BİLİM&TEKNİK DIŞ HABERLER

WOLKSWAGEN’DE KRİZ ! BÜYÜYOR !

WOLKSWAGEN’DE KRİZ ! BÜYÜYOR !

WW

ABD’de egzoz emisyonlarını kasıtlı olarak düşük göstermekle suçlanan Volkswagen, milyarlarca dolarlık cezayla karşılaşacak. Şirket, dünya çapında sattığı 11 milyon araçta ABD’li denetçilerin ‘sakıncalı’ bulduğu yazılımın olduğunu açıkladı

Dünyada ve Türkiye’de en çok satış yapan otomobil markası Volkswagen’ı zor günler bekliyor. Alman Hükümetinin çabaları olmasa, skandalın Volkswagen’i bitirmesi de ihtimal dahilinde… ABD’nin Çevre Koruma Müdürlüğü (EPA) önceki hafta Volkswagen’in dizel motorlu araçlarına fabrika çıkışında yapılan egzoz emisyon testlerinin hatalı olduğunu açıklamıştı. EPA raporunda Alman otomobil üreticisine yarım milyon aracı piyasadan toplama çağrısı yapılıyordu.

Her araç için 37 bin 500 dolar ceza
EPA raporunda yönetmeliklere uymayan her araç için 37 bin 500 dolar ceza kesilmesi teklif ediliyor. Volkswagen, ABD’de 2008’den bu yana 482 binin üzerinde dizel motorlu araç sattı. Bu da toplam ceza tutarının 18 milyar dolar ile daha önce görülmemiş seviyelere çıkabileceğine işaret ediyor. Raporun yayınlanmasının ardından piyasalardaki ilk işlemlerin gerçekleştiği geçtiğimiz Pazartesi günü Volkswagen hisseleri Frankfurt borsasında yüzde 20 değer kaybetti ve şirketin piyasa değeri bir günde 14 milyar dolar eridi. Volkswagen’nin ABD operasyonlarının başındaki isim Michael Horn ilk açıklamasında ABD’li yetkililere karşı dürüst olmadıklarını itiraf etti ve “Dürüst davranmadık ve işi batırdık. Özür dileriz” dedi.
Ardından da Volkswagen’in CEO’su Martin Winterkorn istifa etti ve yerine aynı grubun en kârlı şirketi konumundaki Porsche’nin CEO’su Matthias Müller atandı.

VW asıl AB ceza keserse yandı
Dünyanın en çok araba satan şirketi olan ve merkezi Almanya’nın Wolfsburg kentinde bulunan Volkswagen (VW), Avrupa’da daha da güçlü bir marka. Sadece 2014’te Avrupa’da 1 milyonun üzerinde araç satan şirket, toplam otomobil pazarının yüzde 12.41’ine hükmediyor. Eğer VW, ABD’de karşılaşacağı cezanın bir benzeri ile Avrupa’da yüzleşirse bu durumda firmanın iflasa sürüklenebileceği öne sürülüyor.
Ancak Avrupa Birliği’nin (AB) dinamosu konumundaki Almanya’nın Volkswagen’i böyle bir akıbetten koruyacağına işaret ediliyor. Zira ABD’de dizel araçların pazar payı yüzde 3’de kalırken, Avrupa’da bu oran neredeyse yüzde 50’lere çıkıyor. Almanya Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt, Almanya’da emisyon değerleri manipüle edilmiş 2.8 milyon VW marka dizel araç olduğunu söyledi. Eğer Alman Hükümeti de ABD yönetimi gibi bir ceza uygularsa, Volkswagen Almanya’ya 105 milyar dolar ceza ödemek zorunda kalacak. Bu da altından kalkılabilecek bir rakam değil! KY: yenimesaj.com.tr

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

0 Paylaşımlar
Tweetle
Paylaş
Paylaş
Pin

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL