BİLİM&TEKNİK

VARİSTÖR NEDİR?

VARİSTÖR NEDİR?

samsunhaberci.com-Varistörlerin kullanım amacı devredeki voltaj dalgalanmalarını söndürmektir. Yani devreyi voltaj dalgalanmalarına karşı korumaktır.
Varistörlerin çalışma prensibi devreye paralele bağlanırlar ve voltaj yükseldiğinde direncini azaltır voltaj düştüğünde ise direncini arttırarak voltaj dalgalanmalarını sönümlemektedir. Bunu şu mantıkla yapmaktadır. Varistör gerilimi denilen üzerinde yazan gerilimin altında varistör hiç akım çekmemektedir. ancak üzerinde yazan gerilim aşılmaya başlandığında direnç özellği göstererek devreye uygulanan yüksek voltajı sönümler ve böylece devre elemanlarının zarar görmesini engeller.

Gerilimle Değeri Değişen Direnç

Gerilim miktarı ile ters orantılı olarak direnci değişen bir devre elemanıdır. Gerilim yükseldiğinde direnci düşer, gerilim düştüğünde değeri artar.

Varistör, doğrusal olmayan bir direnç özelliği gösteren, voltaj kontrollü bir elektronik devre elemanıdır. Devredeki gerilim dalgalanmalarını söndürmek için kullanılan varistör, ismini“variable resistor” kelime grubundan almıştır. Varistörler, voltaj yükseldiğinde direnciazaltarak veya voltaj düştüğünde direnci artırarak voltaj dalgalanmalarınısöndürebilmektedir.

Varistörler genellikle devreyi geçici aşırı voltajlara karşı korumak (yani gerilim dalgalanmalarını söndürmek), böylece devrenin aşırı voltaj değişimlerinden dolayı zarar görmesini engellemek için kullanılmaktadır.

Varistörün Yapısı

Voltaj duyarlı direnç veya voltaj kontrollü direnç (VDR) olarak da bilinen varistörler, genellikle Çinko Oksit’ten (ZnO) yapılsa da, Silikon Karpit (SiC) veya Titanyum Dioksit(TiO2) gibi maddelerin, disk biçiminde preslenmesiyle elde edilebilir.  Daha sonra bu disklere bağlantı terminalleri eklenir ve dışı plastik ile kaplanarak varistör, devrede kullanılabilir hale gelir. Diskin yapısındaki maddenin kristalleri arasındaki direncin voltajdan etkilenmesi de, varistöre voltaja duyarlı olma özelliği kazandırır.

Varistörlerin Kullanıldığı Alanlar

Devreleri aşırı gerilimden ve gerilim dalgalanmasından koruyan varistörler birçok aracın ve elektronik cihazın devresinde kullanılır. Varistörün kullanıldığı bazı alanlar:
► Telekomünikasyon ve diğer iletişim araçları
► Radyo iletişim ekipmanları
► Aşırı gerilim koruyucu uzatma güç kablosunda
► Mikroişlemci koruyucular
► Elektronik ekipman koruyucular
► Kablo TV gerilim koruyucular
► Araç elektronik sistemleri
► Endüstriyel yüksek enerjili AC sistemler

Aşağıdaki devrenin çalışma mantığın akım her zaman kolay yolu seçmesidir. Dolayısıyla devremizde paralele bir varistör olduğunda ve düşük voltajda yüksek direnç gösterdiği için akım o yolu değil normal yolunu seçer ancak yüksek bir voltaj geldiğinde varistör direncini düşürdüğü için akımı bölerek devreye fazla akım geçmesini önlemektedir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL