GENEL

Samsun’da “Barkomat Cezalarına” Son Nokta Kondu!

Samsun’da “Barkomat Cezalarına” Son Nokta Kondu!

Samsun´da sürücüye kesilen ödenmiş parkomat cezasıyla ilgili açılan davada Samsun 2. İdare Mahkemesi, cezanın faiziyle birlikte geri ödenmesi kararı verdi. Mahkeme karar gerekçesinde, yolların kamunun kullanımına açık olduğu ve ticari kazanç elde edilen yol üstü otopark alanlarına dönüştürülemeyeceğine dikkat çekti.

Samsun’da olduğu gibi tüm Türkiye’ye büyük tepkiyle karşılanan cadde, sokak ve bulvarlardaki yol kenarlarının belediyeler tarafından paralı otoparka dönüştürülmesi büyük tepkiyle karşılanırken, mağdurlar kesilen ceza tutanaklarının iptali ve ödenen ücretlerin geri iadesi için mkahkemelere başvuruyor.

8 ADET PARKOMAT CEZASI İÇİN DAVA
Son olarak Samsun Tüketiciler Birliği başkanı Avukat Arslan Bolat, bir müvekkilinin ödenmiş parkomat cezalarının faiziyle birlikte iadesi için Samsun 1. İdare Mahkemesi’ne açtığı davanın rededilmesi üzerine Samsun 2. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Bolat, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı aleyhine açtığı dava dilekçesinde, “Davacıdan tahsil edilen, 8 adet parkomat cezasının toplam tutarı olan 704 liranın, cezanın dayanağı yönetmeliğin yargı kararıyla iptal edildiği, idarenin tüm işlemlerinin kanunlara uygun olması gerektiği, fiili bir uygulamanın kabulünün mümkün olmadığı, ödenen cezaların iadesi için başvuruda bulunduğu, iadenin gerçekleştirilemeyeceğinin beyan edildiği ileri sürülerek ödeme gününden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesini” istedi.

BELEDİYE DAVANIN REDDİNİ İSTEDİ
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı davayla ilgili yaptığı savunmada, parkomat uygulamasının dayanağının iptal edilen yönetmelik olmadığı, mahkeme kararının yeni bir yönetmelik hazırlanıncaya kadar anılan yönetmeliğin iptaline ilişkin olduğu, mahkeme kararı uyarınca UKOME kararıyla belirlenen yollarda yol üstü otopark uygulamasının ayrıca plan değişikliği yapılmaksızın yapılabileceğinin plan notlarına eklendiği, UKOME’nin otopark alanı oluşturdma yetkisi bulunduğu, Kabahatler kanunu uyarınca işgal nedeniyle uygulanacak para cezası miktarının 91 TL olduğu belirtilerek davanın reddini talep etti.

MAHKEME KARAR VERDİ
Samsun 2. Bölge İdare Mahkemesi ise 31.10.2016 tarihinde “Türk Milleti” adına verdiği kesin kararında “…Davalı idarece ücretli otopark (parkomat) uygulamasına yönelik olarak belirlenen yerlerin yol olduğu, bu yolların kamunun kullanımına açık olması nedeniyle ticari kazanç elde edilen yol üstü otoark alanlarına dönüytürülemeyeceği…Yerel yönetim birimi olan davalı idarece şehrin trafik/ otopark sorununa çözüm amacıyla konuyu Ulaşım Koordinasyon Merkezine götürmeden, Ulaşım Koordinasyon Merkezince şehrin hangi cadde, bulvar ve sokaklarında otopark ihtiyacı olduğuna ve trafik, asayiş ve benzeri yönlerden güvenliği açısından yol kenarlarının otopark olarak kullanımına dair bir karar almadan şehrin tüm cadde, bulvar ve sokaklarının otopark olarak belirlenmesi yönünde davalı idareye yetki veren dava konusu yönetmelik hükümlerinin bu yönden de mevzuata uygun olmadığı açıktır” vurgusu yaptı ve “Yönetmelik hükümlerine istinaden tesis edilen ceza işlemleri uyarınca, tahsil edildiği anlaşılan para cezalarının davacıya iade edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmış olup, 704 TL’nin idareye başvuru tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalı idare tarafından davacıya ödenmesi”ne hükmetti.

AVUKAT BOLAT: SEVİNDİRİCİ KARAR
Samsun Tüketiciler Birliği Başkanı Avukat Arslan Bolat konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu kararı sadece temsil ettiğimiz kesim ciheti ile tüketiciler için değil tüm Samsun’da yaşayan vatandaşlarımız için sevindirici bir karar olarak görüyoruz” dedi. Bolat, mahkeme kararının kesin olduğunu, dolayısıyla temyiz edilerek bozulmasının sözkonusu olmadığını da belirterek, “Bu cezalar yüzünden aracında haciz olan bu sebepten ötürü aracını satamayan onlarca vatandaşımız var. Bu kişiler Türk yargısına güvensin” diye konuştu.samsunhaberci.com

son4

son-3

son-2

son

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL