SAGLIK

Türkiye’de ,Sağlık “Trizmi” istenilen seviyede değil !

Türkiye’de ,Sağlık “Trizmi” istenilen seviyede değil !

saç

Sağlık turizmi kapsamında Türkiye’ye yoğunlukla göz tedavisi, saç ektirme ve estetik için hasta geliyor ancak Türkiye daha yüksek harcama yapılan organ nakli, kardiyoloji, kanser tedavilerindeki potansiyelini kullanamıyor

YENİ MESAJ/İSTANBUL
Türkiye Sağlık Turizmi Derneği düzenlenen 7. Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi, sektörün ulusal ve uluslararası önemli aktörlerini İstanbul’da buluşturdu. Kongrede dünyada ve Türkiye’de sağlık turizmi ve yapılması gerekenler masaya yatırıldı. Kongrede de ortaya çıkan tabloya göre, Türkiye konusunda uzman sağlık ekipleri, son teknolojiyle donatılan hastaneleri, ekonomik tedavi imkânları ve sağlıkla turizmi bir araya getiren paket turlarla, sağlık turizmi alandaki yerini her geçen gün ön sıralara taşıyor. Ancak coğrafi konumu, sağlık sektörüne verilen teşvik gibi avantajlara rağmen Türkiye, yeterli tanıtım yapamadığı için bu alanda sahip olduğu potansiyeli iyi kullanamıyor.

Fiyatlar Avrupa’ya göre düşük
Türkiye’nin potansiyeli hakkında bilgi veren Kongre Yürütme Kurulu üyesi Çocuk Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Demir, Türkiye’nin sağlık turizminde fiyat açısından rakiplerine göre avantajlı ülke konumunda olduğunu ancak Türkiye’nin sahip olduğu potansiyelini iyi kullanamadığını söyledi. Sağlık turizminde Türkiye’ye yoğunlukla göz tedavisi, saç ektirme ve estetik için hasta geldiğine dikkat çeken Doç Dr. Ahmet Demir, şunları söyledi: “Türkiye canlıdan canlıya organ naklinde dünyada 2’inci sırada, kardiyoloji ve onkolojideki başarılı tedaviler gerçekleştiriliyor. Türkiye’ye sadece saç ektirme değil organ nakli, kardiyoloji, onkoloji hastaları da tedavi için gelmeli. Estetik alanlarda hasta başına gelir 2 bin dolardan başlıyor, medikal turizmde ise bu rakam ortalama 12 bin dolara kadar çıkıyor. Türkiye sağlık turizminde göz hastalıkları tedavisinde ve saç ekiminde dünya çapında öne çıkıyor. Medikal turizm kapsamında gelen hastaların kliniklere göre dağılımına bakıldığında ise göz hastalıkları ilk sırada yer alıyor. 7 hastadan biri göz hastalığı tedavisi için Türkiye’ye geliyor. Türkiye ‘üçüncü dünya fiyatına, birinci dünya kalitesinde hizmet’ veriyor. Örneğin, kalp by-passı Türkiye’de 8 bin 500 ile 21 bin dolara yapılırken, en yakın rakibi İspanya’da bu rakam 39 bin ile 43 bin dolara çıkıyor. Saç ekimi operasyonunun maliyeti Türkiye’de 2 ile 4 bin TL arasında değişirken, Avrupa ülkelerinde bu rakam 5 katına kadar çıkıyor. ABD’de 15-20 bin doları bulan bu operasyon için özellikle Avrupalı ve Arap turistler Türkiye’yi seçiyor. Son dönemde sayıları hızla artan ve 300’e ulaşan Türkiye’deki saç ekim merkezlerine en çok Almanya, Suudi Arabistan, Dubai, Katar, Kuveyt, Libya ve Irak’tan hasta geliyor. Ancak iyi tanıtım yapılmadığı için aynı ülkelerden onkoloji ve organ nakli hastaları Türkiye’yi tercih etmiyor.”

Hedef Rus hastalar
2014 yılında Türkiye’ye sağlık turizmi için gelenlerin sayısı 500 bini aştı. Sağlık turizminden elde edilen gelir ise 2.5 milyar doları aştı. Hedef 2023 yılında sağlık turizmi gelirini 20 milyar dolara yükseltmek. Türkiye özellikle son dönemde Rusya ile ilişkilerin gelişmesine paralel olarak genellikle İsrail’i tercih eden Rus hastaların, Türkiye’de tedavi olması için harekete geçti. Özellikle de onkoloji hastalarına hizmet vermesine yönelik girişimlerin kısa zamanda sonuç vermesi bekleniyor.
Afrikalı hastalar Hindistan’a gidiyor
Kenya’nın Ankara Büyükelçisi Kiema Kilonzo, kongrede yaptığı konuşmada Türkiye’nin sunduğu kaliteli ve uygun fiyatlı sağlık hizmetlerinin Afrika ülkelerinde çok iyi bilinmediğini, hizmetlerin daha iyi tanıtılması gerektiğini ifade etti. Özellikle Güney Afrika’dan ABD, İngiltere, Hindistan ve Çin’e hasta gittiğini vurgulayan Kilonzo, iyi bir tanıtım yapılması halinde fiyat ve kalite açısından bu hastaların Türkiye’yi tercih edeceğini kaydetti.ky: yenimesaj.com.tr

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL