BİLİM&TEKNİK

AY’A MİLLİ ROKETİMİZLE GİDECEĞİZ

AY’A MİLLİ ROKETİMİZLE GİDECEĞİZ

Ay yolculuğuna yerli ve Milli roket imizle gideceğiz

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım: Yerli roketimizle Ay’a gideceğiz

Açıklamalarda bulunan Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım “Yüzde 100 yerli roketimizle Ay’a gideceğiz” ifadelerini kullandı

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım: Yerli roketimizle Ay’a gideceğiz

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım ile uzay alanında yapılan çalışmaları, ilk Türk astronotun uzaya nasıl gideceğini, bu alanda yapılan yerli ve millî çalışmaları konuştuk. Türkiye’nin uzay çalışmalarını 20 yıldır sürdüğünü, uydu altyapısında çok ciddi ilerlemeler kaydettiğini ifade eden Yıldırım, “Uzaya 2023’te gidilecek. Zemini hazırladık. Uzaya göndereceğimiz kişiyi ön kriterler koyup onlar arasından seçeceğiz. Dört ay içerisinde belli olacak” dedi. Milli Uzay Programı’nın detaylarını gazetemize anlatan Yıldırım’ın sorularımıza verdiği cevaplar şöyle:

Yerli ve milli

Türkiye’nin uzayda çalışmalar yapacak altyapısı var mıydı?

Türkiye’de uzay çalışmaları 20 seneden uzun bir zamandır sürüyor. TÜBİTAK çalışmalar yapmıştı. ASELSAN ve diğer bazı özel kuruluşlarımız da bir şeyler yapıyordu. Bu kurumlar ajansın kurulmasından sonra koordineli bir hâle geldi. Özellikle uydu alt yapısında çok ciddi ilerlemeler kaydettik. Üç kurumumuz çalışıyor. DeltaV’nin hazırlamış olduğu ay programında kullanacağımız hibrit roketimizin testlerinin büyük bir kısmı tamamlandı. Onunla aya ulaşmayı planlıyoruz. Bu da yüzde 100 yerlidir.

Uzaya bir Türk vatandaşı gidecek. Bu kişi nasıl seçilecek? Ne gibi kriterler olacak

2023 YILINDA UZAYA GİDİLECEK

Uzaya 2023’te gidilecek. Zemini hazırladık. Hangi ülkeyle bunu yapacağımız henüz belirlemedik. Dayanıklılık ve birçok zor şartlara tahammül gerekiyor. Belli bir yaş sınırı olması da çok önemli. Bunun dışında, bilgi alt yapısı da aranıyor. Genelde havacılık sektöründen ve pilot eğitimi almış insanlar arasından seçiliyor. Ön kriterler koyup onlar arasından seçeceğiz. Kadın erkek ayrımı yok. Zor bir eğitime girecek, başarısız olma ihtimali de var. Bu yüzden eğitime üç kişiyi alıp bir kişiyi göndermeyi hedefliyoruz. Takvim bir kere şaşarsa bir sene atıyor. Bunu istemiyoruz.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL