BİLİM&TEKNİK

Bakan Varank: Lazer diyotuna sahip sayılı ülkelerden biriyiz

Bakan Varank: Lazer diyotuna sahip sayılı ülkelerden biriyiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı  Mustafa Varank, bakanlığın 2020 yılı bütçe konuşmasında ticaretin korunması ve haksız rekabetin önlenmesi için Yasal Metroloji faaliyetlerini yürüttüklerini, bu yıl içinde 1 milyon 358 bin 200 ölçü aletinin muayenesini gerçekleştirdiklerini,  muayenelerde kanuna aykırı bulunan 4 bin 644 ölçü aleti için ceza kestiklerini söyledi.

Periyodik muayenesi geçmiş ölçü aletleri için, bir defaya mahsus muafiyet tanıdıklarını anlatan Varank, bu uygulamayla  atıl durumda bulunan 130 milyon lira değerindeki 160 bin cihazı yeniden ekonomiye kazandırdıklarını kaydetti.

Önümüzdeki dönemde sanayi ve teknoloji alanlarında stratejik adımlar atacaklarını belirten Varank, “Raylı sistemleri odağımıza aldık. Bu araçların tüm kritik bileşenlerini daha yüksek yerlilik oranlarıyla üretmeyi hedefliyoruz. TÜBİTAK ve TCDD ortaklığında Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsünü kurduk. Enstitü, ülkemizin ihtiyaç duyduğu demiryolu teknolojilerini yerli ve milli imkanlarla tasarlayarak geliştirecek.” diye konuştu.

Planlı sanayi alanlarını çoğaltarak, üretim gücünü artıracaklarını dile getiren Varank, “Sanayi bölgelerindeki parsellerin etkin kullanımı için yönetişim mekanizmalarını güçlendireceğiz. Organize Sanayi Bölgelerini (OSB) özellikle kadın emekçiler, girişimciler ve öğrenciler için bir cazibe merkezi haline getireceğiz. Sanayicilerimizin OSB’lerde, düşük maliyetli ve uzun vadeli arsa veya bina temin edebilmeleri için yeni modeller oluşturuyoruz. Alternatifleri yakın zamanda paydaşlarımızın görüşüne açacağız.” dedi.

Bölgesel Girişim Sermayesi Fonu’nu hayata geçireceklerini aktaran Varank, büyüme potansiyeli taşıyan işletmeleri ve yeni bölgesel girişimleri bu fonla destekleyeceklerini bildirdi.

Mustafa Varank, AB’nin finansman katkısıyla teknoloji tabanlı girişimleri desteklemeye yönelik olarak 80 milyon avroluk hacimle Türkiye Gelecek Fonu’nu kuracaklarını, 2023’e kadar erken aşama girişimcilerine 500 milyon avroya kadar sermaye sağlayacaklarını kaydetti.

Türk Standardları Enstitüsü ile Katar arasında imzalanan anlaşmaya ilişkin yapılan eleştirileri anımsatan Varank, “Öncelikle yanlışını bir düzeltelim. Türk Standartları Enstitüsü yalnızca Katar’la değil, 125’in üzerinde ülkeyle, uluslararası ve bölgesel kuruluşla anlaşmalar yaparak, Türk ürünlerinin serbest dolaşımını kolaylaştırmıştır. Yalnızca son 5 yılda yurt dışı faaliyetlerinden 60 milyon liralık bir gelir elde etmiştir. Burada rahatsızlık duyulan nedir? TSE’nin kar etmesi mi sorun? Bu karı Katar’dan etmesi mi sorun? Burada mesele muhalefet meselesi. Biz yolumuza devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Türk Patent ve Marka Kurumunu dünyada ilk 10 otorite arasına sokmayı hedeflediklerini vurgulayan Varank, açık inovasyon ve açık kaynak yazılımlarını etkin yönetmek için fikri mülkiyet mevzuatında düzenlemeler yapacaklarını, kamuya ait patent ve faydalı modellerin envanterini çıkarıp özel sektörün kullanımına açacaklarını söyledi.

TÜBİTAK’ın desteğiyle üretilen lazer diyotunu gösteren Varank, “Robotik cerrahi cihazlar, lazerli kesim makineleri ve savunma sanayinde kullanılan lazer işaretleyiciler gibi kritik yüksek teknoloji alanlarında bu diyotlar kullanılıyor. 14 milyar dolarlık pazardan pay almak için ülkeler arasında kıyasıya bir yarış var. Biz bugün bu teknolojiye sahip sayılı ülkelerden biriyiz. Bu diyotların içindeki çiplerin kilogram başına ihracat değeri 2 milyon dolar. İşte bize verdiğiniz bütçeyi, bunun gibi projeleri desteklemek ve katma değerli üretim için kullanıyoruz.” diye konuştu.

“YAPAY ZEKA ENSTİTÜSÜ KURUYORUZ”

Yapay zeka enstitüsü kuracaklarını anlatan Varank, kurulacak enstitüyü sanayici, girişimci ve araştırmacıların hizmetine sunacaklarını söyledi.

Varank, teknoloji şirketleri, sivil toplum kuruluşları ve ilgili kurumlarla  Açık Kaynak Platformu İnisiyatifini başlattıklarını da belirterek, yazılımcı sayısını artırarak, yerli açık kaynak çözümlerini geliştireceklerini, böylelikle dışa bağımlılığı azaltacaklarını ve olası siber güvenlik sorunlarını bertaraf edeceklerini ifade etti.

Bu sene üçüncü bilim seferini gerçekleştirerek, geçici bilim üssünü Antarktika’ya kurduklarını ve şanlı Türk bayrağını beyaz kıtada da dalgalandırdıklarını anımsatan Varank, “Nihai hedefimiz, Antarktika Antlaşmalar Sisteminde gözlemci ülke statüsünden danışman ülke statüsüne geçerek, kıtanın geleceğinde söz sahibi olmaktır. Bu amaç doğrultusunda, Antarktika’yla ilgili projeleri daha kurumsal bir yapıda sürdürmek için TÜBİTAK çatısı altında Kutup Araştırmaları Enstitüsünü kurduk.” dedi.

Türkiye’nin 20 yıllık hayali olan Türkiye Uzay Ajansının faaliyetlerine başladığını dile getiren Varank, hazırladıkları Milli Uzay Programı’nı, 2020 yılında ilan edeceklerini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılını “Fuat Sezgin Yılı” olarak ilan ettiğini hatırlatan Varank, bu kapsamda Türkiye Bilimler Akademisi üyelerinin yıl boyunca üniversitelerde konferanslar düzenlediğini söyledi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL