GENEL

İran’da 40 Milyon Türkün Sesi Olacaklar!

İran’da 40 Milyon Türkün Sesi Olacaklar!

İran Türleri Örgütlendi!

İran’da, İslam Şurası meclisinde 100 Azerbaycan Türkü milletvekilinin bir araya gelmesiyle Türk Fraksiyonu yaratıldı.

İran adlı sınırlar içindeki İslam Şurası Meclisinde 40 milyon Türkün de temsilciliğini yapan 100 kadar Azerbaycan Türkü milletvekilinin katılımıyla “Türk Bölgeleri Milletvekilleri Fraksiyonu” oluştu. Bu fraksyionun oluşumu, İran’da fars kökenli şövenist ve molla rejimin Türklüğü inkar etmesi açısından önemli.

Kurulan fraksiyonun ilk divanı üyeleri başta Tebriz olmak üzere Tahran, Urmiye, Mişkinşehir, Kum, Elbruz ve Hudabende kentlerinden Türk kökenli milletvekilleri oldu.

Fraksiyon temsilcilerinden Tebriz milletvekili Ahmet Alirıza Beygi, İslam Şurası Meclisindeki fraksiyonların önemine vurgu yaparak İran’da yaşayan 40 milyon Türkün isteklerinin takipçileri olacaklarını ifade edildi..

Fraksiyonun sözcüsü Tebrizli reformcu kadın milletvekili Zehra Sai tarafından İSNA haber ajansına yapılan açıklamada, bir başka Tebrizli reformcu milletvekili ve İslam Şurası meclisi başkanının birinci yardımcısı Mesud Pezeşkiyan’ın başkan olarak seçildiğini kaydetti. Ayrıca, yönetimde hem muhafazakar, hem de reformcuların olduğu bildirilirken, çoğunluğun reformculardan oluştuğu belirtildi.
İran’da rejimi Türklüğü reddediyor!

İran resmi siyasetine göre, İran coğrafyasındaki Türklere özellikle Güney Azerbaycan’da bilinen İran’ın kuzey batısı coğrafyasındaki Türklere kasıtlı olarak ne anlama geldiği belli olmayan “azeri” ifadesi kullanılıyor. Ancak İran Türklüğü bu ifadeyi kabul etmiyor. Kendilerini Türk olarak ifade eden Güney Azerbaycan’da yaşayanalar, zaman zaman bunu “Törk” şeklinde de yerel ağızla dillendiriyorlar.

İran rejimi, Güney Azerbaycan’da yaşayanlara karşı yürüttüğü asimilasyon ve baskı politikası olarak onları “azeri” diye adlandırmakta ısrar ediyor. Bu ifade ile de tarihteki Ari/Arya ırkından gelen topluluklara atıfta bulunarak, buradaki Türklerin aslında asimilasyona uğrayarak Türkleştikleri ileri sürülüyor. İran Türkleri bu ifadeyi kesinlikle reddediyor.

Ayrıca belirtmek gerekir ki, İran adı da Ari ırkından gelmektedir ve 1925 öncesi tarihte bu ifadeye rastlamak mümkün değildir.

Bu nedenle İran’ın İslam Şurası Meclisi’nde Türk adı taşıyan bir fraksiyonun oluşturulması son derece önemlidir. Ancak, bu fraksiyonu oluşturan milletvekillerinin arasında molla rejimin savunucuları olduklarını da hatırlatmakta fayda var.

Fraksiyon kurulma kararı 100 milletvekilinin imzalarıyla gerçekleşti.

iran

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL