının tüm dosyaları, videoları vb. Görüntülemesini sağlayan bir masaüstüne sahip bir grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) ile birlikte gelir. AMD, Intel işlemcileri gibi x86 donanımında çalışmak üzere tasarlanmıştır. Windows işletim sistemi PC veya dizüstü bilgisayar yapan hemen hemen tüm firmalarla birlikte gelir. Linux, 1991 yılında oluşturulan UNIX tabanlı açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Bilgisayardaki diğer tüm yazılımların altında yer alan bir yazılımdır. Kullanıcılar mevcut kodu değiştirebilir ve açık kaynaklı bir işletim sistemi olduğu için ondan dağıtım oluşturabilir. Linux çoğunlukla sunucu olarak kullanılır – İnternet üzerinden web sayfalarının çoğu Linux sunucularından üretilir .

Windows işletim sistemi nedir?

Windows işletim sisteminin ilk sürümü 1985’te piyasaya sürüldü, ki bu basit bir GUI, mevcut disk işletim sisteminin bir uzantısı (MS-DOS) . İnternet desteği PC’lerin çoğu yalnızca Windows işletim sisteminde çalışıyor. En son Windows işletim sistemi sürümü , şu anda pazarı yöneten Windows 10’dur .

Linux İşletim sistemi nedir?

Linux İşletim Sistemi

Linux, 1991 yılında oluşturulan UNIX tabanlı açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Linux işletim sistemi , günlük olarak kullanılan bazı gerekli yazılımların bulunduğu grafiksel bir kullanıcı arayüzü (GUI) ile birlikte gelir. Ayrıca masaüstü bilgisayarlarda, mobil cihazlarda, oyun konsollarında, dijital depolama cihazlarında, e-kitap okuyucularda, kameralarda, video kayıt cihazlarında Linux işletim sistemi kullanılır.

Linux ve Windows Temel Farklar

Linux ve Windows Arasındaki Farklar

  • Linux, açık kaynaklı işletim sistemidir, Windows işletim sistemi ise ticaridir.
  • Linux, kaynak koduna erişebilir ve kullanıcının ihtiyacına göre kodu değiştirir, oysaki Windows kaynak koduna erişemez.
  • Linux, modern bir masaüstü ortamı ve işletim sisteminin özellikleri ile bile Windows son sürümlerinden daha hızlı çalışacak,Windows ise eski donanımlarda yavaş çalışacaktır.
  • Linux dağıtımları kullanıcı verilerini toplamazken, Windows gizlilik sorununa yol açan tüm kullanıcı ayrıntılarını toplar.
  • LinuxWindows’dan daha güvenilirdir, çünkü Windows’da programları kapatmak için birden çok kez denememiz gerekir.
  • LinuxWindows’dan çok çeşitli özgür yazılımları desteklemektedir, ancak Windows geniş bir video oyun yazılımı koleksiyonuna sahiptir..
  • Linux oldukça güvenlidir, çünkü hataları saptamak ve düzeltmek kolaydır, oysa Windows’un geniş bir kullanıcı tabanı vardır ve virüs ve kötü amaçlı yazılım geliştiricileri için bir hedef haline gelir.
  • Linux, kurumsal kuruluşlar tarafından Google , Facebook , twitter vb. Güvenlik amaçlı sunucular ve işletim sistemi olarak kullanılırken , Windows çoğunlukla oyuncular ve iş kullanıcıları tarafından kullanılmaktadır.
  • Linux ve Windows mevcut durumda donanım ve sürücü desteği üzerinde aynı önceliğe sahiptir.

Linux vs Windows Karşılaştırma Tablosu

Aşağıda Linux ile Windows arasındaki detaylı karşılaştırma:

Karşılaştırma
Alanları
 LinuxWindows
ErişimLinux’ta kullanıcı çekirdeğin kaynak koduna erişebilir ve kodu isteğine göre değiştirebilir.İşletim sistemindeki hataların hızlı bir şekilde çözeceği ve geliştiriciler gibi dezavantajları, işletim sistemlerinde herhangi bir zayıflıktan yararlanabilecekleri gibi kendi avantajlarına sahiptir.Windows’ta her kullanıcı kaynak koda erişemez, sadece seçilen grubun üyeleri buna erişebilir.
ÇeşitlilikLinux, kullanıcı ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilen çeşitli dağıtımlara sahiptir.Windows’un çok az özelleştirme seçeneği var.
LisanslamaGPL Lisanslı işletim sistemine sahip Linux’ta kullanıcılar yazılımı değiştirmekte özgürdür, istedikleri sayıda sistemde tekrar kullanabilirler ve hatta değiştirilmiş sürümü satabilirler.Windows’ta, Microsoft lisanslı kullanıcılar, kaynak koduna erişemez (yazılımı değiştiremez) ve birçok lisansa dayanarak – yalnızca bu sayıdaki bilgisayarlara yükleyebiliriz.
Komut satırıLinux’ta komut satırı, yönetim ve günlük işleri için çok faydalı bir araçtır, ancak son kullanıcılar için fazla fark yaratmaz.Windows’da komut satırı var ancak Linux komut satırı olarak kullanamıyoruz. Çalıştır ve cmd girmeye ihtiyacımız var, sonra komut satırı açılıyor.
Çalıştırma SeviyesiLinux bununla farklı çalışma seviyelerinde durma yeteneğine sahiptir, bununla birlikte bir sorun varsa bir komut satırı ve GUI kullanarak çalışabiliriz.Windows’ta sorunu çözmek için herhangi bir sorunla karşılaşırsak, sorunu bulmak ve düzeltmek için 3. seviye çalıştırmada yönetici / kök olarak yeniden başlatmamız gerekir.
KullanılabilirlikLinux kurulumu karmaşıktır ancak karmaşık işleri daha kolay tamamlama yeteneğine sahip.Windows, kullanıcının çalışması için basit bir sistem sağlar, ancak kurulumu daha uzun sürebilir.
DestekLinux, çok sayıda kullanıcı topluluğu / web sitesi ve çevrimiçi arama topluluğu aracılığıyla destek vermektedir.Windows, kolayca erişilebilen, çevrimiçi forumlar / web sitele destek de vermektedir.
GüncellemelerLinux’ta, kullanıcılar güncellemeleri tam olarak kontrol edebilir, ihtiyaç duyduğunda yükleyebilir ve yeniden başlatmadan daha az zaman alacaktır.Windows’da, güncellemeler yazıcıya bir baskı verdiğiniz gibi uygunsuz zamanlarda gelir, ancak aniden güncelleme açılır ve bu da kullanıcıların huzursuz olmasını ve yüklenmesinin daha fazla zaman almasını sağlar.
GüvenlikLinux, bilgisayar korsanlarının veya virüs geliştiricilerinin Linux’u zor bulabilecekleri Windows’dan daha güvenlidir.Windows, virüs ve kötü amaçlı yazılım geliştiricileri için ana hedef ve virüsten koruma yazılımı olmadan en savunmasız olanıdır.

Sonuç – Linux ve Windows

Son olarak, Linux’a Windows’a genel bir bakış ve umarım Linux ve Windows arasındaki bu farklılıkları okuduktan sonra bu işletim sistemi içindekiler hakkında daha fazla bilgi edinmişsinizdir.

İşletim sistemini Windows’dan Linux’a veya tersi yönde değiştirmek isteyen kullanıcılar hem Linux hem de Windows işletim sistemlerinin avantajları ve dezavantajları hakkında iyi bir fikre sahip olacak ve gereksinimlerine göre karar verecek ve daha fazla avantaja sahip olacaklardır. Bunlar Linux ve Windows işletim sistemleri arasındaki ve benim görüşüme göre; Linux İşletim Sistemi , Windows İşletim Sistemine göre daha avantajlıdır.

LİNUX candır!A.Kartal.samsunhaberci.com

Sayfalandırma Sonrası

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL