EKONOMİ

Petrolümüz kime saklanıyor ?

Petrolümüz kime saklanıyor ?

petroll

Son 80 yılda Türkiye’de petrol aramaları için 4 bin 400 kuyu açıldığı halde ABD’nin sadece Teksas eyaletinde açılan kuyu sayısı 1.5 milyon. Siyasiler Türkiye’deki petrol varlığını inkâr ederken uzmanlar Türkiye’nin petrol denizi üstünde oturduğunu söy

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin dört bir tarafı petrolle çevrili. 2013 yılı itibariyle 93 milyar ton petrol rezervi açısından dünyada 8’inci durumundaki Rusya, yaptığı yeni çalışmalarla Batı Sibirya bölgesinde 40 milyar ton civarında yeni petrol rezervleri buldu. Bu son keşifle birlikte Rusya, bu sıralamadaki yerini daha da yükseltti. Dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ın, Ocak 2013 itibariyle kanıtlanmış ham petrol rezervi 14 milyar varil. Güneydoğu komşumuz Irak’ın, 150 milyar ton civarlarında petrol rezervi var ve uluslararası verilere göre bu petrolün dörtte biri Kuzey Irak’ta. İran ise 157 milyar varillik petrol rezervi ile en çok petrole sahip ülkelerden biri. Suriye’nin petrol rezervi ise 2.5 milyar varil. Akdeniz’de İsrail’le işbirliği yapan Rumlar Türkiye’nin tüm tepkilerine rağmen Kıbrıs karasularında petrol arama çalışmaları başlatmış durumda. Rum basınında çıkan haberlere göre Kıbrıs karasularında 1.4 trilyon varillik bir petrol rezervi olduğu tahmin ediliyor.

Karadeniz bir petrol denizi
Karadeniz ise Amerikan Uzay Ajansı NASA’nın tespitlerine göre tam bir petrol denizi. Uzmanlara göre ABD’nin önce Gürcistan, şimdilerde de Ukrayna’ya olan ilgisinin en önemli nedeni de Karadeniz’deki büyük petrol rezervi. Karadeniz’e sınırı olan ülkelerden Romanya, 2013 yılında Karadeniz’den günlük 78 bin varil ham petrol çıkartıyor.

Komşularımız petrol zengini
Türkiye’nin komşularının tamamı petrol zengini iken resmi verilere göre Ocak 2014 itibariyle ülkemiz ise bilinen 295 milyon varil petrol rezervine sahip. Ülkemizin dört tarafı adeta petrol kaynarken ve özellikle Güneydoğu komşularımız petrol zengini iken Türkiye’nin petrol fakiri olduğunun iddia edilmesi kimse için inandırıcı değil.

Siyasiler petrolü neden inkâr ediyor?
Yıllardan beri her vatandaşımızın merak ettiği ve sorduğu bir soru var; “Türkiye’de petrol var mı? Tüm komşularımızda var bizde neden yok?” Bu sorular cevapsız kalmaya devam ediyor. Teknoloji çağında yaşadığımız, maden rezervlerinin artık uzaydan bile tespit edilebildiği bir dönemde yeterli araştırma yapmadan Türkiye’nin petrol fakiri olduğunu iddia etmek, acaba Türkiye’nin petrol varlığı gizlenmek mi isteniyor sorusunu akla getiriyor.

Türkiye’de petrol var ama!
Aması şu: Son 5 yılda petrole 61.2 milyar dolar, son 18 yılda ise 450 milyar dolar ödeyen Türkiye, sahip olduğu zenginlikleri kullanamıyor. Daha doğrusu Türkiye’nin güçlenmesini, milli kaynaklarını devreye koymasını birileri istemiyor ve maalesef iktidara gelenler bu küresel güçlerin isteklerini yerine getiriyor.

Türkiye petrol aramıyor
Ülkemizdeki mevcut petrol alanlarının sadece 5’te 1’inde arama çalışmaları yapılırken, son 80 yılda petrol aramak için Türkiye’de toplam 4 bin 400 kuyu açıldı. Denizlerimizde açılan kuyu sayısı ise sadece 30 tane. ABD’nin ise Türkiye’den daha küçük bir yüzölçümüne sahip Teksas eyaletinde açtığı kuyu sayısı ise 1.5 milyon. ABD’nin Teksas’ta gerçekleştirdiği petrol aramaları ortaya koyan kuyu sayısını göz önünde bulundurursak Türkiye’nin henüz petrol aramaya bile başlamadığını söylersek yanlış yapmış olmayız. Uzmanlar petrol konusunda Türkiye’yi hala “az arama yapılmış” ya da “henüz arama yapılmamış bölge” olarak tanımlıyorlar. Türkiye’deki kara arazilerinin yüzde 20’si, deniz arazilerinin ise sadece yüzde 1’i arandı.

Türkiye petrol aramada yetersiz
Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin tek bir sismik arama gemisi var. Bu gemi kırk yaşını geçmiş vaziyette. Ülkemizde 50 kadar petrol ve doğalgaz arayan şirket bulunuyor ve bu şirketlerin çoğu yabancı şirket. Anadolu’da özellikle ABD’li mühendislerin çalışmalarıyla 1950-1970 yılları arasında çok sayıda petrol kuyusu açıldığı, bu kuyularda petrol bulunduğu ama petrol yok denilerek daha sonra betonla kapatıldığı iddialarını Petrol İşleri Genel Müdürlüğü verileri doğruluyor. Bu verilere göre 2011 yılında Türkiye’de 170 kuyu açıldı. Açılan her üç kuyudan birinde petrol ya da doğalgaz bulundu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL