GIDA

Alerjen Gıdalar!

Alerjen Gıdalar!

Besin Alerjisi ve Alerjen Gıdalar

Önceden çok bilinmese de son zamanlarda sıklıkla duyulan rahatsızlıklardan biri de besin alerjileridir. Besin alerjisi yenilen, içilen, vücuda alınan besinlerin vücut savunma mekanizması olan bağışıklık sisteminde yerli yersiz tepkilere neden olması sonucu gözlenen rahatsızlıktır. Vücut savunma sisteminin gıdayı düşman olarak algılaması sonucunda ortaya çıkar. Genelde besin intoleransı ile karıştırılsa da 2 kavram birbirinden farklıdır. Besin intoleransı; vücuda alınan besinlerin vücudun diğer mekanizmalarında anormalliklere neden olmasıdır. Örneğin; çölyak bir gıda intoleransıdır. Buğday proteini olarak bilinen glutenin tüketilmesi sonucunda ince bağırsakta ve sindirim sisteminde çeşitli bozukluklara neden olur. Besin alerjisinde ise gıdanın vücuda alınması sonucunda savunma sisteminde çeşitli bozukluklar gözlenir. Ayrıca besin alerjileri nadir de olsa gıdanın koklanması, gıdaya dokunulması gibi durumlarda da gözlenebilir.

Besin alerjileri genelde bebeklik döneminden, anne karnından başlayarak kişinin hayatını etkiler. Çocuklarda daha sık görülen besin alerjileri yetişkinlerde o kadar yaygın değildir. Yapılan araştırmalar sonucunda çocuklarda besin alerjisi görülme oranı %2-8 iken, yetişkinlerde %1’dir.

Besin Alerjisinin Belirtileri

Besinler birçok bileşenin bir araya gelmesi sonucunda oluştuğu için hangi besinin alerjiye neden olduğunu saptamak güçtür. Besin alerjisi sonucunda görülen belirtiler;

-Deride kaşıntı, yanma, kızarıklık, su toplama, sivilceler, lekeler,
-Burunda tıkanıklık, hapşırma, burun kaşıntısı,
-Boğazda ağrı, kuruluk, akıntı, öksürük,
-Gözlerde kızarıklık, kaşıntı, ağrı, sulanma, şişme,
-Kalpte çarpıntı, düzensiz nabız,
-Ağızda kuruluk, midede yanma, hazımsızlık vb.dir.

Alerjen Gıdalar

Sıklıkla alerjiye neden olan ve bu nedenle içine eklendiği besinin etiketinde mutlaka alerjen uyarısı ile belirtilmesi gereken gıdalar vardır. Bu gıdalar; süt, yumurta, balık çeşitleri ve diğer deniz ürünleri, fındık fıstık, badem gibi kuru yemişler, bazı tahıllar, etler, çilek, muz gibi meyveler, bazı sebzeler ve kuru baklagiller, baharatlar, çikolata, baldır. Bu gıdaların alerjiye neden olma sıklığı ve vücutta neden olduğu alerji boyutu birbirinden farklıdır. Örneğin süt ve yumurta daha sık alerjik reaksiyonlara neden olması ile bilinirken, kuru yemişler ise neden olduğu alerjik reaksiyonların daha ciddi rahatsızlıklara neden olması ile bilinir. Yine bu alerjik reaksiyonlardan bazıları belli dönem sonra sona erebiliyorken, bazı alerjik reaksiyonlar ise ömür boyu devam etmektedir. İnsan hayatını olumsuz etkileyen alerjik reaksiyonların erken dönemde teşhisi ve ona göre bir beslenme düzeni uygulanması kişinin hayat kalitesi ve sağlığı açısından önemlidir.
Kaynakça:derinalem.comHaberin kaynağı

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL