Yaşam

TÜİK İşsizlik Rakamlarını Açıkladı

TÜİK İşsizlik Rakamlarını Açıkladı

samsunhaberci:İşsizlik rakamları açıklandı

TÜİK’e göre Nisan 2017’de işsizlik yüzde 10.5 olarak gerçekleşti. TÜİK, son bir ayda iş aramayanları işsiz saymadığı için gerçek işsizlik oranı çok daha yüksek. Türkiye, dünya genelinde de yüksek işsizlik rakamlarıyla bariz şekilde sivriliyor.

İşsizlik rakamları açıklandı

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2017 yılı Nisan döneminde Nisan 2016 dönemine göre 463 bin kişi artarak 3 milyon 287 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 1.2 puanlık artış ile yüzde 10.5 seviyesinde gerçekleşti.

Aynı dönemde tarım dışı işsizlik oranı 1.4 puanlık artış ile yüzde 12.4 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 3.8 puanlık artış ile yüzde 19.8 olurken, 15-64 yaş grubunda bu oran 1.2 puanlık artış ile yüzde 10.7 olarak gerçekleşti.

İstihdam oranı yüzde 47.2 oldu

İstihdam edilenlerin sayısı 2017 yılı Nisan döneminde Nisan 2016 dönemine göre 519 bin kişi artarak 28 milyon 157 bin kişi, istihdam oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 47.2 oldu.

Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 32 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 550 bin kişi arttı.

İstihdam edilenlerin yüzde 18.9’u tarım, yüzde 19.1’i sanayi, yüzde 7.8’i inşaat, yüzde 54.3’ü ise hizmetler sektöründe yer aldı. İşgücü 2017 yılı Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 982 bin kişi artarak 31 milyon 444 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0.7 puan artarak yüzde 52.7 olarak gerçekleşti.

Dünyada bizi geçen ülke sayısı az

Avrupa, Latin Amerika, Kuzey Amerika, Uzakdoğu, Güney Asya gibi dünya ekonomisinde etkili ülke grupları hesaba katıldığında Türkiye yüksek işsizlik oranlarıyla öne çıkıyor. Türkiye, yüzde 21.7 işsizlik oranına sahip Yunanistan ve yüzde 17.7 işsizlik oranıyla İspanya’nın ardından Avrupa’da en fazla işsizin olduğu 3. ülke konumda.Bu çerçevede savaşların yıprattığı Bosna-Hersek ve Kosova’dan da iyi olduğumuz ifade edilebilir.

G20 ülkeleri dikkate alındığında sadece Güney Afrika (yüzde 27.7) ve Brezilya (yüzde 13.3) Türkiye’yi geçebiliyor. Afrika’da askeri darbeyle iş başına gelen Sisi’nin Mısır’ı da Türkiye’den kötü performans sergileyen ülkelerden biri…

Mısır’da resmi işsizlik oranı yüzde 12. Güney Asya ve Uzakdoğu ülkeleri işsizlikle mücadelede çok başarılı… Tayland’da işsizlik oranı sadece yüzde 1.9… Tayland’da komşu ülkeler Myanmar, Kamboçya ve Laos’dan olmak üzere yaklaşık 2.6 milyon göçmen işçi bulunuyor.

Yasa dışı işçilerden çoğu ya çok düşük maaşlı işlerde ya da Taylandlıların yapmak istemediği inşaat, çiftçilik ve balıkçılık gibi alanlardaki tehlikeli bölümlerde çalışıyor.

Her 3 kişiden biri sigortasız çalışıyor

Nisan 2017 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.4 puan artarak yüzde 33.9 olarak gerçekleşti. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.6 puanlık artışla yüzde 22.5 oldu.

TÜİK’e göre işsiz kim?

Türkiye’de resmi işsizlik verilerini açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), işsizlik verilerini açıkladığı dönem içinde istihdam halinde olmayan (kâr karşılığı yevmiyeli, ücretli ya da ücretsiz olarak hiç bir işte çalışmamış ve böyle bir iş ile bağlantısı da olmayan) kişilerden iş aramak için son 4 hafta içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış fertler işsiz nüfusa dahil ediyor. Kısaca TÜİK, iş aramak için çaba sarfetmeyeni işsiz olarak değerlendirmiyor!

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL