BİLİM&TEKNİK

4.G ‘iHALES,VODAFONE’NiN

4.G ‘iHALES,VODAFONE’NiN

vodfn

Süper 4G (1Gbps indirme ve yükleme hızı) olarak tanımlanan IMT-Advanced ihalesinde A1 paketi için en yüksek teklifi Vodafone verdi.

Teknik olarak süper 4G olarak adlandırılan yeni nesil GSM teknolojisi IMT-Advanced’in ihalesi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’nun Ankara’daki binasında yapıldı. İhalede 5 frekans bandında, her bir frekans paketi için belirlenen asgari değerler üzerinden 20 frekans için satış yapıldı. BTK Başkan Yardımcısı Deniz Yanık’ın yönettiği ihaleye Vodafone, NetGSM, Turkcell ve Avea katıldı. BTK yetkililerinin evrakları incelemesinin ardından NetGSM’in ihaleye girmeye hak kazanamadığı açıklandı. Ardından 800 Mhz ihalesinde A1 paketinin ihalesi başlandı. Bu paket için Turkcell’in 377 milyon Euro, Vodafone’un 380 milyon 100 euro Avea’nın ise 381 milyon 400 bin 1 euro oldu. Sözlü teklif verme aşamasında Turkcell açık artırmadan çekildi. Vodafone ve Avea arasında geçen açık artırmanın kazananı 390 milyon Euro ile Vodafone oldu. Aynı frekansın A2 paketi ihalesini 380 milyon Euro ile Avea alırken, Turkcell de 372,926 milyon Euro ile A3 paketinin sahibi oldu.

4G teknolojisi nedir?

Dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisi 4G de diğer telekomünikasyon standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanıyor. Başta üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu olmak üzere bazı sıkıntılara çare olması bekleniyor. Cep telefonlarında 100 Mbps , wi-fi ağlarda 1Gbps bağlantı hızı vaat ediyor. Wimax band genişliği ile aynı boyda bulunuyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL