BİLİM&TEKNİK

Yeşilırmak ve Kızılırmak TEKNOFESI İstanbul’da Yarışacak

Yeşilırmak ve Kızılırmak TEKNOFESI İstanbul’da Yarışacak

Samsun üniversitesi yarışacak!

Samsun Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak ve Uzay Mühendisliği Bölümü öğrencilerince geliştirilen “Kızılırmak” ve “Yeşilırmak” roketleri, milli teknoloji hamlesi hedefleri doğrultusunda TEKNOFEST İstanbul’a katılacak.
Samsun Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinde yapılan “Kızılırmak” ve “Yeşilırmak” adlı roketler üzerinde TEKNOFEST İstanbul için son hazırlıklar yürütülüyor.

Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samsun’daki Kızılırmak ve Yeşilırmak’tan esinlenerek isimlendirilen roketlerin üniversitelerinde geliştirilmesinin gurur verici olduğunu söyledi.

Yürüttükleri çalışmanın Türkiye’nin savunma sanayisi için önem taşıdığına işaret eden Aydın, “Ülkemizin savunma sanayisine ciddi katkıları olabilecek, bizim için de onur ve gurur verici bir çalışma. Bundan sonra daha da geliştirerek başarılı işler yapacağız.” dedi.

Samsun Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak ve Uzay Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi ve proje koordinatörü Melahat Cihan da roketlerin 10 kişilik takımla 8 ayda yapıldığını, son teknik bakım ve kontrollerinin yürütüldüğünü anlattı.

Her iki roketin de farklı ebat ve özelliklerde olduğuna dikkati çeken Cihan, “Türkiye’de ilk kez bir roket yarışması yapılıyor. Biz de ilk kez böyle bir yarışmaya katılıyoruz.” ifadesini kullandı.

TEKNOFEST İstanbul’da iki takım halinde yarışacaklarını belirten Cihan, roket alanında 30 takım bulunduğunu kaydetti.

“Yarışmaya katılmak bizler için çok önemli”
Çalışmalarını, Samsun Yurt Savunma Sanayisi ile Havacılık ve Uzay Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezinin (UZAYTEM) desteğiyle yürüttüklerini dile getiren Cihan, şöyle devam etti:

“Kızılırmak adlı roketimiz 216 santimetre boyunda, 17 kilogram ağırlığında. Bu roketimiz, öğrencilerimiz tarafından tasarlanan 4 kilogram ağırlığındaki sıcaklık, basınç, yükseklik verilerinin anlık ve sonraki zamanlı elde edileceği kameralı bir uyduyu 3 bin metre irtifaya çıkarak bırakacak.

Yeşilırmak roketimiz ise 211 santimetre boyunda, 13 kilogram ağırlığında ve bin 500 metre irtifaya tırmanacak. Bu roketimiz de 4 kilogramlık bir uyduyu taşıyacak. Belirlenen hedef irtifaya ulaşan ve uydu verilerini alan roketler başarılı sayılacak.”
Haberin devamı için tıklayın

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL