SAGLIK

AÇ KARNINA ALIŞ VERİŞe Çıkmayın !

AÇ KARNINA ALIŞ VERİŞe Çıkmayın !

Aç karnına alış verişe çıkmayın

Obezite artık dünyanın en önemli sorunlarından biri haline geldi. Fazla kiloların neden olduğu bu hastalık yüzünden her yıl 1 milyondan fazla kişinin ölüyor. Dünya üzerinde ise 700 milyon obez ve 2.3 milyar kadar da fazla kilolu kişi bulunuyor. Ülkemizdeki kadınların yüzde 41.5’i, erkeklerin de yüzde 21 obez.

Yrd.Doç.Dr. Gülseren Pamuk ile Yrd.Doç.Dr. Dilek Ongan gençlere sağlıklı
beslenme
ve obezite ile ilgili bilgiler verdi.

BEDEN KİTLE İNDEKSİYLE OBEZLİK ANLAŞILABİLİR

Kişinin beden kitle indeksini (BKİ) hesaplanarak obez olup olmadığının belirlenebilir. BU vücut ağırlığının boy uzunluğuna bölünmesi ile bulunuyor ve bu hesaplamayı herkesin yapması gerekiyor. BKİ 18.5-24.9 kg/m2 arasında olanlar normal kiloya sahip kişiler. 25-29.9 kg/m2 arasında ise fazla kilolu, 30-34.9 kg/m2 arasında ise birinci derece obez, 35-39.9 kg/m2 arasında ise ikinci derecede obez, 40 kg/m2 üzerinde ise üçüncü derece yani morbid obez demek oluyor.

UYKU
APNESİ EN ÇOK OBEZLERDE GÖRÜLÜYOR

Obezitenin nedenleri yanlış beslenme alışkanlıkları, yetersiz fiziksel aktivite, hormonal etkenlerin yanında; yanlış diyetler yapmanın, psikolojik etkenlerin, sigara ve alkolkullanımının, guatr hastalığı ve kullanılan bazı ilaçlar. Uyku apnesinin obez bireylerde çok sık görülüyor. Uykudayken kişinin nefesinin aniden durması ise çok ciddi bir rahatsızlık. Çünkü beraberinde akciğer ve kalp rahatsızlıklarını da getiriyor.

REKLAMLAR BESLENMEYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Son yıllarda özellikle reklamların beslenme hayatımızı yönlendiriyor. Modern çağ oturarak zaman geçirmeye, çalışmaya sebep oluyor. Besin endüstrisi enerji dengemizi bozacak şekilde her yerde besinin kendisi ya da onun reklamını yapan yerlerle karşılaşmamızı sağlıyor. Bu da daha fazla yememize sebep oluyor. Obezite neredeyse kaçınılmaz oluyor.

FAST FOOD ALIŞKANLIĞINIZI BIRAKIN

Yağ-şeker oranı yüksek, dolayısıyla enerji yoğunluğu yüksek besinler kilo alımını hızlandırdığı gibi porsiyon miktarının artmasına da sebep olur. Gazlı içeceklerden uzak durulması gerekiyor. Meyve suyu yerine meyvenin kendisinin tüketilmeli. Fast food tarzı beslenme küçük yaşlara kadar indiği için sorun aslında küçük yaşlarda başlıyor. Türk mutfağındaki menü örnekleri sağlıklı beslenmek için daha uygun.

KARNINIZ AÇKEN ALIŞVERİŞ YAPMAYIN

Öğün atlama, özellikle kahvaltı öğününü atlama ile obezite arasındaki büyük bir bağ var. Özellikle açken alışverişe çıkılmaması gerekiyor. Alışverişlerde etiket okuma alışkanlığı edinilmeli. Besinin enerji , yağ değeri, besin ögeleri incelenmeli. Yemeğe başlamadan önce bir bardak su içilmesi de diğer önerilerin arasında. Yemek tabağının küçük, salata tabağının büyük tutulması gerekiyor. Önemli olan obezitenin önlenebilmesi. Ancak kilo kaybetmek kadar, kaybedilen kiloların korunması da önemli.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL