GENEL

Irak Yönetimi “Türkiye’yi” Uyardı!

Irak Yönetimi “Türkiye’yi” Uyardı!

İrak yönetimi Türkiye’yi uyardı!Bögesel bir savaş olabilir

ABD’yle sözde stratejik ortaklık Türkiye’yi zora sokuyor. Türkiye’den Musul operasyonuna katılmasını isteyen ABD, ağız değiştirerek Başika’daki Türk askeri varlığının illegal olduğunu açıkladı. Ankara bir kez daha sözde stratejik ortağı tarafından sırtından vurulurken Irak’tan da ‘Gerekirse Türk askeriyle savaşırız’ açıklaması geldi.

İbadi uyardı: Bölgesel savaş kapıda

Türkiye’nin Musul yakınlarındaki Başika kampında Peşmergeleri eğitmek için bulundurduğu askeri birlik yeniden krize neden oldu. Daha önce Aralık 2015’te Ankara- Bağdat arasında krize neden olan Başika’daki Türk askerlerinin görev süresinin uzatılması krizi yeniden başlattı. Bu duruma tepki gösteren Bağdat yönetimi tehditkar açıklamalar yaptı.

Irak Dışişleri Bakanlığı ,Irak Meclisi ve Irak başbakanından sonra şimdi de Irak’taki gruplar Türkiye’yi tehdit etmeye başladı. Iraklı din adamı Ali El-Sistani’nin çağrısıyla terör örgütü IŞİD ile mücadele etmek için kurulan Haşdi Şabi güçlerinin komutanı Abu Mehdi El-Muhendis, Musul operasyonunda Irak polis ve askerinin yanında yer alacak Haşdi Şabi güçlerinin Türk askerlerine işgalci olarak davranacaklarını söyledi.

Haşdi Şabi örgütünün Güvenlik Sözcüsü Yusuf El Kilabi de “Irak’ın kuzeyinde bulunan güçler işgalcidir ve Irak hükümeti tarafından davet edilmemiştir. Bu şekilde kalmaları durumunda onlara işgalci güç muamelesi yapar, IŞİD ile savaştığımız gibi onlara karşı da savaşırız. Aynı şekilde Türk ordu güçlerine karşı da geliriz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Irak Parlamentosu üyesi Ahmed El Cuburi, Irak’ın en kısa zamanda tutumunu netleştirip Türk güçlerinin Irak’tan çıkarılması için Birleşmiş Milletler (BM), BM Güvenlik Konseyi ve Arap dünyasından talepte bulunmasını istedi.

ABD yine sırtımızdan vurdu

Ankara’yı asıl şoka uğratan ise sözde stratejik ortak ABD’nin tavrı oldu. Türkiye’den terör örgütü PYD- YPG ile birlikte Rakka ve Musul operasyonlarına katılmasını isteyen ABD Başiga’daki Türk askeri varlığının illegal olduğunu açıkladı.

Irak’taki ‘Uluslararası Koalisyon Gücü’ sözcüsü Yarbay John Dorrian, “Irak topraklarında bulunan Türk Ordusu Irak hükümeti tarafından ve resmi izinle gelmemiştir ve illegaldir. Bilindiği üzere Uluslararası Koalisyon gücü içinde, bazı ülkeler Irak hükümetinin izniyle burada bulunmaktadır. Bu güçler IŞİD ile mücadelede Irak Ordusu’na havadan ve karadan destek vermektedir” dedi.

Çavuşoğlu’ndan Irak’a Başika cevabı

ABD tarafından yine yalnız bırakılan Ankara ise “biz işgalci değiliz” açıklamaları yapıyor. Ankara’da Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Dacic ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu düzenlenen ortak basın toplantısında şunları söyledi: “Irak Meclisi’nin TBMM’de her sene yenilenen tezkerenin tekrar kabul edilmesinden sonra yaptığı açıklamayı iyi niyetli bulmuyoruz. 2007’den bu yana her yıl bu tezkere yenileniyor. Başika kampı yeni kurulmadı. Başika kampı, Irak yönetiminin bilgisi dahilinde kuruldu. O bölgede IŞİD’e karşı yerel güçlerin eğitilmesi amacıyla hayata geçirildi. Bağdat yetkilileri gelip bu kampı ziyaret ettiler hatta maddi destek de verdiler. Irak içindeki iç siyasetteki sorunlar sebebiyle bu birdenbire oldu. Buradaki Başika kampı ve diğer kampların tek amacı var o da yerel güçleri eğiterek ve donatarak IŞİD’e karşı kaybettikleri Irak topraklarının geri alınmasıdır. Başika kampında sadece 750’den fazla IŞİD teröristini öldürdük. Buradan bile ciddi destek veriyoruz. Burada iç siyasi kaygılardan dolayı Irak’ın bu tür politikalar ortaya koyması komşuluk ilişkilerimize ve dostluğumuza yakışmaz. Bu düşüncelerimizi Irak’ın Ankara Büyükelçisi ile de paylaştık. Biz bunları aşacağımızı düşünüyoruz.”

‘Barzani istediği için Başika’dayız’

Başika kampı konusunda Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’tan itiraf gibi bir açıklama geldi. Kurtulmuş, Türk askerinin Başika kampında peşmerge lideri Mesut Barzani’nin isteği üzerine bulunduğunu söyledi.

Kurtulmuş şöyle konuştu: “Türkiye’nin Başika’daki varlığı işgal amacıyla değildir. Irak hükümeti illa ortaya bir tepki koymaları gerekiyorsa Musul ve Rakka bir günde IŞİD tarafından işgal edildiğinde neredeydiniz? Türkiye’nin Başika’daki varlığı oradaki varlığı Musul’un IŞİD işgalinden kurtulması için oradaki yerel güçlerin isteği üzerinedir. Dolayısıyla Türkiye’nin oradaki varlığı başka ülkeler gibi ta uzaklardan gelip orayı işgal etmek için değildir. Musul halkına yardım etmek için oradadır. IŞİD’le mücadele için oradadır. Kuzey Irak merkezi hükümetinin talebi üzerine oradadır. Dolayısıyla Irak hükümetinin bu açıklamasını hiçbir şekilde kabul etmeyiz. Türkiye bu açıklamayı şiddetle reddeder. Bu açıklamanın üzerine bir açıklama daha gelirse Irak hükümetine oradaki ABD varlığının ne anlama geldiğini sorarız.”

‘Türkiye maceraya girişti’

Türkiye’yi Birleşmiş Milletler’e şikayet eden Irak Başbakanı Haydar Abadi, “Türklerin macerasının bölgesel bir savaşa dönüşmesinden korkuyorum” dedi. Irak Hükümeti, Türkiye’yi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) şikayet etti.

Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Musul’un Başika bölgesindeki güçlerinin çekilmesi için BMGK’ne acil toplantı çağrısında bulundu.

Irak Başbakanı Haydar Abadi, Türkiye’nin Irak’ta asker bulundurmasının bölgesel bir savaşa yol açabileceğini belirterek Türk askeriyle karşı karşıya gelmek istemediklerini ifade etti.

Abadi, “Türk tarafından pek çok kez Irak’ın işlerine karışmamalarını istedik. Türklerin macerasının bölgesel bir savaşa dönüşmesinden korkuyorum” diye konuştu. Irak Parlamentosu da Türk askerlerini “işgalci” ilan ederek, Başika’dan çıkmalarını istemişti.ky:yenimesaj.com.tr

Haber Merkezi

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL