BİLİM&TEKNİK

AIDS İLACI BULUNDU!

AIDS İLACI BULUNDU!

İNGİLİZ BİLİM ADAMLARI AIDS HASTASINI KÖK HÜCRE İLE TEDAVİ ETMEYİ BAŞARDILAR

İngiltere’de HIV pozitif olan bir hasta kök hücre tedavisinin ardından, AIDS virüsünden kurtulmuş olabilir. Doktorları, hastaya HIV’e dirençli bir bağışçıdan kemik iliği kök hücreleri nakledildiğini açıkladı.

Hastanın, HIV’in çoğalmak için ihtiyaç duyduğu enzimlere saldıran antiretroviral ilaçları 18 ay önce kullanmayı bıraktığı, sonrasında yapılan hassas testlerde hastalığın izine rastlanmadığı belirlendi.

Haber ajansı Reuters’a konuşan HIV biyoloğu Profesör Ravindra Gupta, “Artık ölçebileceğimiz bir virüs kalmadı. Hiçbir şey tespit edemiyoruz” dedi.

“SON ÇAREYDİ”

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, Londralı hastayı tedavi eden ekibin başındaki isim, hastanın “işlevsel olarak iyileştiğini” ve nekahat döneminde olduğunu söyledi ancak “Tamamen iyileştiğini söyleyebilmek için çok erken” uyarısında bulundu.

2003 yılında HIV pozitif olduğu belirlenen hastaya 2012’de de bir kan kanseri çeşidi olan “Hodgkin lenfoma” teşhisi kondu. 2016’da hastanın durumu iyice kötüleşince, doktorlar nakil için bağışçı arayışına girdi. Gupta, “Bu gerçekten onun yaşaması için son çareydi” dedi.

Nakil sürecinin nispeten sorunsuz ilerlediğini söyleyen Gupta, hastanın bir dönem “graft-versus-host” hastalığıyla mücadele ettiğini de söyledi. GVHD olarak bilinen hastalıkta bağışçının bağışıklık sistemi hücreleri hastanınkileri saldırarak organ fonksiyon bozukluğuna neden olabiliyor.

AIDS uzmanları bu son vakanın, hastalığı tamamen ortadan kaldırmak için kritik bir adım olduğuna; ancak HIV tedavisinin bulunduğu anlamına gelmediğine dikkat çekiyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL