HUKUK&POLİSİYE

5 il 8 ilçe’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi !

5 il 8 ilçe’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi !

Diyarbakır'da izinsiz gösteri

Diyarbakır Valiliği, şehirde iki gündür devam eden olaylar nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Diyarbakır Valiliğinden yapılan açıklamada, bu akşam saat 22.00’dan sabah saat 07.00’ye kadar sokağa çıkma yasağının uygulanacağı belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi: “5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi gereğince ilimiz merkez Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir ilçeleri ile dış ilçeler Bismil, Silvan ve Lice ilçelerinde ortaya çıkan şiddet eylemleri nedeniyle bozulan asayiş ve güven ortamının tekrar tesis edilmesi için 07.10.2014 günü saat: 22.00’den, 08.10.2014 günü sabah saat:07.00’ye kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Sokağa çıkma yasağı kararı süre bitiminde duruma göre tekrar değerlendirilecektir.”

3 ilde sokağa çıkma yasağı

Mardin, Van ve Siirt’te bazı ilçelerde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Mardin’in Kızıltepe, Nusaybin, Derik, Dargeçit, Mazıdağı, Savur ilçelerinde valilik kararıyla saat 17.00’den itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasağı ilçelerde polis, camiler ve belediyelerden yapılan anonslarla halka duyuruldu.

ERCİŞ’TE DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Van Valiliği, olayların devam ettiği Erciş İlçesi’nde saat 18.00’den itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti.

DÜKKANLAR YAKILDI

Van’ın Erciş İlçesi’nde, Suriye’nin Kobani kentine IŞİD militanlarının saldırısını protesto gösterilerinde bugün çıkan olaylar öğleden sonra arttı. Göstericiler Atatürk ve İnönü caddelerindeki onlarca işyeri ve banka şubelerini ateşe verdi. Göstericiler, itfaiye ekiplerinin yangına müdahale etmesini de önledi.

KURTALAN’DA DA SOKAĞA YASAK ÇIKMA YASAĞI

Siirt Valiliği tarafından Kurtalan ilçesinde ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

BATMAN’DA DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Batman Valiliği ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Terör örgütü IŞİD’in Kobani’ye düzenlediği saldırıları protesto eden PKK yandaşı gruplar birçok ili savaş alanına çevirdi. PKK ve HDP tarafından ‘Kara Bayram’ ilan edilen illerde yapılan saldırılarda parti binaları, okul, yurt ve dersaneler ile kamu kuruluşları hedef alındı. Polisin müdahalede zorlandığı olayların aynı saatlerde başlaması dikkat çekti. Van’da bir vatandaş olayları şu sözlerle özetledi: “Altı aydır burada devlet yok, devlet sokağa da çıkmıyor. Polis lojmanları önünde yolumuz kesiliyor, ortada polis yok. ‘Çözüm süreci’ adı altında bizi PKK’nın kucağına terk etti devlet. Her gün en az 10 aile Van’dan batıya göç ediyor.”

Hakkari’de, Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) tarafından düzenlenen Kobani’ye destek yürüyüşünde olaylar çıktı. Taş, molotof ve havai fişeklerle saldıran göstericilere polis göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale etti. AK Parti İl binası önünde toplanan yaklaşık 75 kadın gösterici, parti yöneticileriyle görüşmek istedi. Kapıların kapalı olması bedeniyle kadınlar bina önünde yaklaşık 1 saat süren oturma eylemi yaptı. Bazı kadınlar burada yere kartonları serip namaz kıldı.

Bu sırada Kobani’ye destek yürüyüşü için sokak aralarında toplanan kalabalık gruplar Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl binası önünde toplandı. Aralarında Hakkari Kent Kadın Meclisi Eş Başkanı Perihan Kahraman, DBP Hakkari İl Eş Başkanı Mehtap Daşdan Demirer, Hakkari Belediye Başkan Vekili Ahmet Taş ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin bulunduğu grup, Kürtçe ve Türkçe ‘Katil IŞİD, işbirlikçi AKP’, ‘Yaşasın Kobani’nin özgürlüğü’ sloganları atarak, AK Parti il binası önüne geldi. Burada DBP Kadın Meclisi Sözcüsü Zeynep Besi Dara tarafından okunun basın açıklamasında, AK Parti hükümetinin IŞİD’de destek verdiği ifade edildi.

“ÖNCEDEN BELİRLENEN ADRESLERE SALDIRI”

Yürüyüş ve basın açıklamasın ardından kalabalığın arasındaki yüzleri poşu ile sarılı grup, çevrede güvenlik önlemi alan polisleri taşlamaya başladı. Saldırganlar daha sonra özel dersane, yurt ve pansiyonlara da saldırarak camlarını kırdı. Yurt ve dershane içerisinde çalışanların ve bazı öğrencilerin bulunduğu sırada saldırının yapılması dikkat çekti. Camları kırılan pansiyon ve dershaneye molotoflarla saldıran PKK yandaşı gruba polisin bir hayli geç müdahale etmesi tepki çekti.

IŞİD PROTESTOLARINDA TAPU KADASTRO BİNASI DA HEDEF ALINDI

PKK, Kobani’de yaşanan saldırılara dikkat çekmek için başta Hakkari olmak üzere, adı özerklik çerçevesinde geçen illerde protesto eylemlerini artırdı. ‘Kara Bayram’ ilanı eden PKK’nın, tencere tava çalma, ışık söndürme, düdük çalma benzeri eylemleri her akşam saat 20.00’de yapacağı belirtiliyor. PKK yandaşlarının Hakkari’de kalabalık bir grup eşliğinde Tapu Kadastro binasına girmeye çalışması, ellerindeki molotoflarla Hakkari il geneli tapu sicillerinin arşivlendiği binayı yakmaları son anda önlendi. Örgütün, devletin resmi kayıtlarını imha etme teşebbüsü dikkat çekti.

KAPI KAPI DOLAŞARAK BAŞKALDIRI ÇAĞRISI

KCK’nın kapı kapı gezerek başkaldırı çağrısı yaptığı illerde halkı sokağa çıkmaya zorladığı, eylemlere katılmak istemeyenlerin ‘hain’ ilan edilmekle tehdit edildiği belirtilirken, güvenlik güçlerinin valilik, polis lojmanları, devlet kurumlarına yönelik toplu yürüyüşleri ve saldırıları önlemekte zorlanması, eylemlerin önceden haber alınmasında sıkıntı yaşandığını gösteriyor. Zira geçen yılın istihbarat raporlarında özerkliğin halk nezdinde kabulü için toplumsal katılımı yüksek olayların çıkarılacağı ifade edilmişti.

Hakkari Emniyeti’nin tasfiyeler sonrası sokak eylemlerini bastırmakta bir hayli zorlandığı, sokak eylemlerini organize eden kişi ve gruplara yönelik tek bir operasyon dahi yapılamaması ve eylemlerde kullanılmaya başlanan silahlar dikkat çekiyor. Zira örgüt yandaşları kurusıkı tabir edilen silahları, küçük değişiklikler yaparak eylemlerde güvenlik güçlerine karşı kullanmaya başladı.

VAN’DA HASTANE YOLUNU KAPATTILAR, İTFAİYEYİ ENGELLEDİLER

Kobani’de yaşanan saldırıları gerekçe göstererek protesto eylemleri düzenleyen PKK yandaşları, Van il merkezini de savaş alanına çevirdi. Farklı noktalarda başlayan eylemlerde pek çok iş yeri molotofla ateşe verildi, bir A101 mağazası yağmalandı. Yangına müdahaleye giden itfaiye ekibinin geçişine de izin vermeyen protestocuların attığı taşlar, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Salim Cebeloğlu’nu da başından yaraladı. Hastaneye kaldırılan Cebeloğlu, ayakta tedavi edildi.

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne çıkan şehir içi yolların da PKK’lı gruplar tarafından kapatıldığı, kimsenin geçişine izin verilmediği öğrenildi. Van il merkezindeki hastanenin karşısında polis lojmanları olmasına rağmen olaya müdahale etmekte geciken emniyet görevlilerinin tutumu da “çözüm sürecinden ümidin kesildiği; halkın terör örgütüyle baş başa bırakıldığı” şeklinde yorumlanıyor.

Araçlarıyla uzun süre yolda kalan vatandaşlara zorla zafer işareti yaptıran ve terör örgütü propagandası yapan PKK mensupları, trafikte sıkışan ambulansların geçişine de izin vermedi. Ambulansta hayati tehlikesi olan vatandaşlar sıkıntılı anlar yaşadı.

“HALK BÖLGEDEN GÖÇ EDİYOR”

Eylemleri değerlendiren bir vatandaş, “Kobani’de yaşanan IŞİD-YPG geriliminin Van’da yol kapatarak protesto edilmesi anlamsız. Burada yapılan zulmün, orada yaşayan Kürtlere nasıl bir destek olacağını anlamıyorum. Zaten 6 aydır burada devlet yok, devlet sokağa da çıkmıyor. Polis lojmanları önünde yolumuz kesiliyor, ortada polis yok. ‘Çözüm süreci’ adı altında bizi PKK’nın kucağına terk etti devlet. Her gün en az 10 aile Van’dan batıya göç ediyor.” şeklinde konuştu.

AMAÇLARI OKULLARA VE KAMU BİNALARINA SALDIRMAK

Van’ın Edremit ilçesinde de benzer manzaralar vardı. AK Parti Edremit İlçe binasına giren PKK yandaşı grup, binaya zarar verdikten sonra basın açıklaması yaptı. Akşam saatlerinde PKK yandaşı gençlik ve mahalle meclisi yapılanmasına mensup şahıslar, Akköprü, Hacıbekir, Yenimahalle, Hal Kavşağı ve Terzioğlu Caddesi’nden dört bir koldan molotof, ses bombası ve havai fişeklerle şehir merkezine yürüdü.

Haberin devamı için tıklayın

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL