PİL TEKNOLOJİSİNDE TÜRK DEVRİMİ !

Gediz Üniversitesi’nden Dr. Mehtap Özdemir Köklü, pillerin ömrünü ve verimliliğini artıran, şarj olma süresini kısaltan teknoloji geliştirdi. TÜBİTAK’ın desteklediği projeyle cep telefonlarından elektrikli otomobillere birçok alanda kullanılan şarj edilebilir pillerde..

PİL TEKNOLOJİSİNDE TÜRK DEVRİMİ !
Yayınlanma: Güncelleme: 349 views

PİL

Gediz Üniversitesi’nden Dr. Mehtap Özdemir Köklü, pillerin ömrünü ve verimliliğini artıran, şarj olma süresini kısaltan teknoloji geliştirdi. TÜBİTAK’ın desteklediği projeyle cep telefonlarından elektrikli otomobillere birçok alanda kullanılan şarj edilebilir pillerde yeni bir dönem başlayacak.

Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde enerji verimliliğine yönelik çalışmalar gerçekleştiriliyor. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Mehtap Özdemir Köklü de bilgisayarlardan cep telefonlarına birçok elektronik cihazla hayatımızın vazgeçilmezleri arasına giren şarj edilebilir piller üzerine araştırmalar yapıyor. Dr. Köklü, bu bataryaların şarj olma süresinin uzunluğu, şarj olduktan sonra kullanım süresinin ve ömrünün kısalığı nedeniyle tüketicilerin şikayet ettiği dezavantajlarını azaltmak amacıyla yürüttüğü projede önemli başarıya ulaştı. Pillerin daha hızlı şarj edilebilmesini ve daha uzun kullanılmasını sağlayan yeni bir teknoloji geliştirdi, TÜBİTAK da destekledi.

Dr. Mehtap Özdemir Köklü, taşınabilir elektronik cihazlardan uzay araçlarına ve elektrikli otomobillere kadar yaygın kullanım alanlarına sahip lityum-iyon pillerin üretiminde deÄŸiÅŸikliÄŸe gittiklerini söyledi. Dr. Köklü ÅŸu bilgileri verdi: “Lityum iyon pilleri, yüksek enerji yoÄŸunluÄŸu, yüksek akım verimi, tam dolum kapasitesi ve hızlı ÅŸarj edebilme özelliklerine sahip. Klasik bir lityum iyon pili, anot, katot ve elektrolit olmak üzere 3 bölümden oluÅŸur. Åžarj süresini, ömrünü ve enerji verimliliÄŸini belirleyen kısımların başında ise elektrolit gelir. Projemiz, bu bölümün daha üstün özelliklere sahip malzemelerden üretilmesini içeriyor. Böylece verimliliÄŸi daha yukarıya taşıyacağız. Katot ve anot katmanların da bu yeni teknolojiye uyumlu hale getirilmesiyle yüksek enerji yoÄŸunluÄŸuna sahip, güvenli, uzun ömürlü, kısa sürede ÅŸarj edilebilen ve çevreye zarar vermeyen, taşıtlarda güç kaynağı olarak ve birçok mikro elektronik aygıtta kullanım olanağı olan lityum-iyon pillerinin üretimini saÄŸlayacağız. Böylece elektronik aletlerin ve elektrikli otomobillerin verimi artacak. Ayrıca patlama ve yüksek ısıda pilin akma sorunları da ortadan kalkacak.”

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.