GENEL

TANSU ÇİLLER: İDLİB’TE OLMAMIZ DOĞRU BİR DURUŞ.

TANSU ÇİLLER: İDLİB’TE OLMAMIZ DOĞRU BİR DURUŞ.

Türkiye’nin ilk kadın başbakanı Tansu Çiller, ‘Diyorlar ya ‘İdlib’de ne yapıyoruz’ diye. Eğer onlar olmazsa içeriyi korumanız mümkün değildir. Onu güney sınırımıza taşırsanız ve içerde yaparsanız daha çok evlat ölür, ülke daha çok zarar görür, daha çok bedel öderiz.’ dedi.

Çiller, Cumhuriyet Müzesi’nde (2. TBMM binası) düzenlenen “Milli Egemenliğin 100. Yılında Türk Kadını Özel Oturumu”nda katılımcılara hitap etti.

İdlib’deki şehitlerin herkesin yüreğini dağladığını belirten Çiller, “Bugün metin olma ve birlik olma günüdür, her şeyden çok onun için bugün milli bir şuurla bütünleşme ruhuyla buradayım. Aslında bugün sadece yakın tarihimizden değil gelecekten ve kadınımızın geleceğinden bahsetmek isterdim ama bugünün ruhu budur. Bugün birlik ve beraberlik günüdür.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkına pek çok ülkeden önce kavuştuğunu vurgulayan Çiller, Büyük Önder Atatürk’ü saygı, rahmet ve şükranla andı. “Ülkemiz aranızdan bir kardeşinizi ilk kadın başbakan olarak çıkardı.” diyen Çiller, her zaman milleti ve kadınları temsil etmekten onur duyduğunu söyledi.

– “Son derece doğrudur, son derecede yerindedir”

Göreve geldiğinde Doğu ve Güneydoğu’nun adeta yangın yeri olduğunu, bazılarının “Bir kadın başbakan iyi de terörle mücadeleyi nasıl yapacak” dediğini kaydeden Çiller, “Ama onlar bilmez ki her kadın vatan söz konusu olunca, evlat söz konusu olunca, egemenlik söz konusu olunca birer cesur yürektir.” diye konuştu.

Çiller, başbakan olduğu dönemde önemli bir terör mücadelesi verildiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama bilesiniz ki o başarıyı taçlandıran ve o terör mücadelesinin sonra ülkemizde yıllarca ama yıllarca gündemden düşmesini sağlayan, başarısını sağlayan yurt dışı operasyonlar olmuştur. Hani diyorlar ya ‘İdlib’de ne yapıyoruz’ diye. Eğer onlar olmazsa içeriyi korumanız mümkün değildir. Onu güney sınırımıza taşırsanız ve içerde yaparsanız daha çok evlat ölür, ülke daha çok zarar görür daha çok bedel öderiz.”

Çelik Harekatı ile 1995’te Irak sınırından 60 kilometre içeri girildiğini ve güvenli bir bölge oluşturulduğunu anımsatan Çiller, “Dolayısıyla bugün istenenler son derece doğrudur, son derecede yerindedir.” dedi.

– “Türkiye bir fırsatı koalisyonlar yüzünden kaçırmıştır”

Koalisyon hükümetlerinin sıkıntılarına da değinen Çiller, “Türkiye’nin önüne yüzyılın fırsatı gelmişti. PTT’nin T’sini 100 milyon dolara satma imkanına sahiptik. Koalisyon ortağımızla Mecliste birlikteydik, beraber karar aldık. Sonra koalisyon ortağımız, muhalefetle bir olup Anayasa Mahkemesine götürüp bozdurdu. Türkiye tıpkı terördeki başarısı gibi yıllarca bir daha ekonomik sorunlarla boğuşmayacak bir fırsatı koalisyonlar yüzünden kaçırmıştır.” değerlendirmesini yaptı.

Kriz döneminde koalisyonlarla hiçbir meseleyi acil olarak çözmenin mümkün olmadığını dile getiren Çiller, “Bunu hiçbir siyasi mülahazayla söylemiyorum, tamamen bunların tecrübesinden ve eleğinden geçmiş bir kardeşiniz olarak söylüyorum.” dedi.

– “Evlatlarına kavuşanların sevinçlerini paylaşıyoruz”

Çiller, terörle mücadeleyi Çanakkale ruhu ile yaptıklarını bugün de aynı şeye ihtiyaç bulunduğunu belirterek, terörle mücadele ederken bütün Güneydoğu’nun kendilerine bağrını açtığını ve halkla birlikte hareket ettiklerini söyledi. Çiller, kendilerine evlerini, lezzetlerini açan Güneydoğulu kadınlara şükranlarını sunduğunu aktardı.

Diyarbakır annelerine de seslenen Çiller, nöbet tuttukları evlatlarına kavuşanların sevinçlerini paylaştıklarını, bekleyenlerin umutlarına ortak olduklarını kaydetti.

İslam dünyasının seçilmiş, hanedandan gelmeyen ilk kadın başbakanını Türkiye’nin çıkardığına işaret eden Çiller, Kıbrıs’ta, Bosna Hersek’te canlarını kaybeden mağdur kadınlara Allah’tan rahmet diledi.

Haber kaynağı.https://www.star.com.tr/politika/tansu-cillerden-idlib-aciklamasi-haber-1519716/

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL