BİLİM&TEKNİK

Sitemize Site map nasıl ekleriz?

Sitemize Site map nasıl ekleriz?

site map

Sitemap, GoogleBot gibi siteye uğrayan botların, siteyi daha iyi bir biçimde indexlemesi için rehberlik eden bir dosyadır. Türkçe’de Site Haritası anlamını taşır. Dosyanın uzantısı, .xml‘dir. Arama motorlarının indexleme hızında sitemap’ın etkisi büyüktür. Siteyi ziyaret eden botlar, sitemap dosyasının sayesinde, hangi sayfanın ne sıklıkla, en son ne zaman güncellendiğini ve webmaster tarafından belirlenen, hangi sayfanın ne kadar önemi olduğunu tespit eder.

Sitemap’ın Faydaları

Sitemap dosyası olan bir web sitesi, indexlenirken daha ayrıntılı, daha hızlı ve daha çok indexlenir. GoogleBot, siteye girince sitemaptan web sitenin linkleri hakkında detayları çeker ve ona göre indexler. Kısacası sitemap kullanmaya başladığınız andan itibaren index sayınız ve index hızınızda, farkedilebilir artışlar olacaktır.
WordPress Sitemap Eklentisi

WordPress’i kurduktan sonra ilk yapılması gereken işlemler SEO ayarları ve Sitemap kurulumu olmalıdır. WordPress, eklenti yazarları tarafından yazılan “Google XML Sitemaps” eklentisi, WP sistemi için mükemmel bir eklentidir. Bu eklenti ile WordPress sistemi birleştiğinde, ortaya hızlı ve detaylı bir biçimde indexlenen bir site ortaya çıkar. Google XML Sitemaps eklentisi aynı zamanda, WordPress’in en çok kullanılan eklentilerinden bir tanesidir.

Eklentinin kurulumu için;

Eklentiyi kurmak için, dosyayı indirip WinRAR’dan çıkardıktan sonra herhangi bir FTP programı aracılığıyla wp-content/plugins dizinine gönderin.
Daha sonra Admin panelindeki Eklentiler sayfasına girerek aktifleştirin.

Google’a Sitemap Eklemek

Google’a web sitedeki sitemap’ı tanıtmak için öncelikle bir gmail hesabınızın olması gerekiyor. Gmail hesabına giriş yaptıktan sonra, tarayıcı sizi Google’ın anasayfasına yönlendirecektir.

Yönlendikten sonra buraya tıklayın. Link, sizi Google Site Yöneticisi Araçları’na yönlendirecektir.
Açılan sayfada eğer siteniz yoksa “Site Ekleyin…” butonundan sitenizi ekleyin. Eğer zaten sitenizi eklediyseniz 3. adımdan devam edin.
Ekledikten sonra sitenizin linkine girin. “Kontrol Paneli” isimli sayfaya gireceksiniz. Sol menüden “Site Yapılandırma” sekmesine tıklayarak alt menülerini açın. Alt menülerinin ilk sırasında yer alan “Site Haritaları” menüsüne girin.
Daha sonra “Bir site haritası gönderin” butonuna tıklayın. Mini bar açılacaktır. Oraya eğer sitemap dosyanız ana dizindeyse “sitemap.xml” yazın. Farklı dizindeyse onu tanıtın.
Eklendikten sonra aşağıda onaylanma süresi çıkacaktır. Sayfayı 1-2 dakikada bir yenileyin. Onaylandı veya Onaylanmadı sonucunu alacaksınız. Onaylanırsa işlem bu kadardır. Onaylanmadıysa sitenizin ulaşılabilirliğinden emin olduktan sonra tekrar deneyin.

Bir önceki yazımız olan Blog Backlinkciliği ve Bilinmesi Gerekenler başlıklı makalemizde blog backlinkciliği, bloglara backlink ekleme ve dofollow blog bulmak hakkında bilgiler verilmektedir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL