GÜNDEM

Müslüman öldümü ses yok!

Müslüman öldümü ses yok!

müslüman

DİYANET İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Avrupa’da her 3 kişiden birinin İslamofobia olduğunu öne sürerek, Paris’te öldürülen 12 kişi için düzenlenen yürüyüşü eleştirdi.

Müslüman coğrafyasındaki katledilen 12 milyon insan olduğunu belirten Görmez, “12 milyon insan katledildiğinde ses çıkarmayan insanlığın, sadece 12 kişiye düzenlenen bir cinayet sebebiyle ayağa kalkmasını ibretle izledik” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 30’ncu İl Müftüleri İstişare toplantısına katılmak için Edirne’ye geldi. Bir otelde düzenlenen toplantıya Görmez’in yanı sıra Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ve 81 ilin müftüleri katıldı. Toplantısının açılış konuşmasını yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Paris’te 12 kişinin öldürülmesinin ardından düzenlenen ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte çok sayıda Avrupa ülkesi başbakanın katıldığı terör karşıtı yürüyüşü eleştirerek ‘ibretle izledik’ ifadelerini kullandı.

‘AYNI TEPKİYİ VERMİYORSAN, İNSANLIK ÖLMÜŞTÜR’

Müslüman coğrafyada son 10 yılda yaklaşık 12 milyon kişinin katledildiğini belirten Görmez konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Son 6 ay içerisinde Suriye’de, Irak’ta, Filistin’de Nijerya’da, Lübnan’da, Pakistan’da nice insanlar, nice Müslümanlar hayatlarını kaybetti. Masumca ve sessizce nice insanlar hayatını kaybetti. Herkese Allah’tan rahmet diliyorum. Aynı şekilde geçen hafta Fransa’da meydana gelen saldırı dolayısıyla bütün insanlığın, insanlık aleminin acısını paylaştığımızı dünyaya ilan ettik. Ve İslam dünyasında meydana gelen acı hadiselerin İslamofobia olarak başka topraklara, başka coğrafyalara nasıl yansıdığını ve buralarda başka terör hadiselerine nasıl sebep teşkil ettiğini acı acı hep birlikte idrak etti. Öncelikle bu vesile ile ben birkaç hususun altını çizmek istiyorum. Dini mübini İslam’a göre her can değerlidir. Her masum insanın yok edilmesi, bütün bir insanlığı yok etmeye eşdeğerdir.

Bir insanın ölümü bütün insanlığın ölümüdür. Kur’an-ı Kerim’in ifadesiyle. Vahşete dayalı ölüm, vahşete dayalı ölümler Şam’da, Bağdat’ta olmasıyla, Paris’te olması arasında hiçbir fark yoktur. Dehşet ve katliamın Karaçi’de, Nijerya’da, Yemen’de meydana gelmesiyle, Berlin’de Londra’da, Washington’da, New York’ta meydana gelmesi arasında herhangi bir fark gözetilmemelidir. Eğer dünya bu ölümlerin hepsine ama hepsine, bu katliamların tamamına din, mezhep, coğrafya ve bölge ayırımı yapmazsızın aynı tepkiyi vermiyorsa, işte asıl insanlık o zaman tümüyle ölmeye mahkumdur.”

‘PARİS’TEKİ YÜRÜYÜŞÜ İBRETLE İZLEDİK’

Paris’te öldürülen 12 kişi için düzenlenen terör karşıtı yürüyüşü ‘ibretle izlediklerini’ kaydeden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez şunları söyledi:

“Son günlerde bunu acı acı yaşıyoruz. Ve ibretle bütün dünyayı, çağdaş dünyayı izliyoruz. Bir tarafta 12 milyon, son yıllarda son 10 yılda İslam coğrafyasında acılarla kıvranan İslam coğrafyasında 12 milyon insan katledildi. Yok edildi. Ama geçen hafta Paris’te yine aynı şekilde hiçbir bir müminin, hiçbir aklıselimin kabul etmeyeceği bir şekilde 12 insan hunharca katledildi. Ama 12 milyon insanının katline ses çıkarmayan insanlık, sadece 12 kişiye düzenlenen bir cinayet sebebiyle ayağa kalkmasını da hep birlikte ibretle izledik. Ve insanlığın bir an önce bu noktada kendine gelmesi gerektiğini ifade etmek isterim. Dünya kamuoyunca teröre, şiddete ve vahşete sadece öldürülenlerin kimliğine ve coğrafyasına göre tepki oluşturuluyorsa, bu ölümlere çare bulmak maalesef mümkün değildir.”

Sömürgeler, işgaller, saldırılar karşısında maddi işkencelerle büyük travmalar yaşayan Müslümanların kutsalını aşağılamanın cinnet haline davetiye niteliği taşıdığını kaydeden Görmez, “Hele hele bunların ifade özgürlüğü adı altında yapılmış olması kabul edilemez” dedi.

‘İSLAMOFOBİAYI YÜREKLERDEN NASIL SİLERİZ?’

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, zaman içerisinde İslamofobianın tüm dünyayı sardığını ve Avrupa’da yaşayan her 3 kişiden birinin İslamofobia hale geldiğini söyledi. Avrupa’da camilere yapılan ırkçı saldırıları da hatırlatan Görmez şöyle konuştu:

“İslamofobia gelecek yıllarda daha çok konuşulacak. İslamofobia kelimesini 11 Eylül’den sonra ilk kez Hollanda Başbakanı telaffuz etti ve daha sonra da sık duyulmaya başlandı. Zaman içerisinde İslamofobia tüm dünyayı sardı. Fobi ve korku olmaktan çıktı. Önce bir nefrete dönüştü, o nefret bir düşmanlığa dönüştü. O düşmanlık şiddet üretmeye başladı, kötülükler üretmeye başladı.

Arkadaşlarımızın sadece 2014 yılında Avrupa’da camilere yapılan, camilere yazılan ırkçı yazılar, camilerin kapısına bırakılan domuz kafaları gibi nefret suçlarını sadece Avrupa’da görev yapan arkadaşlarımızın camilerine yapılanları topladığımızda çok büyük bir yekün oluşturduğunu ifade etmek isterim. Araştırmalar Avrupa yaşayan her 3 kişiden birinin bu korkuya kapıldığını, gençler yüreklerde bütün insanlığa rahmet getiren İslam’a karşı bir korkunun ve nefretin oluştuğunu gösteriyor. Bu bizim en büyük derdimiz olmalı. Hep birlikte biz bu korkuyu, nefreti kalplerden, yüreklerden nasıl silebiliriz? Hep birlikte buna kafa yormalıyız.”

Açılış konuşmalarının ardından 81 il müftüsünün katılımıyla 3 gün sürecek olan istişare toplantısına geçildi.

ÇOCUKLARIN EVLİLİĞİ İSLAM’A UYGUN DEĞİL

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, katıldığı 30’ncu İl Müftüleri istişare toplantısının ardından Edirne Vali Dursun Ali Şahin’i de makamında ziyaret etti. Valilik binası tadilatta olduğu için Milli Eğitim Müdürlüğü’nde önünde Vali Şahin ve Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan tarafından karşılanan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Valilik makamında bir süre Vali Şahin ile görüştü. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’e günün anısına üzerinde ayet bulunan el yazması tablo hediye etti.

Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Görmez, Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nureddin Yıldız’ın “6 yaşındaki çocukla evlenilebilir” açıklamasının hatırlatılması üzerine İslam dinine göre çocukların evlendirilmesinin uygun olmadığını söyledi. Diyanet İşleri Bakanlığı ve Din İşleri Yüksek Kurulu her fırsatta bunun dinen uygun olmadığını açıkladığını kaydeden Görmez, şöyle devam etti:

“Çocuk yaşta, henüz anne ve eş olmaya aday olmamış kız çocuklarını erken yaşta evlendirmek İslam dinine uygun olmadığını her fırsatta ifade etmiştir. Kuran’ı Kerim nikah-ı misak olarak değerlendirir. Misak sözleşme demektir. Sözleşme karşılıklı olmadığı takdirde ve özellikle o sözü verip anne, eş olmaya uygun olmayan bir kız çocuğu evlendirmek doğru değildir.

Hala böyle bir geleceğin ülkemizde çok çok azda olsa varlığını koruyor olmasından büyük bir üzüntü duyduğumu ifade etmek istiyorum. Hele hele İslam dünyasında Afrika’da muhtelif yerlerde bu yanlış uygulama İslam dinine mal ediliyor. İslam dinine asla mal edilemez. Çocuk yaşta rızası alınmadan, nikah akdine imza atacak halde olmadan, anne ve eş olma kararını kendisine bırakmadan başkaları tarafından çocukken, küçükken evlendirilenler, evliliğe zorlanan kız çocukları aynı zamanda en büyük haksızlığa uğramıştır demektir. Evlilik, hem annelerin, hem babaların hem kardeşlerin herkesin bu konuda duyarlı olması gerekir.”ky:ortadogugazetesi.net

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL