DIŞ HABERLER GENEL

CIA Başkanından İtiraf :Kimse Esad gitsin istemiyor!

CIA Başkanından İtiraf :Kimse Esad gitsin istemiyor!

cia

ABD’nin New York kentinde bir açıklama yapan CIA Direktörü John Brennan IŞİD’in ya da El Kaide’nin Suriye’nin başkenti Şam’a yürümesini istemediklerini açıkladı. Suriye’de ‘ılımlı muhalifleri’ desteklemenin önemli olduğunu savunan Brennan, “Hiçbirimiz Şam’daki hükümetin ve siyasi kurumların çökmesini istemiyoruz” dedi.

Brennan, IŞİD saflarında savaşan 90 ülkeden 20 bin yabancı olduğunu belirterek, Suriye ve Irak’taki “cihada” katılmak için Batılı devletlerden binlerce radikal İslamcının bölgeye gittiğini ifade etti. IŞİD ve El Kaide gibi radikal İslamcı örgütler karşısında, Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad’ın devrilmesini istemediklerini açıkça ifade eden Brennan “Ne Rusya, ne ABD, nekoalisyon ne de bölgedeki devletler… Hiçbirimiz Şam’daki hükümetin ve siyasi kurumların çökmesini istemiyoruz” şeklinde konuştu.

AKP’Yİ BOŞA DÜŞÜRDÜ
CIA Direktörü Brennan’ın bu açıklaması, Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi konusunda ABD ile eğit-donat antlaşmasına varan AKP hükümetinin Esad karşıtı tavrını da boşa düşürdü. Antlaşmanın açıklanmasının ardından 19 Şubat’ta açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Eğitip donattığımız unsurların tabi ki DEAŞ ile mücadele etmesi beklenmektedir. Aynı şekilde rejim unsurlarıyla da mücadele etmesi beklenmektedir” demişti. Eğit-donat projesinin hayata geçeceği tarih olarak ise 15 Mart (bugün) işaret edilmişti.

‘SİLAHSIZ YARDIM’ AÇIKLAMASI
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı, hükümetin Amerikan Kongresi’yle ‘ılımlı Suriyeli muhaliflere’ 70 milyon dolarlık bir yardım yapılması üzerine müzakere içinde olduğunu açıkladı. Paranın isyancıların elinde olan bölgelerdeki çalışmalarda kullanılacağı belirtildi. Açıklamada 25 milyon doların Esad karşıtlarının “operatif kabiliyetlerinin” artırılması için harcanacağı belirtilirken silah gönderilmesinin planlanmadığı kaydedildi. Amerikan Kongresi’nin onaylaması halinde ABD’nin Suriye’deki muhalefete yaptığı yardımın toplam miktarı 400 milyon dolara ulaşacak.Haberin devamı için tıklayın

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL