GÜNDEM

'İkna odalarında işkence yapanlar görülmedi'

'İkna odalarında işkence yapanlar görülmedi'

Başbakan Erdoğan, zamanında başörtülü kızlara yönelik yapılan uygulamaları hatırlattı.

“Kız çocuklarını ikna odalarında işkenceye tabi tutanlar yıllarca görülmedi” diyen Başbakan, “Bugün artık bu çarpık zihniyet tedavülden kalkmıştır” sözleri ile tepkisini dile getirdi.

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan bölümler şöyle:

KIZ ÇOCUKLARINA POZİTİF AYIRIMCILIĞA MÜSAADE EDERİZ

Kız çocuklarına ve kadınlara yönelik her türlü ayrımcılık kesin bir dille cahiliyet adetidir. Kız çocuklarıyla erkek çocukları arasında tek bir ayrımcılığa müsaade ederiz o da pozitif ayrımcılıktır. Her alanda kız çocuklarını kayırmaya başladık, her alanda onlara öncelik tanıyoruz. Sorunlarımıza yurt dışından ithal kavramlar getirmek zorunda değiliz. Bizler binlerce yıllık tarihin milletin fertleriyiz. Ülke olarak fert olarak vagon değil öncü olmak zorundayız.Kendi formüllerini üretmek varken itham formüllere bakanlar hep geriden gelir. Küresel sorunlara cevap küreselleşirken kendi tarimize yabancılaşmayacağız. Bizim sorunlarımızı kendimiz çözmek sorundayız.

“BİLEN ANNE İLE BİLMEYEN BİR ANNENİN ÇOCUĞU AYNI OLMAZ”

Okumamış kız çocuğu sadece ekonomik bir kayıp değildir, anı zamana istikbalin bir annesi olacak kayıptır. Bilen bir annenin çocuğu ile bilmeyen bir annenin çocuğu bir olamaz. Bir toplum sadece zengin olmakla değil, iyi eğitim almış olmakla kalkınmış olur.Her çocuğun zorunlu olarak 12 yıl eğitim almasını lise mezunu olarak toplumda yerini almasını arzuladık. İlköğretimde brüt okullaşma oranı yüzde 91 idi şu anda yüzde 100’ü aştı. Yüksek öğretimde okullaşma oranı yüzde 74 idi yüzde 87’ye çıktı. Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarırken sosyal gereksinimleri önemsedik. Lise mezunu olarak toplumda yer almasını istedik. Eğitim sorunlarını 4 4 4 diye çözüme ulaştırırken, kız çocuklarının eve hapis edileceklerini söylediler.

“350 BİN KIZ ÇOCUĞUNU OKULA KAVUŞTURDUK”

Eğitimin önündeki ekonomik imkânsızlık engelini kaldırdık. Kız çocuklarımızı kayırdır. Ailelere yapılan eğitim yardımında erkek çocuklarına 45 tl ödeme yaparken, kız çocuklarına 55 TL ödeme yapıyoruz.Bu ödemeleri de babaya değil ha anneye yapıyoruz. Doğrusu çekiniyorum. Babaya yapsan uçup gidecek. Anneye yapıyoruz. Kızlarımızın okuması için 11 yıldır çok kapsamla bir mücadele veriyoruz. Ayrımcılığı ortadan kaldıracak gelişmeleri rekor seviyeye çıkaracağız. Bazı hususları çok açık konuşmamız gerekiyor. Kız çocuklarına yönelik ayrımcılık eğitimin önünde engel teşkil etti.

DEVLETLE VATANDAŞ ARASINDAKİ BUNALIM

Ama bir başka engel daha vardı. Devletle vatandaş arasındaki bunalım. Devletle vatandaş arasında bir güven sorunu olduğu için, devletin kurumlarına soğuk baktığı için kızlarımız okuldan uzak tutuldu. Asık suratlı, sert devlet imajı vatandaşı devletten soğuttu. Bazı öğretmenlerimiz, okullarımız toplumun değerlerini anlayamadığı için okul ayrı yerde durdu, vatandaş ayrı yerde durdu.

KIZ ÇOCUKLARINA İKNA ODALARINDA İŞKENCE YAPANLAR GÖRÜLMEDİ

Kız çocuklarını okutmayan anne babalar hep eleştirildi. Ama kız çocuklarını okul kapılarından çevirenler görülmedi. Kız çocuklarına ikna odalarında işkence yapanlar görülmedi. Bugün artık çarpık zihniyet tedavülden kalkmıştır. 14 asır önce kız çocukları diri diri toprağa gömülmüşse, kılık kıyafetlerinden dolayı dışlamak da öyle bir cahiliye alışkanlığıydı bu artık son bulmuştur.Buna karşı çıkanlar var hala, olmaz falan diyorlar.Siz kimsiniz ya. Millet bu işin kararını vermiş bu iş bitmiş, bu ülkede ulusalcı mulusalcı yok millet var. Bu ülke hepimizin ülkesi göreceksiniz. Bu ülke erkeklerin ülkesiyle kadınlardın da ülkesidir.
 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL