FATSA HABERLERİ

Soğuk Havalara dayanıklı Fındık geliştirilecek

Soğuk Havalara dayanıklı Fındık geliştirilecek

Soğuk havalara dayanıklı Fındık üretilecek

Fındık araştırmaları enstütüsü tarafından,soğuk havalara dayanıklı fındık çeşidi geliştirilecek.bu yönde yalılan çalışmayla bir proje geliştiriliyor.

Fındık Araştırmaları Enstütüsü(FAE) Müdürü Aysun Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıllarda yaptıkları çalışmalar sonucu “Okay 28”, “Giresun Melezi” ve “Allahverdi” adını verdikleri üç yeni FINDIK çeşidini geliştirerek tescillerini sağlandıklarını söyledi.

Akar, mevcut çeşitlerden daha fazla soğuğa dayanıklı yeni bir türün ortaya çıkarılması için proje hazırladıklarını ve Tarım ve Orman Bakanlığınca da bunun kabul edildiğini belirtti.

Yeni tip fındık için genetik kaynaklar bahçesinde bulunan 440’a yakın genotip arasında soğuğa dayanıklı olanlardan yararlanacaklarını ifade eden Akar, şöyle konuştu:

“Genetik kaynaklar bahçesinde bu sene soğuklara dayanıklı genotipler var. Bunları mevcut standart çeşitlerimizle melezleme çalışmaları gerçekleştireceğiz. Projemizi bakanlığımıza sunduk ve kabul edildi. Hedefimiz, yapacağımız araştırmayla elimizdeki tüm çeşitlerden soğuklara daha fazla dayanıklı yeni çeşit ortaya çıkartmak.”

Akar, tombul ve palaz fındık çeşitlerinin gen kaynakları bahçesindeki genotiplerle kontrollü tozlanma işlemine tabi tutulacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Burada ana ve baba bireyler var. Ana bireyler, standart çeşitlerimiz olacak. İki tane tombul ve palaz çeşitlerimiz. Baba bireyler de genetik kaynaklar bahçesinden henüz ismini vermediğimiz sadece numara ile ifade ettiğimiz genotipler. Biz bunlara kontrollü tozlanma yapıyoruz. Bu melezlemelerde fındık dallarını ya da ocaklarını, tamamen polen geçirmeyen kafesler içerisine alıyoruz.”

Uzun soluklu ve meşakkatli bir sürecin kendilerini beklediğine vurgu yapan Akar, “Tozlanmayı, baba çeşitle kendimiz elle ya da fırça yardımı ile yapıyoruz. Ortaya bu melezleme sonucunda belki 5 bin farklı birey çıkıyor. Bu 5 bin bireyin tohumdan üretimi yapılıyor. Bunların çimlendirilmesi, büyütülmesi, arkasından yapraklanma ve soğuklara dayanıklılık testleri var. Bunlar yapılacak. Uzun soluklu ve meşakkatli bir çalışma.” dedi.

Aysun Akar, bu yöntemle yeni bir fındık çeşidi ortaya çıkartmanın neredeyse 15 yılı bulabileceğini belirterek, “İlk adımı bu yıl içerisinde atıldı. İnşallah bizlerden sonra araştırmacılarımız devam edecek ve yeni çeşitlerimiz ortaya çıkacak.” diye konuştu.

FAE tarafından tescili yapılan “Okay 28”, “Giresun Melezi” ve “Allahverdi” çeşidiyle birlikte Türkiye’de 18 farklı fındık türü bulunuyor.samsunhaberci.com

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL