EKONOMİ

Emlak Ve Çevre Temizlik Vergisi İl Dönemi Başladı

Emlak Ve Çevre Temizlik Vergisi İl Dönemi Başladı

Emlak ve çevre temizlik vergisi 2018 ilk taksit dönemi bugün başladı. İlk taksitlerin son ödeme tarihi ise 31 Mayıs. Emlak vergisi nereye ödenecek.? Ne kadar ödenecek.? Detayları haberimizde…

Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren emlak vergisi ve iş yeri kullanıcılarını ilgilendiren çevre temizlik vergisi ödemeleri 1 Mart’ta başladı 31 Mayıs’ta sona erecek. Ödemeler ilgili ilçe belediyesinde yapılıyor.

Emlak ve çevre temizlik vergisi nereden ödenecek?
Gayrimenkulü farklı bir ilde yer alan kişilerin ödeme yapmaları için ilgili belediyeye gitmesine gerek yok. Ödeme tüm belediyelerden yapılıyor. Ayrıca ilgili belediyenin “e-belediye” sistemi varsa ücret online şekilde de ödenebiliyor. Ayrıca vergiler PTT havalesi ile de ödenebiliyor.

Ancak gayrimenkulü farklı bir ilde yer alan vatandaşların ödeme yapmak için gayrimenkulün bulunduğu ile gitmeleri gerekmiyor. Ödeme tüm belediyelerden yapılabiliyor. Aynı zamanda belediyenin “e-belediye” sistemine sahip olması halinde vergi ödemeleri intenet üzerinden online bir şekilde de gerçekleşebiliyor. Vergi ödemek için bir diğer yol ise PTT havalesi. İlgili belediyenin hesabına vergi mükellefinin bilgilerinin belirtilmesi şartı ile havale ile de ödeme yapılabiliyor.

Emlak vergisi ne kadar?
Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın türü ve değerine göre hesaplanıyor. Büyükşehirlerde bu oran yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor. Konutların vergi oranı büyükşehirlerde binde 2, büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. Dükkan emlak vergisi oranı ise büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyelerde binde 2 olarak hesaplanıyor.

Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

Yeni inşa edilen binanın emlak vergisi
Yeni inşa edilen binalardan konut alan mükelleflere, emlak vergisi için beş yıl süre ile “geçici muafiyet” uygulanıyor. Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.

Gayrimenkulü yeni satın alanların emlak vergisi
Gayrimenkul satın alan kimselerin vergi mükellefiyeti bir sonraki sene içerisinde başlıyor. Örneğin 2017 yılı içinde ev alan vatandaşlar vergi ödemelerine 2018 yılı itibariyle başlayacak.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL