GENEL

FINDIK’TA ENDİŞELİ BEKLEYİŞ SÜRÜYOR !

FINDIK’TA ENDİŞELİ BEKLEYİŞ SÜRÜYOR !

Tmo Fındığı Kaç Liradan Alacak?
Fındık fiyatlarının 10 liranın altına düşmesi üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, TMO’nun yeniden fındık almaya başlayacağı şeklindeki açıklamasıyla umutlanan üretici, TMO’nun kaç liradan fındık alacağını merak ediyor.

Üretici gözünü TMO’ya dikti. Fındık fiyatının 15 lira seviyelerinden 10 liranın altına düşmesiyle büyük hayal kırıklığı yaşayan üretici, gözünü Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e dikti.

Fındıkta yaşanan şok fiyat düşüşleri sonrasında harekete geçen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile bir görüşme yaparak durumu anlatmış ve bu duruma müdahale edilmesi istenmişti.

Bakan Çelik’te yaşanan fiyat düşüklüğü karşısında üretici market fiyat farkına dikkati çekerek, markette 70-80 lira olan iç fındığın, üreticide, kabuklu fındıkta 10 liranın altına düşmesinin haksız rekabet yarattığını, üreticinin mağdur olmamasının kendisi için önemli olduğunu belirtmişti.

Bu durumda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) devreye girmesini sağlayabileceklerini bildiren Çelik, “gerekirse 50 bin tonun üzerinde fındık alabiliriz. Karadeniz Bölgemiz için fındık önemli. Fındık fiyatlarının düşmesine müsaade etmeyiz” dedi.

Bakan Çelik’in bu açıklamasıyla düşen fiyatlar karşısında umutsuzluğa kapılan ve bir an önce TMO’nun devreye girmesini dört gözle bekleyen üretici, TMO’nun fındığı kaç liradan merak etmeye başladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile yapılan görüşmede bulunan TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, TMO’nun 14 liradan düşük fiyata fındık almayacağını savunarak, “Bakan bey 14 liradan aşağı bir fiyatı haksızlık olarak niteledi.”şeklinde açıklaması sonrasında üreticinin en az 14 lira fiyat beklentisi oluştu.

Öte yandan fındıktaki fiyat düşüşleri nedeniyle hedef tahtasına oturan ihracatçılar ve sanayicilerden Bakan Çelik’in TMO’nun yeniden piyasaya girip fındık alacağı şeklindeki açıklamasına tepki geldi.

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören, Fiyata müdahale etmenin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini iddia ederek, “Ancak yapılması gereken ürünün değil, üreticinin desteklenmesidir. Bütün dünya bu yöntemi uyguluyor.” şeklinde konuştu.

TMO’nun 50 bin ton fındık alacağının açıklanmasının ardından şimdi Pazartesi günü borsalarda fiyatların kaç liradan açılacağı merak ediliyor. Cuma gününü 10 liradan kapanan Ordu Ticaret Borsası’nın sabah 11 ila 11.30 arsı fiyatı açıklaması bekleniyor.

Kaynak: Orducu

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL