SAGLIK

AYI ÜZÜMÜNÜN FAYDALARI NELERDİR?

AYI ÜZÜMÜNÜN FAYDALARI NELERDİR?

Kırmızı Ayı Üzümü, ingilizce adıyla Cranberry, latince adı Vaccinium arctostaphylos olan kırmızı ve siyahımsı meyveleri olan, 2 metreye kadar boylanabilen sağlık için alınması gereken iyi bir antioksidan meyvedir.

Kırmızı Ayı Üzümü kimyasal bileğişinde, arbutin, sepi maddeler, gal asidi, galotanin, elagasidi, elagtaneni, serbest hidrohinon, uvaol, hiperozid, kversetin, kinin ve karıca asidi ve az miktarda eterik yağ ihtiva eder. İçindeki doğal asitler, tanen ve arbutin tıbbi olarakta kullanılmaktadır.

Kış ve yaz mevsimlerinde yeşil kalan 30 cm’ye kadar yükselen sürüngen bir çalıdır. Yapraklar almaşık, derimsi, bütünkenarlı ve ucu yuvarlak, kama şeklinde kaideye doğru daralarak kısa sap haline gelir. Üst yüzü koyu yeşil, damarları çukurlu ve örümcek ağı gibi, alt yüzü açık yeşil, damarlar örümcek ağı gibi, şişkindir.

Ayı üzümüÇiçekleri beyaz veya pembe, çiçek demetleri sap uçlarında salkım gibi salkar.Çanak sığ bölümlü kaynaşık, taç 5 yapraklı ve erkek organ 8-10 adettir.Meyve kırmızı, kuru etli, 3-7 çekirdekli çiçektir.

Kırmızı Ayı Üzümü (Cranberry)Kuru taşlıklı ve kayalıklı alanlarda, kuru iğneli yapraklı orman ve yüksek dağlarda yetişir. Bu yüzden dolayı ayıların üzümü olarak anılmaktadır.

Son zamanlarda bu bitki Yaban Mersini bitkisi ile karıştırlmaktadır. Tadındaki mayhoşlukları benzediğinden bazen satıcılarda bunu satarken kurusunda karıştırabilirler.

Kırmızı Ayı Üzümünün (Cranberry) Faydaları Nelerdir?

Bu bitki Amerika kıtasından kökenli olduğu tahmin edilip, Kızıldereliler tarafından doğal tedavilerde, çeşitli ağrı ve sızılarda kullanmış olup, bilim adamlarınca ilgisini çekip araştırılmaya başlanmıştır.

Özellikle Kadınlarda yaşanan idrar yolu hastalıklarında yardımcı önleyici olabilir. Kalp ve prostat içinde  etkin maddeleri bulunmaktadır. Tabi ölçülü yemek gerekir ki  ilaçların bir çoğu bu bitkilerin ekstratları ile yapılmaktadır. Fakat hasta olan kişilerin doktorlarına danışmadan tüketmemesi gerekmektedir.

Sizde eğer bu bitkiyi tüketecekseniz 1 avuç günde tüketebilir, yada bitkisel çay olarakta demleyebilirsiniz.

KIRMIZI AYI ÜZÜMÜ HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Çok iyi dezenfeksiyon antioksidan ve idrar söktürücü özelliğe sahiptir.

İdrar ile ilgili kulağımıza gelen tüm rahatsızlıklara şifadır.Kırmızı Ayı üzümü halk arasında mesane ve böbreklerin iltihabı, böbreklerde kum ve taş, kanlı işeme, altına kaçırma, su toplama, şeker hastalığı, beyaz akıntı, böbrek veremi, istem dışı meni akması vs.de kullanılır.

Mikrop öldürücü etkisi ile özellikle idrar yollarındaki mikropları öldürerek başta mesane ve böbrek iltihapları olmak üzere idrar yolu hastalıklarına karşı faydalı olur.

Kabızlığa fayda edebilir.

Kırmızı Ayı Üzümü Cranberry, gece altını ıslatmayı önlemeye yardımcı olur.

Kanı temizler ve kaliteyi arttırır. Özellikle Alkol  yada sigara bırakma sonrası yenilenme sürecinde kullanılabilir.

İçeriğindeki Kimyasal etken maddeleri günlük çlçülü bir şekilde tüketildiğinde Kolesterolü düşürür ve kalp krizi riskini azaltabilir.

Bu şifalı bitkinin içerisinde bulunan etken maddeler, bakterilerin idrar yollarına tutunmasını engelleyici özelliklere sahiptir, bu durum bitkinin geleneksel olarak özellikle idrar yolları enfeksiyonlarında kullanılmasını sağlamıştır. Bu enfeksiyonlara en çok yakalanan kadınlar için çok iyi bir destek olabilir.

AYI ÜZÜMÜ NASIL KULLANILIR?

Taze yaprakları kurutulup suda pişirilerek çayı yapılır ve içilir. Hafif mikrop öldürücü etkisinden dolayı haricen yaraları temizlemekte de kullanılabilir. Uzun süreli ve yüksek miktarlarda kullanılması zararlı olabilir. Ayrıca, hamilelik ve emzir dönemi ile 2 yaşın altındaki çocuklarda kullanılması tavsiye edilmez.

Mayıs ve Haziran aylarında Kırmızı Ayı Üzümünün Yaprakları çiçek açma zamanında toplanır. Tepe dalları kesilir, sonra yapraklar toplanır. Gölgede veya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru yaprakların üst yüzü koyuyeşil, alt yüzü-solukpembe, kokusuz, azacı ve buruk tattadır. Rutubet payı %12’dir. Kağıt-kenevir torbalarda paketlenir. Kuru ve havadar binalarda korunmalıdır.

Kırmızı Ayı Üzümünün öğütülmüş yapraklarından 1 çorba kaşığını, yarım litre suya atıp 10 dakika kaynattıktan sonra içebilirsiniz. Günde 4 defa yemeklerden önce birer çay bardağı alınırakta kullanılabilir.

Kırmızı Ayı Üzümü Cranberry Yaprakları,  dezenfeksiyon ve idrar söktürücü, ayrıca sistem üzerindeki tesiri arbutinin hidrihinon ve metilhidrohinon’a ayrılmasından ileri gelir. Bunlar alkalik idrarda kuvvetli antiseptikliktirler. Bundan dolayı Kırmızı Ayı Üzümü yaprağı alınırken az miktarda ekmek sodası (bikarbonat) karıştırılmalıdır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL