EKONOMİ GÜNDEM

Fındık Üreticisi MüJde Bekliyor

Fındık Üreticisi MüJde Bekliyor

6 Milyon Üretici Fınduk’ta Fiyat bekliyor!

Fındık fiyatları belli oldu mu? 2017 yılı fındık fiyatı ne kadar olacak?
Fındık üreticileri 2017 yılında fındık fiyatları artacak mı merak ediyor. Geçen yıl 10 liranın altına inen fındık fiyatında üreticinin beklentisi en az 15 lira. Peki bu yıl

FINDIK FİYATI NE OLACAK

Fındık fiyatları belli oldu mu? 2017 yılı fındık fiyatı ne kadar olacak?
Fındık üreticisi geçen yıl düşük fiyatlarla sarsılmıştı. Ürününü 10 liranın altında fiyatlara satan çiftçiler fındık fiyatının bu yıl yükselmesini bekliyor. Geçen yıl Toprak mahsülleri Ofisi ürünleri 10 buçuk liradan almıştı. Bu yıl ise fındık fiyatları ile ilgili henüz bir açıklama yapılmış değil. Dünya üretiminin dörtte üçüne sahip ülkemizde sezon Ağustos itibari ile başladı.
Türkiye’nin en fazla ihraç ettiği tarım ürünleri arasında yer alan fındık 2017 sezonunda harmana indi.

FINDIKTA REKOLTE VE FİYAT TARTIŞMALARI BAŞLADI

Son yıllarda hem külleme hastalığı ile mücadele eden hem de fiyatıyla tartışmalara konu olan fındıkta üretici maliyetinin altında bir fiyat beklemediğini belirtiyor.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, üreticinin maliyetine fındık satmayacağını belirterek “hiç kimse kimseyi kandırmaya çalışmasın. Fındığın maliyeti de gerçek değeri de ortada” dedi.
Karan yaptığı açıklamada, son iki yılki rekolte ve ihracat rakamlarına bakıldığında rekolte rakamlarında büyük değişkenlik yaşanırken ihracat rakamlarının aşağı yukarı aynı sevide olduğuna kaydetti.
İhracatçılara, ‘Fındıkta talep yoksa 2015 ve 2016 yılında aynı oranda fındığı nasıl satınız’ sorusunu yönelten Karan, “Yeni bir sezon yeni bir umut olması gerekirken üretici sezona buruk girdi. Ne rekolte belli, ne fiyat belli. Alıcı tarafı her zaman ki, gibi talep yok diyerek, sektörü manipülasyon etme çabası içerisinde. Talep yokta 2015 yılı rekoltesi 670 bin ton iken Temmuz ayı sonu gerçekleşen iç fındık ihracatı 235 bin ton. 2016 yılında ise 420 bin ton rekolte var iken Temmuz ayı sonu itibariyle 223 bin ton iç fındık ihracat edilmiş. Talep yokta aynı oranda fındığı nasıl sattınız. Yoksa bunu bahane ederek üreticinin alın terini yok saymaya mı gittiniz?” ifadelerini kullandı.

FİYATLARIN BELİRLENMESİNDE KRİTER NE OLACAK

“Hepimiz biliyoruz ki fındık fiyatlarının belirlenmesinde rekolte, arz- talep dengesi ve siyasi etkenin çok büyük önemi var” diyen Yağlıdere İlçe Ziraat Odası Başkanı Sezai Çağlar ise yaptığı açıklamada, “TMO fındık alacak deniliyor fakat buna rağmen fiyatın belirlenmemesi bizi ve çiftçiyi endişelendiriyor. Fındık üreticisinin ürününü gerçek değerinden satabilmesi için, maalesef üreticinin umudu olmaktan çıkarılarak itibarsızlaştırılan, birilerinin çiftliği haline getirilen, FİSKOBİRLİK’e kaybettiği itibarı yeniden kazandırılmalı ve devletimiz tarafından desteklenmelidir” dedi.
Tek geçim kaynağı fındık olan üreticinin karamsarlığa düşmeden bahçesine girebilmesi için iyi bir fiyat beklediklerini vurgulayan Çağlar, “Fındığın ve fındık üreticisinin kaderi serbest piyasa çıkarcılarının eline bırakılmasın. Bizler gibi küçük üreticinin gerçek fındık çiftçisinin alın teri yerde kalmasın. Çiftçimiz toprağını, tarlasını, bağını, bahçesini, köyünü bırakmak istemiyor. Çiftçimiz doğduğu yerde doymak istiyor. Devletimizin yetkili kademelerinden gerekli açıklamanın yapılmasını, tek amacı, üretmek ve ürettiğini değerinden satabilmek olan fındık çiftçisine, fındık fiyatlarında istikrar sağlanacağı müjdesinin verilmesini istiyoruz. Bu yıl maliyetinin altında fındık satmak istemiyoruz. Fındık alımlarında tekelleşmeye son verilmeli, fındık çiftçisi yabancı firmaların marabası haline getirilmemelidir. Çiftçinin mağduriyetinin giderilebilmesi için kalıcı ve etkili önlemler alınması artık bir zorunluluktur” diye konuştu.

BAKAN’DAN FİYAT AÇIKLAMASI GELDİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba,”2017 sezonu fındık için de üreticilerimizin mağdur olmaması ve fındıkta fiyat istikrarı sağlanması için Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) aracılığıyla fındık alımı kararı verdik. 2017 ürünü Giresun kalite fındık için 10,5 lira, Levant kalite fındık için 10 lira fiyatla fındık alımına TMO önümüzdeki pazartesinden itibaren başlayacak.” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL