GENEL

İran’dan Uranyum hamlesi!

İran’dan Uranyum hamlesi!

Yeni yılın ilk radikal hamlesi İran’dan geldi. Batı’da ‘İran nükleer programının babası’ diye nitelenen Fahrizade’ye düzenlenen suikastın ardından mecliste onaylanan yasanın gereği olarak İran, 4 Ocak itibarıyla yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirmeye başladı

Yeni yılın ilk günlerinde radikal bir açıklama yapan İran, Fordo’daki nükleer tesisinde yeniden yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirmeye başlandığını açıkladı. İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, dün yaptığı açıklamada yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirilmesine 4 Ocak itibarıyla başlandığını duyurdu. Fordo’da yeraltındaki nükleer tesis, Kum kenti yakınlarında bulunuyor. Zenginleştirilmiş uranyum, nükleer yakıtın yanı sıra nükleer silah yapımında da kullanılabiliyor. Nükleer silah için uranyumun yüzde 90 oranında zenginleştirilmesi gerekiyor.

Suikastın ardından yasa düzenlendi

2 Ocak’ta İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, mecliste çıkarılan yasa uyarınca uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştireceklerini Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na (UAEA) bildirdiklerini söylemişti. Batı’da ‘İran nükleer programının babası’ diye nitelenen Savunma Bakanlığı Araştırma ve İnovasyon Kurumu Başkanı Muhsin Fahrizade’ye düzenlenen suikastın ardından meclise getirilip onaylanan yasa, İran Atom Enerjisi Kurumu’nun uranyumu yüzde 20 zenginleştirmeye başlamasını ve düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum stoklarını artırmasını zorunlu kılıyor. Nükleer anlaşma ise İran’a uranyumu en fazla yüzde 3.67 zenginleştirebilme izni veriyordu. ABD’nin yaptırımlarına karşı anlaşmadaki taahhütlerini durduran İran zenginleştirilmiş uranyum seviyesini yüzde 4.5 oranında tutuyordu.

Ruhani hükümeti yasaya karşı çıkmıştı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani başta olmak üzere üst düzey hükümet yetkilileri, yasanın onaylanmaması için Meclis’e çağrıda bulunmuştu. Yasanın maddeleri arasında yasayı uygulamayı reddeden yetkililere karşı hapis cezası dahil yaptırımlar öngörülüyor.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, 3 Aralık’ta yaptığı bir konuşmada, “Mecliste çıkarılan yasadan hoşlanmadık ancak herhangi bir demokraside olduğu gibi ülkenin bir yasası haline geldiyse uygulamak durumundayız. Başka bir seçeneğimiz yok” demişti. Zarif, buna karşılık ABD’nin nükleer anlaşmaya geri dönmesi halinde İran’ın attığı ve atacağı nükleer adımların geriye döndürüleceğini ve nükleer anlaşmadaki taahhütlerine geri döneceklerini belirtmişti.https://www.yenimesaj.com.tr

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL