GENEL

BALIK’TA “BEREKETLİ”BAŞLANGIÇ!

BALIK’TA “BEREKETLİ”BAŞLANGIÇ!

2016 BALIK SEZONU “BEREKETLİ” BAŞLADI

Av yasağının 1 Eylül itibariyle sona ermesiyle birlikte balıkçı tekneleri de hiç zaman kaybetmeden denize açıldı. Balıkçıların denizlerde günler süren zorlu macerası da bu sezon başlamış oldu

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, geçen sezon denizlerde verimliliğin yeteri kadar olmaması nedeniyle balıkçılığın zayıf geçtiğini, 2016-2017 balık sezonunun ise sektör açısından bol ve bereketli geçmesini beklediklerini söyledi.

Bu yıl Karadeniz’in doğusundan batısına kadar palamut balığının muhtelif boylarda olduğunun tespit edildiğine dikkat çeken Ahmet Tuncay Sagun, “Balıkçılıkta palamut balığının muhtelif boylarda ve her yerde görülmesi bolluğa işaret eder. Yine Marmara Denizi’nde hamsi balığına çokça rastlandığı bilgisini aldık. Kıyılarda bulunan küçük tekne reislerinden istavrit, lüfer gibi balıkların da ağlara takıldığı bilgileri geliyor. Bu veriler değerlendirildiğinde 2016-2017 balık sezonunun balıkçılık sektörü açısından bol ve bereketli geçeceği sonucuna kolaylıkla ulaşıyoruz” dedi.

Potansiyel yüksek

Türkiye’nin üç tarafının denizlerle çevrili olmasının etkisiyle su ürünleri potansiyelinin çok yüksek olduğunu hatırlatan Ahmet Tuncay Sagun, bu durumun ihracat rakamlarına da yansıdığını söyledi.

Av yasağının kalkmasıyla balıkçılar denizlere açıldı

Av yasağının 1 Eylül itibariyle sona ermesiyle birlikte balıkçı tekneleri de hiç zaman kaybetmeden denize açıldı. Balıkçıların denizlerde günler süren zorlu macerası da bu sezon başlamış oldu

31 Ağustos akşamı saat 21.00 sıralarında Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde bulunan Ereğli sahilinden dualar eşliğinde 8 tekneyle denize açılan balıkçılar, 00.00 itibariyle av yasağının sona ermesinin ardından yılın ilk avı için ağlarını ‘Vira Bismillah’ diyerek Marmara Denizi’ne bıraktı.

5 saatlik uğraşın sonucunda 120 kasa balık yakalandı

Radarda balık sürüsünün gözükmesi ile birlikte Tuzla açıklarında yılın ilk ağını denize bırakan Abanozlar Teknesindeki balıkçılar, yaklaşık 2 saatlik uğraşın ardından yaklaşık 50 kasa sardalya balığı yakaladı. Toplam 900 metre uzunluğunda ve 170 metre derinliğinde ağa sahip olan Abanozlar Teknesinin ikinci avı ise hamsi oldu. Radarda balık sürüsünün gözükmesinin ardından mürettebata ‘Hazır olun’ sinyali verildi ve Abanozlar Teknesinin 24 kişilik mürettebatı, saat 04.00 sularında ikinci vurgun için ağlarını Marmara Denizi’ne indirdi. Bu kez 3 saate yakın bir uğraş veren gemi tayfası, uğraşlarının mükafatını yaklaşık 70 kasa hamsi yakalayarak aldı. Gemi içerisinde yapılan özel havuza doldurulan balıklar, daha sonra mürettebat tarafından kasalanarak nakliye kamyonuna yüklendi. Nakliye kamyonu ile mezata gönderilen balıklar vatandaşların beğenisine sunuldu.

Balık av sezonu açıldı ama…

– Trabzon’da hava muhalefeti nedeniyle çok sayıda tekne denize açılamazken, balık halinde sezonun ilk günü sönük geçti

– Balık haline balık almak için gelen balıkçı esnafı eli boş döndü

Denizlerde zorlu mesai başladı

Trabzon’da 2016-2017 balıkçılık av sezonunun ilk gününde balıkçılar umduklarını bulamadı.

Çoğu tekne hava muhalefeti nedeniyle denize açılamazken, Trabzon Balık Hali’ne az miktarda palamut ve istavrit gelirken, çoğu esnaf balık alamadan geri dönmek zorunda kaldı.

Türkiye’nin en önemli balıkçılık şirketlerinden olan Denizer Balıkçılık’ın sahibi Recep Denizer, balık av sezonunun ilk günü genelde az miktarda av olduğunu ancak ilerleyen günlerde balığın bollaşacağını söyledi.

Bu sezon denizdeki işaretlerin iyi olduğunu ifade eden Denizer, “Bugün birinci günü inşallah iyi olacağını düşünüyoruz. Hava rüzgarlı olduğu için denize çıkamayan çok sayıda tekne var. Şu andaki görüntü Samsun’dan Hopa’ya kadar olan kısımda palamut var ancak biraz ince. İstanbul, boğaz kısmından güzel haberler geleceğini düşünüyoruz. Buradan oraya doğru giden çok sayıda tekne var. İyi bir sezon geçirecek olduğumuzu düşünüyorum. Çünkü işaretler çok iyi. Daha evvelden böyle işaretler yoktu. İnşallah bu sene iyi olacak. Bütün balıkçı camiasına hayırlı olmasını diliyorum. Genelde her sezon ilk günü böyledir. Bizim tahminimiz boğaz kısmında Ereğli tarafında ana balık, iri balık oralarda kümelenmiş. Bizim buralarda denize açılan oldu ancak havanın rüzgarlı denizin dalgalı oluşu yüzünden kısa sürede geri dönmek durumunda kaldılar” dedi.KY:yenimesaj.com.tr

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL