GENEL

Fındık üreticisi,meydanlara indi !

Fındık üreticisi,meydanlara indi !

Fındık üreticisi meydana indi. Düşen fındık fiyatları üzerine Giresun’da sivil toplum örgütleri öncülüğünde düzenlenen fındık mitinginde okunan bildiride, “Dünya piyasalarında Türk Fındığının egemen olabilmesi için kalite ve fiyat istikrarı sağlanmalıdır.” denildi.
Fındık Haberi – 10 Mart 2016 Perşembe – 18:54
Resmi büyütmek için üzerini tıklayın…

Fındık fiyatlarının düşmesi Giresun’da protesto edildi. “Fındığımıza ve alın terimize sahip çıkıyoruz” sloganı ile düzenlenen açık hava toplantısında bir araya gelen Giresunlular fındıkta yaşanan sorunlara dikkat çektiler.

Sivil Toplum Örgütlerinin de destek verdiği açık hava toplantısında konuşan Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, üretici, esnaf, sanayici, ekonomi, kısacası fındığın etkilediği tüm kesimlerinin temsilcileri ile hazırladıkları tespit ve önerileri, tüm siyasi partilere iletmek, kamuoyu ile paylaşmak amacında olduklarını, ortaya koydukları önerileri buradan dünya ya haykırdıklarını söyledi.

Aksu, “1930’lu yıllarda Giresun’da 30 Ağustos ta ‘Fındık Bayramı’ yapılırdı. Yeniden fındığımızın gerçek değerine ulaşmasını sağlayıp, bayram yapmak istiyoruz” dedi.

Belediye Başkanı Kerim Aksu ortak hazırlanan metni okudu:

Giresun Belediyesi öncülüğünde, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Fiskobirlik, Esnaf Odaları, Ziraat Odaları, Muhtarlar ve diğer STK temsilcileri ile fındıkta sorunlar tartışılarak, fındıkta yaşanan olumsuzluklara dikkat çekip, önerilerimizi kamuoyu ile paylaşma yönünde görüş birliğine varılmıştır.

Dünyanın en kaliteli fındığının yetiştiği Giresun’da son zamanlarda üreticimiz, esnafımız, sektör temsilcileri büyük bir moral çöküntüsü içine girmiştir. Fındık fiyatlarındaki istikrarsızlık, iniş ve çıkışlar altın değerindeki ürünümüzü ve üreticisini zora sokmuştur.

Türkiye’nin hiç bir girdi olmadan 2 milyar dolar döviz geliri sağlayan tek tarım ürünü olan fındık ve üreticisi sahipsizliğe, yalnızlığa ve adeta kaderine terk edilmiştir. Cumhuriyetimizin kuruluşuna, gelişmesine en büyük kaynağı sağlayan fındık ve fındık üreticisini sadece Doğrudan Gelir Desteği ‘ne mahkûm etmenin büyük bir haksızlık olduğuna inanıyoruz.

Fındıkta birkaç tane yabancı büyük alıcının egemen olduğu dünya piyasası karşısında üretici örgütsüz ve serbest piyasanın çarklarına terk edilmiştir. Fındık serbest piyasaya bırakılmayacak kadar özel bir üründür. Bu altın değerindeki, mucize besin kaynağı fındığın en büyük üreticisi (% 70) Türkiye’dir.

Fındıktan elde edilen gelirin bir bölümünün üreticinin, sanayicinin ve sektörün gelişmesine aktarılması, bir hakkın teslimi olacaktır.

STK ve sektör temsilcileri ile yaptığımız toplantı sonunda alınan ortak kararlar şöyledir;

Fındık üreticilerinin 1938 yılında kurduğu bir dünya markası olan FİSKOBİRLİK, bu doğrultuda gerçek kooperatifçilik statüsüne kavuşturulmalıdır. Yeniden üreticinin güçlü örgütü olması sağlanmalıdır.

Giresun Ticaret Borsası tarafında dünyada ilk olacak Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası teşvik edilip yaygınlaştırılmalıdır.

Birçok sektörde olduğu gibi Fındık Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu oluşturulmalıdır.

Dünya piyasalarında Türk Fındığının egemen olabilmesi için kalite ve fiyat istikrarı sağlanmalıdır. Bunun için yüksek rekolte yıllarında arz fazlasını depolayacak, düşük rekolte yıllarında stok fındığı devreye sokacak bir yapı oluşturulmalıdır.

Giresun’da Fındık Organize Sanayi Bölgesi kurularak, fındık ve fındık mamulleri sanayi, teşvik kapsamına alınmalıdır.

Dünyanın en kaliteli fındığı olarak tescil alan Giresun Kalite Fındığın dünyada tanınması sağlanmalıdır.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL