GÜNDEM

Ankara Baro Başkanı,Erdoğan Anayasayı ihlal ediyor

Ankara Baro Başkanı,Erdoğan Anayasayı ihlal ediyor

Anayasa

Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy, başbakanlık tartışmaları ile ilgili, 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın en temel hükümleri açıkça görmezden geldiğini ve Anayasa’yı ihlâl ettiğini savundu. Bu arada, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, kendisiyle ilgili tepki gösteren Başbakan’ın Yargıtay üzerinde baskı kurma ve savunmanın örgütlü gücünü susturma çabası içinde olduğunu söyledi.

AKP, YAPTIĞI DEĞİŞİKLİĞE UYMUYOR

2007’de gerçekleştirilen anayasa değişikliğine de değinen Aksoy, “Üstelik Anayasa’nın yukarıda değinilen 101. maddesi hükmü, 2007 yılında gerçekleştirilen ve cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören anayasa değişikliği kapsamında bütünüyle değiştirilmiş; yalnızca cumhurbaşkanı seçilenin partisi ile ilişiğinin kesileceğine ve TBMM üyeliğinin sona ereceğine ilişkin bu son fıkra hükmüne dokunulmamış ve hüküm aynen muhafaza edilmiştir. Başka bir deyişle, Adalet ve Kalkınma Partisi öncülüğünde gerçekleştirilen bu Anayasa değişikliğinde bile, cumhurbaşkanı ‘seçilen’ kişinin milletvekilliğinin ve parti üyeliğinin sona ermesinin şart olduğu açıkça ve büyük bir isabetle kabul edilmiştir. Öyleyse bugün için Sayın Başbakan’dan beklenen şey; daha birkaç yıl önce kendi inisiyatifiyle değiştirilen bir Anayasa hükmüne uygun davranmaktan başka ve öte bir şey değildir.

Ankara Barosu: Erdoğan, anayasayı ihlâl ediyor

Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy, başbakanlık tartışmaları ile ilgili, 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın en temel hükümleri açıkça görmezden geldiğini ve Anayasa’yı ihlal edildiğini gözlemlediklerini belirtti.
Sema Aksoy, yaptığı yazılı değerlendirmede, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin dolmasıyla birlikte 28 Ağustos 2014 günü ant içerek göreve başlayacak olan Erdoğan’ın, bu süre zarfında başbakanlık görevine devam edip etmeyeceği konusu ile milletvekili sıfatı, siyasî parti üyeliği durumunun hakkında kamuoyunda farklı algı ve beklentilerin ortaya çıktığını ifade etti.

BAŞBAKANLIĞI OTOMATİK OLARAK SONA ERDİ

Anayasanın 101. maddesine atıf yapan Aksoy, şöyle devam etti: “Bilindiği üzere Anayasa’nın cumhurbaşkanının ‘Nitelikleri ve Tarafsızlığı’nı düzenleyen 101. maddesinde: ‘Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer’ hükmü yer almaktadır. Hiçbir ilave izaha ve yoruma ihtiyaç göstermeyecek kadar açık olan bu hükme göre Sayın Başbakan’ın cumhurbaşkanı ‘seçilmesiyle’ birlikte, hem partisi ile ‘tüm ilişkilerinin’ kesilmesi, hem de milletvekilliğinin sona ermesi gerekmektedir. Yine Anayasa’nın 109. maddesi uyarınca başbakanlık görevi ancak bir milletvekili tarafından ifa edilebileceği içindir ki; Sayın Erdoğan’ın başbakanlık görevi de bu yolla otomatik olarak sona ermiş olmaktadır.”

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu: Erdoğan, Yargıtay üzerinde baskı kurma çabasında

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, adlî yıl açılışı için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Eğer Yargıtay, Baro Başkanı’nı çağırıp orada konuşturacak olursa oraya ben katılmam” sözlerini değerlendirdi. Başbakan’ın Yargıtay üzerinde baskı kurma ve savunmanın örgütlü gücünü susturma çabası içinde olduğunu belirten Metin Feyzioğlu, “Bilsin ki bizim Allah’tan başka kimseden korkumuz yoktur” dedi. yeniasya.com.tr

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL