GIDA

KARA DUT PEKMEZİNİN FAYDALARI NELERDİR!

KARA DUT PEKMEZİNİN FAYDALARI NELERDİR!

Kara Dut Pekmezinin müthiş faydaları

Türkiye’de Bursa başta olmak üzere Marmara, Doğu Anadolu, Karadeniz, İç Anadolu ve ege bölgesinde yoğun olarak yetiştirilen dut, beyaz ve karadut olmak üzere ikiye ayrılır.

Yüksek C vitamini, karbonhidrat ve antioksidan bileşenler içeren dut meyvesi taze olarak tüketilir. Ancak taze olarak çok çabuk bozulan dutun kaynatılması sonucu oluşan dut pekmezi her mevsim tüketilebilir.

Dutun ezilerek şıra adı verilen sıvıya dönüştürülmesi ve daha sonra bu sıvının kaynatılarak koyu bir şuruba dönüşmesi sonucu oluşan dut pekmezi sağlığa faydaları ile ön plana çıkmaktadır.

Genellikle karaduttan yapılan dut pekmezi kendine has rengi ve damakta bıraktığı farklı aroması ile en çok beğenilen pekmez çeşitlerinden biridir. Lezzeti ile adından söz ettiren dut pekmezi ne işe yarar? Hızla kana karışabilen özellinden dolayı vücudun acil enerji ihtiyacında önemli bir kaynaktır. Özellikle hamileler ve gelişim çağındaki çocukların tüketmesi önerilen dut pekmezi özellikle Karadeniz bölgesinde kahvaltıların en önemli besinidir. Soğuk kış günlerinde vücut ısısını yükselterek enerji veren dut pekmezi dutların olgunlaşması ile birlikte yapılmaya başlanır.

Dut pekmezi nerede meşhur? Dut pekmezi Artvin, Kastamonu, Tokat, Ankara, Elazığ, Malatya ve Yalova illerinde oldukça meşhurdur.

Kansızlığa faydalıdır.
Faydaları ile ilgili en sık sorulan dut pekmezi mideye iyi gelir mi sorusudur. Özellikle gastrit ve ülser gibi mide hastalıkların tedavisini destekler.
Bronşit ve astım hastalığının tedavisinde etkin bir rol oynar.
Kış aylarında soğuğa karşı vücut direncini arttırır.
Özellikle sporcular için sağlıklı bir enerji deposudur.
Çocukların büyüme ve gelişiminde etkindir.

100 gram dut pekmezi yaklaşık olarak 300 kalori içerir. %70 i karbonhidrat olan dut pekmezi kalsiyum, magnezyum, potasyum ve demir mineralleri içermektedir. A vitamini, B1 ve B2 vitamini içeren dut pekmezi yüksek karbonhidrat içeriğinden dolayı yoğun bir enerji vericidir.

Yüksek enerji içeriğine sahip olan dut pekmezi kilo aldırır mı? Vücudun ihtiyaç duyduğu oranın üstünde dut pekmezi yemek kilo aldırır. Dut pekmezi besin değeri yüksek olması nedeniyle kilo alma problemi yaşayanlara önerilmektedir.

DUT PEKMEZİNİN ZARARLARI NELERDİR?

Yüksek oranda karbonhidrat içeren dut pekmezi şeker hastaları tarafından sınırlı tüketilmesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Kan şekerini yükselten dut pekmezi, insülin salınımını arttırarak diyabet hastalarında problem yaşanmasına sebep olabilir.

Dut pekmezi alerji yapar mı? Dut pekmezi bazı alerjik bünyelerde alerji yapabilir. Özellikle fruktoz intoleransına sahip kişilerde alerji görülme olasılığı yüksektir.

Aşırı tüketimi sindirim sisteminde problemlere yol açarak ishale ve kusmalara neden olmaktadır. Pekmezin bu zararlı etkilerinden minimum etkilenmek için evde yapılan doğal dut pekmezi kullanmanız önerilmektedir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL