GIDA SAGLIK

MUZ MEYVASININ FAYDALARI

MUZ MEYVASININ FAYDALARI

MUZ,son derece sağlıklı, lezzetli ve popüler bir meyvedir. B6 ve C vitamini açısından zengin olmasının yanı sıra, iyi bir potasyum ve magnezyum kaynağıdır. Yağsız ve kolesterolsüzdür, neredeyse hiç sodyum içermez. İçerdiği lif ve antioksidanlarla kan şekerini dengeler, sindirim sistemini ve kalp sağlığını koruyabilir. Nispeten düşük kalorili ve besleyici olduğu için harika bir atıştırmalıktır ve kilo vermeye yardımcı olabilir. Bolca mineral ve kolayca sindirilen karbonhidrat içerdiği sayesinde sporcular için enerji verici mükemmel bir yiyecektir. Ayrıca egzersize bağlı kas kramplarını engelleyebilir.

Kan şekerini düşürür, Tip 2 diyabete karşı korur

Yapılan araştırmalar lifli besinler tüketmenin  KAN ŞEKERİ seviyesini düşürebildiğini göstermektedir. Muz iki ana lif türü içerir; pektin ve dirençli nişasta. Bu liflerin her ikisi de yemeklerden sonra kan şekeri seviyesini düşürerek ve midenin boşalmasını yavaşlatarak iştahı azaltabilir.

Ayrıca yine içerdiği dirençli nişasta sayesinde TIP 2 DİYABET dahil pek çok ciddi hastalık için önemli bir risk faktörü olan İNSÜLİN direncini azaltabilir. Ancak bunun için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

SİNDİRİM İŞLEVİNİ GELİŞTİREBİLİR

Lifli besinler sindirim sistemi sağlığında önemli bir rol oynar. Özellikle çözünmeyen lif, dışkıya ağırlık ve yumuşaklık katarak, bağırsak hareketlerini düzenler. Bağırsakların zararlı bakterilerden korunmasına yardımcı olur.

Orta büyüklükte bir muzda yaklaşık 3 gram lif bulunur ve bu da günlük lif ihtiyacınızın yaklaşık %10-12’sini karşılar.  İçerdiği dirençli nişasta sindirimden kaçar ve kalın bağırsağa gelerek buradaki yararlı bakterileri besler. Böyle KABIZLIK MİDE ÜLSERİ ya da REFLÜYE ye karşı da koruyabilir. Ayrıca;Bazı test tüpü çalışmalarında, yine muzun yüksek oranda içerdiği bir lif olan pektinin KOLON KANSERİ ne karşı korunmaya yardımcı olabileceğini gözlenmiştir.Şiddetli ishal durumda, risk oluştura POTASYUM kaybını telafi edebilir.İİltihaplı bağırsak hastalığı (IBD) olan kişilerde şişkinlik,ÜLSERATİF&KOLİT gaz ve mide krampları gibi semptomları iyileştirebilir.hastaları için uzmanlar tarafından önerilen bir atıştırmalıktır MEYVADIR.

Muzun kilo kaybı üzerindeki etkilerini doğrudan test eden hiçbir çalışma olmasa da kilo vermeye yardımcı olabileceğini düşünmemizi sağlayan birkaç özelliğinden bahsedelimKalorisi onun kadar besleyici veya doyurucu diğer besinlere göre nispeten azdır. Orta boy bir muzun kalorisi 100’ün biraz üzerindedir.Lifli bir besin olduğu için sindirimi kolaylaştırır İçerdiği dirençli nişasta sayesinde doyurucudur.

MUZ KİLO VERMEK İSTEYENLERE TAVSİYE EDİLİR

Bütün bu özellikleri nedeniyle muzun kilo verme sürecinde destekleyici olabileceğini söyleyebiliriz.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL