GENEL

Fziletli Bir Ay,Muharrem

Fziletli Bir Ay,Muharrem

Sevap ev Fazilet ayı Muharrem.

Fazilet ve sevap ayı Muharrem
Muharrem ayı haram aylardandır. Allah Teâlâ’nın, Kendisine ibâdet, itaat ve taat edene büyük sevaplar vereceği Aşûra günü Muharrem ayının içindedir

Fazilet ve sevap ayı Muharrem

Abdülkadir Geylani Hazretleri buyurdu ki:
Allah Teâlâ, Tevbe sûresi, otuz altıncı âyetinde, “Allah Teâlâ gökleri ve yeri yaratılandan beri Levh-i Mahfuz yahut hükmü katında ayların sayısı on iki olup, dördü haram aylardır” buyuruyor. Muharrem ayı da haram aylardandır. Allah Teâlâ’nın, Kendisine ibâdet, itaat ve taat edene büyük sevaplar vereceği Aşûra günü Muharrem ayındadır.
Ebû Nasr’ın isnadı ile babasından, onun da Mücâhid’den, onun da İbn-i Abbâs’dan naklen verdiği haberinde Resûlullah (s.a.v.) buyurdu ki: “Muharrem ayında bir gün oruç tutana bu gününe karşılık otuz gün oruç sevabı yazılır.”
Meymûn bin Mihrân’ın İbn-i Abbâs’dan (r.a.) bildirdiği hadis-i şerifte, “Aşûra günü oruç tutana, on bin melek sevabı verilir. Muharrem’in Aşûra gününü oruç tutana on bin şehid, on bin hac ve umre sevabı verilir. Muharrem’in onuncu günü olan Aşûra gününde bir yetimin başını okşayana Allah Teâlâ o yetimin başındaki kıllar kadar Cennette derece verir. Aşûra gecesi bir mü’mine iftar verene, Allah Teâlâ katında bütün ümmet-i Muhammed’e iftar vermiş ve karınlarını doyurmuş gibi sevap yazılır” buyuruldu.
Ashâb, “Yâ Resûlallah, Allah Teâlâ, Aşûra gününü diğer günlerden üstün tutmuş mudur?” dediklerinde, “Evet, Allah Teâlâ Aşûra gününü diğer günlerden üstün tutmuştur. Allah Teâlâ gökleri Aşûra günü yarattı. Dağları, denizleri, Kalem’i, Levh’i ve Âdem (a.s.)’ı Aşûra günü yarattı. Âdem (a.s.)’ı Aşûra günü Cennete soktu. İbrahim (a.s.)’ı ateşten Aşûra günü kurtardı. Aşûra gününde, oğlunun yerine kesmek için ona büyük bir koç verdi. Allah Teâlâ Fir’avn’ı Aşûra günü boğdu. Eyyûb (a.s.)’dan belâyı Aşûra günü kaldırdı. Âdem (a.s.)’ın tevbesini Aşûra günü kabul etti. Dâvud (a.s.)’ın zellesini Aşûra günü bağışladı. İsâ (a.s.) Aşûra günü dünyaya geldi. Kıyamette Aşûra günü inecektir” buyurdu.
İbn-i Abbâs’dan bildirilen diğer bir hadis-i şerifte, “Bir kimse Aşûra günü oruç tutsa, Allah Teâlâ ona bin şehid sevâbı verir. Aşûra günü oruçlu olan için, yedi gök ehlinin sevabını yazar. Aşûra günü iftar ettirse, ümmet-i Muhammed’in hepsine iftar ettirmiş, karınlarını doyurmuş gibi sevap yazılır. Aşûra günü bir yetimin başını okşayanın, yetimin başındaki saçları sayısı kadar Cennette derecesi vardır” buyurduğunda, Ömer İbni’l-Hattâb, “Ey Allah’ın Resulü, Allah Teâlâ, Aşûra gününü bizim için faziletli kıldı mı?” dedi. “Evet, Allah Teâlâ gökleri, yeri, dağları, yıldızları, Arş ve Kürsi’yi, Levh’i ve Kalem’i, Cebrâil’i ve melekleri Aşûra günü yarattı. Allah Teâlâ, Âdem (a.s.)’ı Aşûra günü yarattı. İbrahim a(a.s.) Aşûra günü dünyaya geldi. Allaha Teâlâ, İbrahim (a.s.)’ı Nemrud’un ateşinden Âşûra günü kurtardı. Ona Aşûra gününde, oğlunun yerine, kesmek için büyük bir koç verdi. Fir’avn’ı, Aşûra günü boğdu. İdris (a.s.)’ı Aşûra günü göğe kaldırdı. Eyyub (a.s.)’dan belâyı Aşûra günü giderdi! İsa (a.s.)’ı Aşûra günü göğe kaldırdı. İsâ (a.s.) Aşûra günü dünyaya geldi. Âdem (a.s.)’ın tevbesini Aşûra günü kabul etti. Dâvud (a.s.)’ın zellesini Aşûra günü bağışladı. Süleyman (a.s.)’a mülkü, Aşûra günü verdi. Kıyamet Aşûra gününde olur. Gökyüzünden ilk önce rahmet ve yağmurun inişi Aşûra günündedir. Aşûra günü gusleden, ölüm hastalığından başka hastalık görmez. Aşûra gününde bir hastayı ziyaret eden, bütün insanları ziyaret etmiş gibi olur. Aşûra gününde bir kimseye su veren, hiç isyan etmemiş gibi olur” buyurdu.ky: yenimesaj.com.tr

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL