Belediye Tapusu Nedir?
belediye tapusu nedir
Günümüz dünyasında hızla yükselen inşaat sektörü beraberinde çeşitli soruları doğurmakta ve “Belediye Tapusu Nedir?” sorusu da bunlar arasında yer almaktadır.
Kurumsal nitelikli bir yapının içerisinde olmayan müteahhitler tarafından fazlaca suistimal edilen tapu işlemleri, birçok dolandırıcılığa gebe bir konu olarak vatandaşların karşısına çıkabilmektedir. Mülkiyet alım-satımlarında herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmaması için gerekli prosedürlerin en ince ayrıntısına kadar takip edilip incelenmesi ve satıcı tarafının bu konudaki hassasiyetinin ölçülmesi çok önemlidir.
Mülkiyet Alımlarında Dikkatli Olunmalı:
belediye tapusu ne işe yarar
Satıcının daha fazla kazanma arzusuyla belediye tarafından onaylanması gereken ve vatandaşların can-mal güvenliği için çok önemli olan “itfaiye raporu veya sığınak raporu” gibi prosedürleri yerine getirmemesi oldukça olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Sadece bununla da kalınmayıp, belediyeye sunulan inşaat projesinde yer alan metrekare planlarının genişletilerek imar yönetmeliğine aykırı davranılması da alımı gerçekleştirecek vatandaşlar açısından büyük sorun teşkil etmektedir. Zira ilerleyen süreçte belediye tarafından uygulanacak herhangi bir cezai işlemin muhatabı inşaattan sorumlu kurum veya kişi değil satın alan vatandaş olacaktır.
Kat mülkiyeti tapusu ya da belediye tapusu olarak adlandırılan belge ile bahsi geçen olası sorunlar aşılmaktadır. Vatandaşlar bu tapu sayesinde almış oldukları mülkiyetin kurallara uygunluğunu teyit edip, olası problemlerin önüne geçmektedirler. Belediye tapusu sayesinde belediyenin belirlediği tüm kurullara uyumluluğun ispatlanması sağlanmaktadır.
Belediye Tapusu İle Hangi Sorunların Önüne Geçilir:
Belediye tapusu sayesinde mülkiyete ek kat eklenmesi ve bu sebeple cezai işleme maruz kalınması sorunu ortadan kaldırılmaktadır. Yangın merdiveni yönetmeliğine uygun bir mülkiyet yapılanması garanti altına alınıp can ve mal güvenliği sağlanmaktadır.
Mülkiyette bulundurulması gereken yangın söndürme tüplerine ilişkin yönetmeliğe uygun hareket edilmektedir. Mülkiyetin acil durumlarda sığınılacak olan sığınağının olduğu onaylanır. Depreme karşı yapının sağlam olduğuna dair gerekli işlemlerin gerçekleştirildiği teyit edilir.
Elektrik sistemi konusunda gerekli önlemlerin alındığı teyit edilir ve mülkiyette yaşanacak olası yangınların önüne geçilir. Su dağıtım ağının düzenlenmiş ve bölünmüş olduğuna dair çalışmaların gerçekleştirildiği teyit edilir. Su dağıtımı konusunda sorunlar ortadan kaldırılır.
Eğer alınan mülkiyet apartman dairesi ise ilgili tapuya sahip kişi arsa payıyla birlikte oturduğu dairenin de tapusuna sahip olur. Bu sayede olası bir satış anında mülkiyetin değer kaybetmesinin önüne geçilir. Mülkün deprem, yangın, su baskını, elektrik problemleri vb. olumsuzluklara karşı sigortalanmasının önü açılır.
Mülkü alacak kişinin ilerleyen süreçte, belediye tarafından belirlenen kanunlar üzerinden doğacak cezai işlemlere maruz kalması önlenir.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)