YAŞAM

Berber’ler Dertli!

Berber’ler Dertli!

Berber’ler Çırak bulamamaktan şikayetçi!

Samsun Berberler Odası Başkanı Zabit Pilan, berber salonlarında yetiştirmek için çırak bulamadıklarını ve bu şekilde devam etmesi durumunda 10 yıl sonra insanların Avrupa ülkelerindeki gibi sakal traşlarını evde olmak zorunda kalmalarından korktuğunu söyledi.
Avrupa’da en gözde iki mesleğin veterinerlik ve kuaförlük olduğunu belirten Samsun Berberler Odası Başkanı Savaş Kiraz, “Avrupa ülkelerinde bir traş parası dudak uçuklatan rakamlara tekamül ediyor. Çünkü alttan yetişen personel yok. Sakal traşlarını insanlar kendileri olmak zorunda kalırken, saç traşı ise çok pahalı. Türkiye’de eğitim 4+4+4 sistemine geçmesiyle birlikte liseyi bitiren çocuğu çırak olarak eğitmemiz imkansız hale gelmiştir. Liseyi bitiren 16-17 yaşındaki çocuğu eğitmek imkansızdır. Berberlik sektörüne ne kadar küçük yaşta başlarsan işe elinin alışması o kadar kolay olmakta” dedi.

Eskiden ilkokulun ardından çocukların berber salonlarında mesleği öğrenmeye başladıklarını kaydeden Zabit Pilan, “Bizim dönemimizde fakirlikten dolayı okuyamama durumları yaşanıyordu. Bu nedenle sektör çırak bulma konusunda zorluk çekmiyordu. Bir berber salonunda 2 veya 3 çırak aynı anda çalışabiliyordu. Günümüzde berber salonlarında çırak görmek neredeyse mümkün değil. Çırak olmayınca kalfa yetişmiyor, kalfa yetişmediğinde ise usta yetişmiyor” diye konuştu.

Bugün Samsun’da 650 kadar berber salonu olduğunu bin kadar kalfanın çalıştığını söyleyen Pilan, “Fakat çırak konusundaki eksiklik nedeniyle ilerleyen yıllarda sektörde geriden gelen yetişmiş personel olmaması nedeniyle Avrupa gibi traş olmak lükse gireceği öngörülmekte. Devletin çocukların ilkokulu bitirdikten sonra hem okuyup hem de çıraklık eğitimi alabilecekleri bir sistem geliştirmesi gerekmekte. Liseyi bitiren bir çocuğun sıfırdan işi öğrenmesi imkansız derecesinde zor. Berber salonlarımızın yaklaşık yüzde 60’ı mesleği öğreteceği çırak bulamadığı için çıraksız çalışmak zorunda kaldığı ortada. Kalfa bulma konusunda da yavaş yavaş sıkıntılar baş göstermeye başladı” şeklinde konuştu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL