GENEL

Fındık Fiyatları Yükselişe geçti!

Fındık Fiyatları Yükselişe geçti!

Fiskobirlik Fındık için devrede.Fındık fiyatlarının serbest piyasada Zarar görmemesi için devreye giren Fikobirlik,14 liraya fındık alacağını duyurdu.Bu karar sonrası.konunun ilgilileri,yaptıkları açıklamayla,”Fındık fiyatları üreticinin istediği seviyeye gelebilir” yorumunda bulundular.

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK), Giresun’da serbest piyasada 13.75 TL’den işlem gören kaliteli fındığı 14.00 TL’den alacağını ilan etti.

Yeni ürün alım sezonuna ’20 bin ton fındık’ hedefiyle giren FİSKOBİRLİK’in Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, birlik olarak son üç yıldır alımlarda gerçekleştirdikleri peşin ya da emanet sistemin uygulamasını bu sezon da sürdürdüklerini belirtti.

İsteyen çiftçilerin ürün bedellerini peşin alabileceğini, isteyenlerin de birlik depolarına fındıklarını ücretsiz emanete bırakabileceklerini ifade eden Bayraktar, çiftçilerden tercihlerini FİSKOBİRLİK’ten yana kullanmalarını istedi.

Bayraktar, yeni mahsul fındık alımlarına 8 Ağustos’ta başladıklarını belirterek, iki haftalık sürede çiftçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını dile getirdi.

Fiyatlar serbest piyasanın üstünde

Bayraktar, sürecin bu şekilde devam etmesi halinde 2016 ürünü için 20 bin ton alım hedeflerine ulaşacaklarını öngördüklerini belirtti.

Alım fiyatlarını, serbest piyasada günlük oluşan rakamlara göre şekillendirdikleri ifade eden Bayraktar, “Serbest piyasayı günlük takip ediyor ve merkezlerimizde pazar rakamlarının üzerine 20-30 kuruşluk fark koyarak alımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Artan fiyatlara biz de ayak uydurduk ve fındık fiyatımızı 14 liraya yükselttik. Randıman farkıyla bu rakam daha da artmakta” diye konuştu.

Üretici ürününü bekletiyor

Bu arada Karadeniz Bölgesi’nde üreticiler, en iyi fiyata satabilmek için ürününü bekletiyor. Bu sezon düşük bir rekolte nedeniyle yüzü gülmeyen üreticiler, fındığını iyi fiyata satabilmek için rakamların yükselmesini bekliyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, “Üreticinin şu anda fındık fiyatındaki beklentisi 15 lira civarında. Bu sene fındıkta ciddi şekilde yok yılını yaşıyoruz. Üretici bu fiyatları bekliyor” diye konuştu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL